Barbara Hutton, săraca fată bogată

DS TW

Barbara Hutton s-a născut pe 14 noiembrie 1912 la New York, fiind singurul copil al Ednei Woolworth, fiica fondatorului magazinelor de succes Woolworth. Tatăl Barbarei a fost Franklyn Laws Hutton, proprietarul unei firme de investiții și brokeraj din New York.

Mama ei a murit la vârsta de 33 de ani, pe 2 mai 1917, sufocată din cauza unei otite suprainfectate, dar a existat și zvonul că s-a sinucis ingerând otravă, disperată din cauza hărțuirii la care o supunea soțul său. Cum nu s-a făcut autopsia cadavrului, cauza exactă a morții tinerei nu a fost niciodată cunoscută. Se știe însă cu certitudine că Barbara, fetița de nici cinci ani, a fost cea care a descoperit trupul mamei sale decedate.

După moartea Ednei, copila a fost preluată de diverse rude, apoi a fost dată în grija unei guvernante. Deși a fost înscrisă la școli publice, a fost un copil introvertit și a avut o interacțiune limitată cu alți copii de vârsta ei.

În 1924, bunica, Jennie Woolworth, a murit și i-a lăsat fetei o moștenire în valoare de 26,1 milioane de dolari, iar alte 2,1 milioane de dolari au fost plasate într-un fond separat, ambele depozite fiind administrate de tatăl ei, Franklyn Hutton. Când a împlinit 21 de ani, moștenirea ei ajunsese la valoarea de 42 de milioane de dolari, adică peste 1 miliard de dolari astăzi, Barbara devenind una dintre cele mai bogate tinere din lume.

În 1930, la aniversarea de 18 ani, i s-a organizat un bal de debut în societate, unde oaspeți de seamă au fost familiile Astor și Rockefeller, iar recepția a costat 60.000 de dolari, o adevărată avere în zilele crizei economice. Pentru a scăpa de atacurile dure ale presei, tânăra a fost trimisă în scurt timp într-un turneu în Europa.

Deși considerată o norocoasă a soartei datorită uriașei averi de care a putut să dispună singură când a devenit majoră, Barbara a avut grave probleme emoționale. A fost căsătorită cu nu mai puțin de șapte bărbați, dar a sfârșit prin a muri singură și săracă.

Primul ei soț a fost Alexis Mdivani, care pretindea că este prinț georgian și că ar fi fugit din Tbilisi în 1921, din cauza invaziei sovietice. Alexis era căsătorit cu Louise Van Alen, o prietenă a Barbarei, când a cunoscut-o pe tânăra milionară la Biarritz, în Franța. Întâlnirea lor a fost aranjată de sora lui Alexis, Roussie, care plănuise să îl facă pe tânăr să divorțeze de Louise, să o seducă pe Barbara și să forțeze căsătoria celor doi. Barbara a fugit la Paris pentru a evita să se confrunte cu scandalul, dar Roussie a amenințat-o că întreaga poveste va apărea în presă dacă nu se căsătorește cu fratele ei.

Alexis și Barbara s-au căsătorit pe 22 iunie 1933 la Biserica Ortodoxă Rusă din Paris. Tatăl ei i-a oferit o zestre de un milion de dolari din moștenire cu această ocazie, dar Barbara și soțul georgian au cheltuit mare parte din bani cumpărându-și o casă luxoasă, câțiva ponei pentru jocul de polo de care el era pasionat, haine de lux și bijuterii. Când banii aproape se terminaseră, cei doi au divorțat. Era martie 1935.

Al doilea ei soț a fost contele Kurt Haugwitz-Reventlow, cu care a avut singurul ei copil, un fiu pe nume Lance. Reventlow a avut un comportament violent, a abuzat-o verbal și fizic, relațiile extrem de proaste au escaladat și Barbara a fost la un moment dat bătută sălbatic, iar soțul abuziv a fost trimis pentru un timp la închisoare. Tot el a convins-o să renunțe la cetățenia americană și să își ia cetățenie daneză pentru a scăpa de impozitele fiscale, lucru pe care l-a făcut în decembrie 1937. Toate aceste abuzuri au dus-o spre consumul de droguri, apoi a dezvoltat anorexie, boală care a afectat-o pentru tot restul vieții.

În final, Barbara a divorțat de contele Reventlow și instanța i-a acordat custodia fiului lor după un lung proces. Din păcate, exact la fel cum făcuse tatăl ei, a lăsat creșterea copilului în grija unui internat privat foarte scump și bine cotat.

În 1938, Barbara Hutton a avut o scurtă aventură cu producătorul și regizorul Howard Hughes, la Londra, la hotelul Savoy. Prin intermediul lui Hughes, care era prieten cu Cary Grant de multă vreme, milionara l-a cunoscut pe faimosul actor american care a devenit al treilea ei soț.

Cei doi s-au căsătorit pe 8 iulie 1942, iar presa a numit noul cuplu „Cash and Cary”, deși lui Grant nu-i trebuiau banii ei și nici nu avea nevoie să beneficieze de numele celebru al Barbarei. Cu toate acestea, nici această căsătorie nu a reușit, dar Grant nu a solicitat și nici nu a primit niciun ban după divorț.

“Săraca fată bogată”, cum începuse să fie numită de presă, a părăsit California și s-a mutat la Paris, nu înainte de a achiziționa un palat luxos în Tanger, în nordul Marocului. Barbara a început apoi să se întâlnească pe Igor Troubetzkoy, un prinț rus dintr-o veche familie nobiliară ce era foarte cunoscut în societatea pariziană, dar avea resurse materiale limitate.

În primăvara anului 1948, s-a căsătorit cu el la Zurich, în Elveția. În acel an, prințul a condus primul Ferrari care a concurat vreodată în cursele de mașini la Marele Premiu de la Monaco. Relația cu Troubetzkoy a făcut deliciul ziarelor mondene, dar capriciosul prinț a decis brusc să depună actele de divorț în 1951. Barbara Hutton a încercat să se sinucidă și acest eveniment dramatic a fost urmărit cu mult interes de publicul european fascinat de viața tumultoasă a frumoasei americance.

Următoarea căsătorie a durat 50 de zile, între 30 decembrie 1953 și 20 februarie 1954, iar mirele a fost diplomatul dominican Porfirio Rubirosa, un cunoscut playboy al epocii. Presa a scris despre Rubirosa că a avut relații cu cele mai cunoscute femei ale anilor ‘50: Dolores del Río, Eartha Kitt, Marilyn Monroe, Ava Gardner, Maria Montez, Rita Hayworth, Dorothy Dandridge, Lupe Velez, Soraya Esfandiary, Peggy Hopkins Joyce, Joan Crawford, Veronica Lake, Kim Novak, Judy Garland și Eva Peron numărându-se printre iubitele cunoscutului aventurier.

Despre nunta Barbarei cu Porfirio, ziariștii au scris: „Mireasa milionară aflată la cea de-a cincea nuntă s-a îmbrăcat în negru și a băut scotch and soda”. Cheltuielile ei extravagante au continuat, și, deși era deja proprietara mai multor conace în întreaga lume, în 1959 și-a construit un luxos palat în stil japonez pe o proprietate uriașă din Cuernavaca, în Mexic.

Următorul soț a fost un vechi prieten, jucătorul german de tenis Gottfried von Cramm, cu care s-a căsătorit în 1955, dar și această căsătorie s-a încheiat cu un divorț patru ani mai târziu, în 1959.

În Tanger, Barbara Hutton l-a cunoscut pe cel de-al șaptelea soț, prințul Pierre Raymond Doan Vinh na Champassak, cu care s-a căsătorit în 1964 pentru doar doi ani, pentru că în 1966 Barbara a decis să divorțeze.

În sfârșit, femeia a renunțat la căsătorii după atâtea experiențe nefericite, dar apărea deseori în stare de ebrietate în public și a devenit celebră pentru cheltuielile ei extravagante. Era cunoscută că face cadouri luxoase străinilor pe care îi cunoștea conjunctural, dar a făcut și achiziții profitabile.

A cumpărat picturi și sculpturi ale marilor maeștri, a avut o colecție magnifică de porțelanuri și bijuterii valoroase, inclusiv piese care aparținuseră cândva Mariei Antoaneta și împărătesei Eugenie a Franței și lucrări importante ale caselor Fabergé și Cartier. În colecția ei de bijuterii s-a numărat tiara Pasha Diamond, care aparținuse în 1848 sultanului Egiptului, o piesă extrem de de valoroasă.

Moartea singurului ei fiu, Lance Reventlow, într-un accident aviatic, în 1972, a distrus-o complet pe vulnerabila Barbara. Și-a petrecut ultimii ani în Los Angeles, locuind la hotelul Beverly Wilshire, unde a murit în urma unui atac de cord în mai 1979, la vârsta de 66 de ani.

 

Un biograf a scris că, în momentul în care a murit, în conturi mai avea doar 3.500 de dolari, ultimii bani care mai rămăseseră din uluitoarea ei avere.

 

DS TW
Latest comment

leave a comment