Audrey Hepburn, frumusețea și eleganța unei prințese moderne

Audrey Hepburn s-a născut pe 4 mai 1929 la Ixelles, în regiunea Bruxelles din Belgia, fiind unicul copil al englezului Joseph Victor Anthony Ruston și al celei de-a doua soții a acestuia, baronesa Ella van Heemstra, care provenea dintr-o familie aristocratică olandeză, tatăl său fiind guvernator în Surinami.

În 1935 părinții divorțează, iar Audrey urmează o școală de fete din Kent, în Anglia. În 1939 se mută împreună cu mama sa la Arnhem, în Olanda, unde tânăra urmează Conservatorul.

La sfârșitul războiului, face cursuri de balet la Amsterdam, iar din 1948 se mută la Londra. Aici lucrează ca model pentru diverși creatori de modă, apoi descoperă actoria.

Joacă într-o serie de spectacole muzicale și are mai multe roluri secundare în filme britanice. În timpul unei filmări, i se oferă un rol principal într-un spectacol de pe Broadway și ajunsă aici se face repede remarcată.

Prima sa producție hollywoodiană este filmul “Vacanță la Roma”, în 1953, în care îl are partener pe Gregory Peck. Delicata Audrey câștigă Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. Calea succesului îi este deschisă. Urmează “Mic dejun la Tiffany” și “My Fair Lady”.

blankAudrey se căsătorește în 1954 cu actorul Mel Ferrer în Elveția și își continuă împreună planurile artistice. Mariajul lor este unul fericit, dar Hepburn se confruntă, în încercarea de a deveni mamă, cu două avorturi spontane, unul în martie 1955 și altul în 1959, după ce a căzut de pe cal în timpul filmărilor pentru The Unforgiven.

Când a rămas însărcinată pentru a treia oară, a decis să renunțe pentru un an la muncă pentru a preveni o altă pierdere de sarcină. Primul ei fiu, Sean Hepburn Ferrer, s-a născut pe 17 iulie 1960.

După ce divorțează de actorul Mel Ferrer cu care fusese căsătorită timp de 14 ani, nu mai joacă în nicio producție importantă.blank

Se căsătorește pe 18 ianuarie 1969 cu psihiatrul italian Andrea Dotti pe care îl cunoscuse într-o croazieră pe Mediterana și cei doi se stabilesc în Elveția. Fiul lor, Luca Dotti, s-a născut la 8 februarie 1970. În timp ce era însărcinată cu Luca, Hepburn a fost foarte atentă, odihnindu-se și protejându-se pe toată durata sarcinii. Și-ar fi dorit să aibă un al treilea copil, dar, din păcate, a urmat un alt avort spontan, în 1974.

blankCăsnicia Dotti-Hepburn a durat treisprezece ani și s-a încheiat de drept în 1982, deși relația nu mai funcționa de ceva timp, iar cei doi se separaseră în fapt.

Începând din 1980 și până la finalul zilelor, Audrey Hepburn a avut o relație cu actorul olandez Robert Wolders. În 1989, spunea că acești nouă ani de conviețuire cu Wolders sunt cei mai fericiți ani ai vieții ei și se considera căsătorită cu el.

Audrey Hepburn a fost ambasadoare UNICEF, iar în ultimii săi ani a călătorit în numeroase țări pentru a ajuta și a sensibiliza opinia publică cu privire la problemele copiilor defavorizați.blank

În septembrie 1992, după revenirea dintr-o călătorie în Somalia, Hepburn a început să acuze dureri abdominale. O laparoscopie efectuată la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles la începutul lunii noiembrie a relevat o formă rară de cancer intestinal și actrița a fost imediat operată. După intervenția chirurgicală, a început chimioterapia.

blankAudrey și familia ei s-au întors acasă, în Elveția, pentru a sărbători Crăciunul la Tolochenaz si aici și-a petrecut ultimele zile. În seara zilei de 20 ianuarie 1993, Audrey Hepburn a murit în somn. Gregory Peck a intrat imediat in camera mortuară și a recitat poemul ei preferat, “Love Unding” de Rabindranath Tagore.blank

Audrey Hepburn este considerată și astăzi un model de frumusețe, stil și eleganță. Rochia neagră Givenchy pe care a purtat-o în filmul “Mic dejun la Tiffany” a fost vândută în 2006 cu peste 462.000 de lire, al doilea preț, ca valoare, plătit vreodată pentru o rochie dintr-un film, după cea a lui Marilyn Monroe din filmul The Seven Year Itch, care s-a vândut cu 4,6 milioane de dolari în iunie 2011.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *