HomeMonarhieAmelie, ultima regină a Portugaliei, a scăpat cu viață din regicidul de la Lisabona

Amelie, ultima regină a Portugaliei, a scăpat cu viață din regicidul de la Lisabona

Amélie d’Orléans s-a născut pe 28 septembrie 1865, fiind fiica prințului Filip, conte de Paris și a prințesei Marie Isabelle d’Orléans. Pe 22 mai 1886, Amélie, care avea aproape 21 de ani, s-a căsătorit cu Carlos, fiul cel mare al regelui Luís I al Portugaliei și al reginei Maria Pia de Savoia, care avea 23 de ani.

Căsătoria a fost aranjată de familii, după ce mai multe încercări de a asigura o căsătorie pentru Amélie cu un membru al dinastiilor austriece sau spaniole au eșuat. La început, mariajul nu a fost fericit, dar treptat, după ce s-au maturizat, Amélie și Carlos au trăit destul de armonios unul cu celălalt. Cuplul a avut trei copii: Luís Filipe de Bragança, infanta Maria Anna de Bragança, care nu a trait decât o zi, și Manuel al II-lea al Portugaliei.

Amélie de Orléans a învățat repede limba portugheză și era descrisă ca fiind calmă și pasionată de literatură, operă, teatru și pictură. În 1892, Papa Leon al XIII-lea i-a acordat prințesei „Trandafirul de Aur”, ca recunoaștere pentru meritele sale în munca de binefacere.

Pe 19 octombrie 1889, socrul ei, regele Portugaliei, a murit, iar Carlos i-a succedat la tron. Amélie a devenit noua regină a Portugaliei, dar curând noul rege, Carlos, a devenit cunoscut pentru aventurile extraconjugale, iar popularitatea monarhiei portugheze a început să scadă.

 

Amelie a avut un rol activ ca regină, a fost implicată în multe proiecte sociale, cum ar fi prevenirea și tratamentul tuberculozei și fondarea mai multor organizații de caritate, sanatorii și farmacii. Totuși primea deseori critici pentru cheltuielile pe care le făcea pentru bijuterii și ținutele ei extrem de luxoase.

Pe 1 februarie 1908 familia regală se întorcea de la Vila Viçosa la Lisabona, au călătorit cu trenul la Barreiro și, de acolo, au luat un vas cu aburi cu care au traversat râul Tagus și au debarcat în centrul Lisabonei. În drum spre palatul regal, trăsura deschisă în care se aflau regele Carlos I și familia sa a trecut prin Terreiro do Paço. În timp ce traversau piața, doi activiști republicani, Alfredo Costa și Manuel Buiça, au tras focuri de armă din mulțime.

 

Regele a murit imediat, fiul cel mare, Luís Filipe, a fost rănit mortal, iar prințul Manuel a fost lovit în braț. Doar regina Amélie a scăpat fără nicio rană. Cei doi asasini au fost uciși pe loc de către poliție și gărzile de corp și câteva zile mai târziu fiul cel mic, prințul Manuel, a fost proclamat rege, devenind ultimul monarh al Portugaliei.

După ce fiul ei a fost detronat pe 5 octombrie 1910, Amélie a părăsit Portugalia împreună cu familia regală și a plecat în exil în Franța. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial guvernul portughez i-a propus să se întoarcă în țară, însă Amélie a refuzat oferta. A vizitat Portugalia pentru ultima dată în 1945. Șase ani mai târziu, în 1951, avea să moară, la vârsta de 88 de ani, la Le Chesnay, în Franța.

 

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu