HomeOameni care au intrat în istorieFilantropi și binefăcătoriBambino Gesù, spitalul fondat de ducesa Arabella Salviati

Bambino Gesù, spitalul fondat de ducesa Arabella Salviati

DS TW

Spitalul Bambino Gesù a fost fondat în urmă cu peste 150 de ani, din inițiativa generoasă a  familiei Salviati. Până atunci, în Italia, copiii bolnavi erau îngrijiți în același mod ca adulții, fără a primi asistență medicală adecvată vârstei lor.

Povestea a început la Roma, pe 19 martie 1869, când patru fete au fost spitalizate într-o  cameră  a unei clădiri din Via delle Zoccolette. Ele au fost primele paciente de la Bambino Gesù și au fost întâmpinate de maicile congregației San Vincenzo de’ Paoli, care aveau în grijă administrarea instituției. Deschiderea casei de îngrijire a copiilor a fost posibilă datorită ducesei Arabella Fitz James Salviati, care a avut ambiția de a crea condițiile pentru înființarea spitalului după modelul Hopital des Enfantes Malades din Paris. 

Inițiativa Arabellei a fost susținută de soțul ei, Ducele Scipione Salvati, urmaș al familiei Borghese și moștenitor al titlurilor și numelui familiei Salviati. Și cei patru copii ai cuplului s-au implicat în inițiativă și au donat inclusiv banii din pușculițele lor, astfel încât economiile să poată fi folosite pentru a finanța instituția medicală. Între obiectele de arhivă ale spitalului se află încă pușculița spartă a unuia dintre copiii Salviati, pentru a aminti posterității acest mic gest de responsabilitate.

În 1887, sediul spitalului a fost mutat pe dealul Gianicolo datorită noului plan urbanistic care prevedea construirea unor terasamente pentru a feri orașul de inundații. Municipalitatea Romei i-a încredințat  Ducesei Salviati  o parte din vechea mănăstire Sant’Onofrio pentru noul spital, iar lucrările de amenajare au durat doi ani. Mutată în noul sediu, instituția devine un punct de referință pentru familiile din Roma, iar în 1907 obiectivul de 1.000 de internări pe an fusese depășit.   

În anii următori, Bambino Gesù a primit copiii afectați de cutremurul din Messina din 1908 și din Avezzano din 1915, și a fost vizitat pentru prima dată, de regele Vittorio Emanuele. În 1919, regina Elena i-a încredințat Mariei Salviati, fiica cea mică a Arabellei și a lui Scipione, conducerea Vilei Iolanda, o colonie de vară din Santa Marinella, care după trei ani a devenit al doilea sediu al spitalului, loc unde  erau tratați “copiii săraci care vor avea nevoie de îngrijire la malul mării”.

Familia Salviati a donat în 1924 spitalul Papei Pius al XI-lea, deschizându-se acum o nouă etapă în istoria instituției: s-au construit mai multe structuri, inclusiv “Pavilionul Brady “, dedicat laboratoarelor de cercetare științifică pentru bolile copiilor, pavilionul SMOM (Ordinul Militar Suveran al Maltei) și pavilionul Salviati, încă activ. Din păcate, al Doilea Război Mondial a oprit brusc procesul de dezvoltare care  începuse. Au urmat ani triști, pentru că aproape toate lucrurile esențiale pentru îngrijirea copiilor lipseau din spital, iar sediul din Santa Marinella a fost expropriat de  trupele fasciste.

Cu toate acestea, spitalul și-a continuat serviciul public și medicii au avut curajul de a răspunde apelului lui Pius al XII-lea de a-i primi și ascunde în interiorul zidurilor sale pe evreii persecutați de naziști. În timpul zilei, adulții erau deghizați în medici, asistente medicale și îngrijitori, iar copiii evrei erau distribuiți în saloane, pentru a fi confundați cu cei bolnavi.

Războiul a lăsat răni adânci pentru mult timp în administrarea instituției. Pentru prima dată de la înființare, spitalul a avut nevoie de sprijin financiar pentru a-și  continua activitățile obișnuite și  pentru a reînnoi instrumentarul care se deteriorase de-a lungul  timpului. Datorită intervenției papei Pius al  XII-lea și contribuțiilor financiare ale episcopiei americane, doctorii au reușit să-și continue misiunea. Între 1950 și 1960 au fost construite clădiri noi, iar în 1958 spitalul l-a primit pe Ioan al XXIII-a, primul papă care a urcat pe colina Janiculum pentru a vizita “spitalul său”.

La începutul anilor ’70, Bambino Gesù a fost integrat în sistemul regional de sănătate, iar în 1978 a fost inclus în cel național.  Șapte ani mai târziu, spitalul a fost recunoscut ca institut de spitalizare și îngrijiri de natură științifică și a dezvoltat, pe lângă activități clinice, și muncă de cercetare, încercând să identifice tratamentele inovatoare. În 1999 Bambino Gesù a elaborat, împreună cu alte  spitale italiene de pediatrie, prima “Cartă a drepturilor copiilor din spital”, care a devenit baza pentru dezvoltarea unui stil de spitalizare modernă pentru copii și familiile lor.

Puteți citi și:

Alexandru Pesamosca, medicul-înger

DS TW
No comments

leave a comment