HomeOameni care au intrat în istorieActrița Peg Entwistle și-a câștigat o tristă recunoaștere postumă după sinuciderea ei neobișnuită. La doar 24 de ani a sărit de pe litera H a cuvântului Hollywood

Actrița Peg Entwistle și-a câștigat o tristă recunoaștere postumă după sinuciderea ei neobișnuită. La doar 24 de ani a sărit de pe litera H a cuvântului Hollywood

Millicent Lilian „Peg” Entwistle s-a născut pe 5 februarie 1908 în orașul Port Talbot din Țara Galilor, fiind fiica lui Emily și a lui Robert Entwistle, care era actor, și și-a petrecut primii ani de viață în Londra.

Se știe că mama ei a murit când era foarte tânără, la scurt timp după divorțul lui Robert de ea, iar copila a rămas în custodia tatălui.

Fetița a plecatcu tatăl ei în America la bordul vasului S.S. Philadelphia în 1916 și cei doi s-au stabilit la New York, unde Robert Entwistle va avea contracte în mai multe teatre.

În decembrie 1922, Robert Entwistle a murit, fiind victima unui accident de automobil. Peg și cei doi frați vitregi mai mici au fost luați de unchiul lor, care venise cu ei la New York, și era managerul actorului Walter Hampden.

Trei ani mai târziu, în 1925, adolescenta s-a înscris la școala de teatru a lui Henry Jewett, iar actorul Walter Hampden i-a oferit un mic rol în producția sa de pe Broadway, în care acesta îl juca pe Hamlet, fetița fiind însărcinată să care tronul regelui și să aducă cupa otrăvită.

 

Ajunsă la vârsta de 17 ani, a jucat rolul lui Hedvig în piesa Rața sălbatică după Henrik Ibsen, iar după ce a văzut-o pe scenă, Bette Davis i-a spus mamei ei: „Vreau să fiu exact ca Peg Entwistle”.

Peg a fost angajată apoi de New York Theatre Guild, iar primul ei spectacol pe Broadway a fost în luna iunie a aceluiași. Actrița va fi distribuită în zece piese pe Broadway între 1926 și 1932, colaborând cu actori celebri precum George M. Cohan, William Gillette, Robert Cummings, Dorothy Gish, Hugh Sinclair, Henry Travers și Laurette Taylor.

 

În aprilie 1927, Peg Entwistle s-a căsătorit cu actorul Robert Keith la New York, dar a divorțat doi ani mai târziu, acuzându-l pe acesta de cruzime și violență și declarând, în plus, că soțul ei nu i-a spus că mai fusese căsătorit și era tatăl unui băiat de șase ani.

La începutul anului 1932 Peg a avut ultima apariție pe Broadway, în Alice Sit-by-the-Fire a lui J.M. Barrie, dar în acel moment era deja alcoolică și starea ei a dus la anularea a două spectacole. În cele din urmă piesa a fost anulată, iar ea și ceilalți actori nu și-au primit salariul.

În mai 1932, la apogeul Marii Crize Economice, actrița se afla în Los Angeles unde juca un rol la Teatrul Belasco.

 

În scurt timp, Peg a obținut primul și singurul ei rol de film în pelicula Treisprezece femei, dar era un mic rol secundar. Filmul a avut premiera pe 14 octombrie 1932, la o lună după moartea ei, la Teatrul Roxy din New York, și a fost lansat la Los Angeles pe 11 noiembrie.

Pe 18 septembrie 1932, o tânără care se afla la plimbare la poalele Vârfului Lee (Munții Santa Monica), aproape de locul unde se află celebra inscripție “Hollywood”, marca înregistrată a studiourilor cinematografice, a găsit pe jos un pantof, o poșetă și haina unei femei. A deschis geanta și a găsit o scrisoare semnată “P.E.”. Era biletul unui sinucigaș și tânăra a văzut apoi cadavrul unei femei. Martora a anunțat poliția din Los Angeles și a predat obiectele găsite la secție.

 

Ulterior, un detectiv și doi ofițeri de radio s-au deplasat la locul indicat și au găsit cadavrul lui Peg de sub literele uriașe de pe deal. Cadavrul actriței a fost identificat de unchiul ei care a spus că aceasta lipsea de două zile de acasă. În plus, a identificat inițialele „P.E.”, scrise pe nota sinucigașă, care fusese între timp publicată și în ziare, cu scrisul nepoatei sale. Bărbatul a declarat că vineri, pe 16 septembrie, Peg i-a spus că merge la farmacie, apoi se vede cu niște prieteni. Poliția a raportat că cel mai probabil actrița a urcat pe scara unui muncitor care era depozitată în zonă până în vârful literei „H” de unde a sărit în gol. Marca înregistrată “Hollywood” de pe Vârful Lee este formată din cele nouă litere majuscule albe de 13,7 metri înălțime care formează cuvântul și este astăzi printre cele mai cunoscute repere atât din California, cât și din Statele Unite.

 

Cauza decesului, conform medicului legist care a examinat cadavrul a fost „fracturi multiple ale pelvisului”. Pe nota pe care a lăsat-o, Peg a scris: “Mi-e teamă, sunt o lașă. Îmi pare rău pentru tot. Dacă aș fi făcut acest lucru cu mult timp în urmă, aș fi scăpat de multă durere”.

 

Moartea spectaculoasă a tinerei actrițe a atras imediat atenția presei și a publicului. Trupul lui Peg a fost incinerat pe 20 septembrie, iar cenușa a fost trimisă mai târziu în Glendale, Ohio, pentru a fi înmormântată alături de tatăl ei, în cimitirul Oak Hill.

În 2014, aproximativ 100 de persoane au marcat comemorarea morții lui Peg Entwistle, adunându-se în parcarea Beachwood Market din Hollywood, pentru a viziona primul și singurul ei film, „Treisprezece femei”, pe un ecran în aer liber. Încasările din tombola organizată cu această ocazie au fost donate Fundației Americane pentru Prevenirea Suicidului, în numele lui Peg Entwistle.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu