HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseAmalia, prințesa spaniolă care a șocat curtea spaniolă

Amalia, prințesa spaniolă care a șocat curtea spaniolă

DS TW

Infanta Amalia s-a născut pe 12 octombrie 1834 la Palatul Regal din Madrid, fiind a șasea fiică a Infantelui Francisco de Paula, fratele mai mic al regelui Fernando al VII-lea al Spaniei, și a soției acestuia, Prințesa Luisa Carlota de Bourbon-Două Sicilii. Mama Infantei Amalia a fost nepoata tatălui ei pentru că bunica maternă, Infanta Maria Isabella a Spaniei, era sora mai mare a Infantelui Francisco de Paula.

Pentru că mama copilei, prințesa Luisa Carlota, s-a certat cu sora ei, familia a fost expulzată din Spania în 1838 și s-a mutat în Franța, trăind sub protecția unchiului lor, regele Louis Philippe. Când regina Maria Christina a căzut de la putere în octombrie 1840, s-au reîntors la curtea de la Madrid, dar Luisa Carlota a murit în ianuarie 1844, pe când fetița avea doar nouă ani. Amalia a crescut la curtea spaniolă, dar nimeni nu s-a ocupat de educația ei și, atât ea, cât și cele cinci surori mai mari au fost ignorate de familia regală până la punctul în care nimeni nu s-a preocupat de viitoarele lor căsătorii.

În 1856, Prințul Adalbert de Bavaria, al patrulea fiu al regelui Ludwig I al Bavariei și al Prințesei Therese de Saxa-Hildburghausen, s-a adresat curții spaniole în căutarea unei soții. Atunci familia și-a amintit de fetele disponibile la curte și Amalia a fost oferită în căsătorie, primind chiar o zestre generoasă de la cumnata ei, regina Isabella.

Mariajul a avut loc pe 25 august 1856 la Madrid, iar după nuntă Amalia a devenit Prințesă de Bavaria și a plecat spre curtea bavareză. Socrul ei, regele Ludwig I al Bavariei, un mare admirator al frumuseții feminine, a fost dezamăgit când a văzut-o prima dată pe noua noră pe care a găsit-o grăsuță și rudimentară, iar infanta Amalia a șocat familia regală cu obiceiul ei de a fuma.

Soțul ei, Prințul Adalbert, era la fel de dolofan ca ea, dar foarte înalt, era un băutor constant de alcool și nu a fost prea preocupat de fericirea soției. Cuplul a avut totuși cinci copii: Ludwig Ferdinand, Alfon, Isabela, Elvira și Klara.

Deși Infanta Amalia a trăit toată viața la München, a rămas atașată de țara sa natală și a vizitat Spania frecvent. Soțul ei a murit în 1875, iar prințesa i-a supraviețuit timp de treizeci de ani, murind la Palatul Nymphenburg, la vârsta de 70 de ani, pe 27 august 1905.

DS TW
No comments

leave a comment