Alice Keppel, ultima amantă regală de mare clasă: “Pe vremea mea lucrurile se făceau mult mai bine”

Alice Frederica Keppel s-a născut pe 29 aprilie 1868 la Woolwich Dockyard, în Kent, fiind fiica lui Mary Elizabeth și a lui Sir William Edmonstone. Pe lângă poziția sa de baronet, tatăl ei a fost amiral în rezervă în Marina Regală, iar bunicul matern a fost guvernator al Insulelor Ionice. Alice a fost cea mai mică dintre cei opt copii ai părinților, un frate și șapte surori și a crescut la Castelul Duntreath, o casă din secolul al XIV-lea al familiei Edmonstone, care erau descendenți direcți ai Casei Stuart.

Pe 1 iunie 1891, la vârsta de 23 de ani, prințesa s-a căsătorit cu onorabilul George Keppel, fiul celui de-al 7-lea Conte de Albemarle. Acesta era cu patru ani mai mare decât Alice și era soldat în armata britanică la momentul căsătoriei lor, iar cuplul a avut două fiice: Violet Trefusis și Sonia Rosemary Cubitt.

Problemele financiare ale soțului ei au determinat-o pe doamna Keppel să aibă diverse relații cu bărbați bogați pentru a menține familia la standardul de viață al societății londoneze din acele vremuri. Prima ei aventură a fost cu Ernest Beckett, al doilea baron Grimthorpe, iar membrii familiei Keppel credeau că Beckett era tatăl biologic al primei fiice a cuplului, Violet, apoi a avut o aventură cu Humphrey Sturt, al doilea baron Alington.

Soțul lui Alice a spus odată despre ea: “Nu mă deranjează ce face atâta timp cât se întoarce la mine în cele din urmă”, dar a avut și el diverse relații cu doamne din anturajul familiei. În ciuda aventurilor de ambele părți, una dintre fiicele ei a descris căsătoria părinților ei ca pe o “căsătorie plină de iubire și veselie”.

blankAlice Keppel a devenit una dintre cele mai cunoscute gazde ale înaltei societăți din epoca edwardiană. Ea a fost descrisă ca fiind spirituală, bună la suflet și mereu cu zâmbetul pe buze. Fiica ei cea mare, Violet, a scris mai târziu: “A avut darul de a împărți fericire, a excelat în a-i face pe ceilalți fericiți, semăna cu un pom de Crăciun încărcat cu cadouri pentru toată lumea”.

Scriitorul britanic Sir Harold Acton a descris-o pe Alice Keppel: “Nimeni nu putea concura cu strălucirea ei ca gazdă, era una dintre frumusețile “anilor nouăzeci obraznici”, avea piele deblank alabastru, ochi albaștri mari, o talie subțire, păr castaniu și un bust generos”.

În 1898, doamna Keppel, care avea 29 de ani, l-a întâlnit pe Edward, Prinț de Wales, viitorul rege Edward al VII-lea, care avea 56 de ani la acel moment. În ciuda unei diferențe de vârstă de 27 de ani, ea a devenit în curând amanta acestuia. Alice locuia în Piața Portman, iar soțul ei pleca de acasă în timpul vizitelor pe care i le făcea prințul. Relația ei cu Edward a continuat și după ascensiunea acestuia la tron în 1901, până la moartea sa în 1910.

blankSoția regelui, Alexandra a Danemarcei, o plăcea pe Alice Keppel și era tolerantă față de relația dintre ei, preferând-o pe ea în locul amantei anterioare a lui Edward, Daisy Greville, contesă de Warwick.

Prin intermediul legăturii sale cu casa regală, Keppel a devenit bogată, regele îndemnându-și prietenii să-i ofere cadouri costisitoare. În loc să-i dea bani direct, Edward i-a oferit amantei sale acțiuni la o companie de cauciuc care i-au adus mai târziu 50.000 de lire sterline, echivalentul a aproximativ 7,5 milioane de lire sterline astăzi.

După ce prințul de Wales a devenit rege în 1901, discreția lui Alice Keppel a făcut-o un comunicator perfect între rege și miniștrii săi. Influența ei a fost fondată pe delicatețea, finețea sa socială și priceperea în a conduce conversațiile, dar cea mai cunoscută contribuție a ei la politică a fost rolul deblank gazdă liberală.

Deși Alice Keppel era cunoscută pentru puterea ei de convingere, eforturile sale de a-l determina pe rege să renunțe la fumat și la mâncare nesănătoasă nu au avut succes, iar moartea lui Edward i-a provocat un șoc atât de puternic încât a trebuit să fie escortată afară din camera lui de către membrii Casei Regale. Jenată de comportamentul ei din blankacel moment, ea a încercat mai târziu să reducă la minimum episodul dramatic, dar în cele din urmă a recunoscut că nu a putut să se controleze.

Epoca edwardiană se terminase la moartea regelui, la fel și poziția lui Alice Keppel la curtea regală. Noul rege și regină, George al V-lea și Maria de Teck, au organizat ceremoniile într-o linie tradițională, iar Alice Keppel nu a mai fost invitată să participe la evenimentele oficiale.

În noiembrie 1910, familia Keppel a părăsit Marea Britanie. Alice a spus că motivul a fost educația fiicelor ei, dar a fost, de fapt, o schimbare majoră a stilului ei de viață. Familia Keppel a petrecut doi ani călătorind în Orientul Îndepărtat și Ceylon, apoi au revenit în Anglia și s-au mutat în Grosvenorblank Street. În timpul Primului Război Mondial, Keppel a ajutat-o pe prietena ei Lady Sarah Wilson să conducă un spital pentru soldații răniți în Boulogne.

În 1925, Alice și soțul ei s-au mutat în Italia, cumpărând palatul florentin Villa dell’ Ombrellino din Bellosguardo, de lângă Florența și aici au găzduit petreceri care au atras personalități ale epocii, printre care regele și regina Greciei, regele și regina Iugoslaviei, regina exilată a Spaniei, rudele lui Alice și premierul britanic Winston Churchill. Familia Keppel s-a întors în Marea Britanie în 1940, după ce a început cel de-al Doilea Război Mondial.

blankPe 11 decembrie 1936, când nepotul lui Edward al VII-lea, Edward al VIII-lea, a abdicat de la tron pentru a se căsători cu Wallis Simpson, Alice, care lua masa la Hotelul Ritz, a fost auzită spunând: “Lucrurile se făceau mult mai bine pe vremea mea.”

În 1946, cuplul Keppel s-a întors la palatul din Italia, iar un an mai târziu, pe 11 septembrie 1947, Alice a murit de ciroză hepatică. Soțul ei, George, a murit două luni și jumătate mai târziu, într-un apartament pe care îl avea la Hotelul Ritz, spunând pe patul de moarte că nu poate trăi fără ea, după ce fuseseră căsătoriți timp de 56 de ani. Amândoi sunt înmormântați în cimitirul Cimitero Evangelico degli Allori din Florența.

Prin fiica ei mai mică, Sonia Cubitt, Alice Keppel este străbunica Camillei, Ducesă de Cornwall, a doua soție a Charles, Prinț de Wales, stră-strănepotului lui Edward al VII-lea.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *