Balerina Marie-Madeleine Guimard a înființat un teatru cu circuit închis unde se organizau spectacole indecente

Marie-Madeleine Guimard s-a născut pe 27 decembrie 1743 la Paris, fiind fiica nelegitimă a lui Fabien Guimart și a Annei Bernard. Tatăl ei a recunoscut-o de-abia în decembrie 1765 și din acel moment a preluat numele său.
Talentată la dans, copila a fost pregătită de marele coregraf d’Harnoncourt, care a introdus-o la vârsta de cincisprezece ani în corpul de balet al Teatrului Comédie-Française.
După o aventură cu dansatorul Leger, cu care a avut un copil, ea s-a angajat în 1761 la Opera din Paris și a debutat un an mai târziu în balet. Curând a ajuns la curtea regală, fiind foarte apreciată pentru calitățile sale excepționale, pentru frumusețea ei, dar și pentru că niciodată zâmbetul nu lipsea de pe fața ei drăgălașă.
În afară de cariera de balerină, Marie a devenit renumită pentru viața ei amoroasă. A avut mai mulți admiratori foarte bine poziționați, inclusiv pe compozitorul Jean-Benjamin de La Borde, cu care a avut o fiică în aprilie 1763. Alt iubit celebru al talentatei dansatoare a fost Charles de Rohan, mareșal al Franței și mare iubitor al baletului care îi oferea lunar frumoasei Marie o sumă consistentă de bani.
Tânăra și-a cumpărat o casă magnifică lângă Paris, la Pantin, și a construit aici un mic teatru privat unde organiza spectacole licențioase cu circuit închis unde avea acces doar înalta societate. Existau trei petreceri pe săptămână, una pentru aristocrație și membrii curții regale, a doua pentru scriitori și artiști și a treia la care erau invitate cele mai frumoase femei tinere din Paris.
blankLa începutul anilor 1770, în ciuda opoziției arhiepiscopului romano-catolic de Paris, Marie a deschis superbul Hotel Guimard (supranumit și Templul Terpsihorei, muza dansului și a muzicii de cor) aflat pe Chaussée d’Antin, care a fost proiectat de Claude-Nicolas Ledoux și decorat cu picturi realizate de Jean-Honoré Fragonard, un pictor celebru pentru scenele de dragoste subtile și frivole pe care le înfățișa. Hotelul avea o sală de spectacole cu cinci sute de locuri unde se organizau show-uri fără perdea, urmate de adevărate orgii sexuale în camerele localului. În cele din urmă, după un uriaș scandal public, în 1786 Marie a fost nevoită să scape de proprietate și a vândut Hotelul Guimard pentru 300.000 de franci.
La scurt timp aceea, în 1789, după s-a retras din activitate, balerina s-a căsătorit cu dansatorul Jean-Étienne Despréaux și a devenit o femeie respectabilă.
Marie-Madeleine Guimard a murit pe 4 mai 1816, la vârsta de 72 ani, la Paris.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *