HomeEroii României moderne61 de ani de la moartea lui Ion Mihalache. Niculina, soția politicianului, a fost și ea arestată

61 de ani de la moartea lui Ion Mihalache. Niculina, soția politicianului, a fost și ea arestată

Mihalache
DS TW

Ion Mihalache s-a născut pe 3 martie 1882 la Topoloveni, în Argeș, și a fost fiul unor țărani săraci. Absolvent al Școlii Normale, a ajuns învățător în orașul natal, profesie pe care a avut-o din anul 1901 până în 1916. La intrarea României în război, a fost mobilizat pe front cu gradul de sublocotenent, fiind, spre sfârșitul anului 1917, decorat cu Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul”, clasa a III-a, Ordinul „Coroana României” și Ordinul „Sfânta Ana” pentru faptele sale de vitejie.

După încheierea războiului, Mihalache a înființat Partidul Țărănesc, a reușit să intre în Parlament, apoi a format un bloc guvernamental alături de Partidul Național Român din Transilvania. Timp de câteva luni a deținut funcția de ministru al agriculturii și domeniilor, perioadă în care a promovat învățământul agricol și a elaborat o lege specială, cunoscută ca „Legea lui Ion Mihalache”, care prevedea atribuirea, pentru școlile agricole, a unor terenuri în suprafață de circa 100 ha.

În anul 1926, Partidul Țărănesc a fuzionat cu Partidul Național Român din Transilvania, condus de Iuliu Maniu, iar Mihalache a devenit vicepreședinte, apoi președinte al formațiunii, fiind, mai târziu, ministru al Agriculturii și Domeniilor și ministru de Interne.

După venirea comuniștilor la putere, fruntașul țărănist a fost arestat ca urmare a unei provocări organizate de comuniști, sub acuzația că ar fi încercat să părăsească țara. „Înscenarea de la Tămădău” a fost punctul de plecare al procesului-mascaradă intentat liderilor PNȚ, în urma căruia, pe 12 noiembrie 1947, politicianul a fost condamnat la temniță pe viață, 10 ani de degradare civică, confiscarea averii și 50.000 de lei cheltuieli de judecată.

Ion Mihalache a murit pe 5 februarie 1963, într-o celulă a penitenciarului de la Râmnicu Sărat, la vârsta de 80 de ani.

sursa: IICCMER.ro
sursa: IICCMER.ro

Soția fruntașului țărănist, Niculina Mihalache, născută pe 1 decembrie 1890 în comuna Leordeni – Argeş, a fost fiica preotului Ion Dobrescu și nepoata lui Costea Ungureanu, comandant al lui Avram Iancu în timpul Revoluţiei din 1848.

Implicată alături de soţul ei în activităţile culturale din Topoloveni, susținătoare a activitatăților lui politice, în 1946, când acesta a fost pur și simplu scos de pe lista candidaților partidului, Niculina Mihalache a acceptat să candideze în locul lui, iar lista pe care numele ei figura pe prima poziţie a fost votată integral.

La scurt timp după falsificarea alegerilor, a fost pusă sub urmărire, iar din momentul arestării grupului de la Tămădău, a fost nevoită să stea ascunsă o săptămână prin pădurile Muscelului. Doamna Mihalache s-a predat de bună voie şi, pe 20 iulie 1947, a fost dusă în închisoarea din subsolul Ministerului de Interne, unde se afla şi soțul ei. Eliberată după terminarea procesului, dar supravegheată permanent în perioada următoare, a fost rearestată pe 15 august 1949, fiind condamnată la 3 ani de închisoare.

Mihalache

Distinsa doamnă a trecut prin penitenciarele Rahova, Jilava şi Mislea, iar la expirarea termenului de pedeapsă a fost dusă cu domiciliu obligatoriu în satul Dâlga, comuna Dor Mărunt – Călăraşi, dar a fost din nou arestată pe 21 septembrie 1958. Condamnată de această dată la 14 ani închisoare, pedeapsa i-a fost redusă, în urma recursului, la 10 ani, fiind internată la penitenciarul Miercurea Ciuc. Grav bolnavă, Niculina Mihalache a fost eliberată în 1964, prin Decretul de graţiere 411, fiind dusă direct la spital. După lungi strădanii, a obţinut aprobarea de a muta osemintele soţului din groapa comuna de la Râmnicu Sărat în cimitirul de la Dobreşti. Soția fruntașului țărănist a murit la scurt timp după aceea, în 1971, şi a fost înmormântată lângă Ion Mihalache.

DS TW
No comments

leave a comment