AcasăMonarhieAventurile balerinei Mathilde Kschessinska

Aventurile balerinei Mathilde Kschessinska

Mathilde-Marie Feliksovna Kschessinskaya s-a născut pe 31 august 1872 la Ligovo, lângă Peterhof, fiind fiica balerinului polonez     Feliks Krzesiński. Tânăra a luat lecții chiar de la tatăl ei, devenind încă din adolescență balerină aTeatrului Imperial Mariinsky din Sankt Petersburg. La spectacolul ei de absolvire care a avut loc în 1890 au participat împăratul Alexandru al III-lea și țareviciul Nicolae al II-lea, iar la recepția de după reprezentație, țarul a căutat-o pe tânăra Kschessinskaya și i-a spus că va fi „gloria și bijuteria baletului rus”.

În 1896, ea a obținut rangul de primă balerină a Teatrelor Imperiale din Sankt Petersburg, deși marele maestru Marius Petipa nu a fost de acord cu numirea, însă tânăra avea o mare influență la Curtea Imperială Rusă.

Petipa i-a oferit Mathildei Kschessinskaya un număr mic de roluri noi, considerând-o pe italianca Pierina Legnani superioară ca tehnică și talent. Deși acesta o respecta ca dansatoare, a disprețuit-o pentru caracterul ei duplicitar. Era atât de puternică încât în 1899

prințul Serge Wolkonsky, directorul Teatrelor Imperiale, a fost forțat să-și dea demisia după ce s-a certat cu Mathilde. Balerina avusese o relație amoroasă cu viitorul țar Nicolae al II-lea din 1890, pe când avea doar șaptesprezece ani, aventură care a durat timp de trei ani, până când țareviciul s-a logodit cu Prințesa Alix de Hesse-Darmstadt, viitoarea împărăteasă Alexandra Feodorovna. Balerina a susținut mai târziu că în 1893 rămăsese însărcinată cu țareviciul Nicolae al II-lea, dar că a pierdut sarcina după ce s-a răsturnat cu sania cu care călătorea.

Scandalurile în care a fost implicată Mathilde s-au accentuat în perioada în care tânăra a avut relații cu doi Mari Duci ai familiei Romanov în același timp: Serghei Mihailovici și vărul său, Andrei Vladimirovici. În 1902, a născut un băiat, pe Vladimir, cunoscut sub numele de Vova, care se autointitula Prințul Romanovsky-Krasinsky, dar va spune mai târziu că nu a știut niciodată cu siguranță cine este tatăl său.

Datorită legăturilor sale cu aristocrația rusă, Mathilde a reușit să acumuleze multe proprietăți valoroase în Sankt Petersurg. Bolșevicii i-au confiscat casa la scurt timp după Revoluția din februarie. Balerina a susținut în memoriile ei că superba ei locuință a fost transformată într-o ruină și că odată, în timp ce trecea pe lângă fosta ei reședință, a văzut-o pe Alexandra Kollontai, care era comisar al poporului, plimbându-se în grădină în timp ce purta unul dintre paltoanele ei.

După Revoluția din Octombrie, Mathilde Kschessinskaya s-a mutat mai întâi pe Riviera Franceză și apoi la Paris, unde s-a căsătorit, în 1921, cu unul dintre iubiții ei, Marele Duce Andrei Vladimirovici al Rusiei, posibil tatăl fiului ei, Vova. Deși viața la Paris a fost modestă în comparație cu bogăția de care se bucurase în Rusia, ea a trăit fericită în exil timp de peste 50 de ani. În 1925, s-a convertit de la catolicism la ortodoxism și și-a luat numele Maria.

În 1929, și-a deschis propria școală de balet, unde a avut mulți elevi care vor deveni celebri printre care Margot Fonteyn, Alicia Markova, André Eglevsky, Tatiana Riabouchinska, Tamara Toumanova, Mona Inglesby și Maurice Béjart.

La vârsta de 64 de ani a apărut pentru ultima dată pe scenă pentru un eveniment caritabil cu The Royal Ballet la Covent Garden. În 1960, și-a publicat autobiografia intitulată Souvenirs de la Kschessinska, dar în ultimii ani ai vieții s-a confruntat cu dificultăți financiare. Balerina a murit la Paris, la vârsta de 99 de ani, pe 6 decembrie 1971 și a fost înmormântată la cimitirul rus Sainte-Genevieve-des-Bois.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu