Anna Demidova, credincioasa servitoare a Alexandrei Feodorovna, a fost ucisă în aceeași noapte cu familia Romanov

Anna Stepanovna Demidova s-a născut pe 26 ianuarie 1878 în orașul Cerepoveț din regiunea Vologda și a fost fiica negustorului Stepan Demidov. Tânăra, căreia i se spunea Nyuta, era blondă, înaltă, cu o siluetă perfectă și a absolvit Institutul de cameriste Yaroslavl. Era bună prietenă cu Elizaveta Ersberg, care ocupa o poziție de rang inferior de la curtea imperială, și a fost logodită cu fratele acesteia, Nikolai. În 1905, Elizaveta a recomandat-o țarinei Alexandra Feodorovna, iar împărăteasa a plăcut-o mult pe tânăra timidă, bine educată și foarte credincioasă. În memoriile sale, Charles Sydney Gibbes, tutorele copiilor familiei Romanov, a descris-o pe Demidova ca fiind foarte calmă și drăgută.

 

Anna Demidova a început să lucreze apoi direct pentru țarina Alexandra și a urmat-o în exil. În aprilie 1918, ea i-a însoțit pe țarul Nicolae al II-lea, pe țarina Alexandra și pe Marea Ducesă Maria când aceștia au fost transferați de la Tobolsk la Ekaterinburg. Ceilalți patru copii Romanov au rămas în Tobolsk încă o lună, deoarece țareviciul Alexei se simțea foarte rău. La plecarea din Tobolsk, Demidova i-a spus profesorului Gibbes: “Sunt atât de speriată de bolșevici! Nu știu ce ne vor face.”

 

În noaptea crimei, familia Romanov a fost trezită din somn și tuturor li s-a spus să se îmbrace pentru că vor fi evacuați din Casa Ipatiev. Anna Demidova a luat cu ea două perne în care fuseseră cusute pietre prețioase și a coborât cu țarina Alexandra în camera de la subsol unde familia imperială avea să fie executată. La primele focuri ale ucigașilor, Demidova a fost rănită și a leșinat. S-a trezit din leșin după câteva minute și ar fi exclamat: “Slavă Domnului! Dumnezeu m-a mântuit!” Auzindu-i vocea, asasinii s-au întors și au înjunghiat-o mortal cu baionetele.

 

Trupul ei a fost aruncat laolaltă cu cele ale familiei imperiale și a fost deshumat în 1991 din groapa comună aflată lângă minele de cupru de lângă Ekaterinburg. O nepoată a Annei Demidova, Natalia Demidova, a asistat la funeraliile organizate pe 17 iulie 1998 în Capela “Sf. Ecaterina” a Catedralei Sfinții Petru și Pavel din Sankt Petersburg. Credincioasa angajată a Alexandrei Feodorovna a fost înhumată în capela imperială, alături de cei pe care îi servise până la moarte.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *