Belinda, cea mai bogată femeie din Klondike, și-a pierdut și și-a refăcut întreaga avere luând-o mereu de la capăt

Belinda Mulrooney s-a născut în Irlanda în 1872. Când era mică, familia ei a emigrat în Pennsylvania, unde tatăl ei a început să lucreze ca miner. Adolescenta era deosebit de independentă și dornică de a reuși să-și asigure un trai mai bun pentru ea și familia sa. În timpul Expoziției Columbiene Mondiale din 1893 organizată la Chicago a deschis un chioșc de sandwich-uri pe care le prepara singură și tot ea le vindea. Cu profiturile obținute, tânăra a plecat la San Francisco în 1894 pentru a înființa un mic magazin de înghețată. Din păcate, a pierdut totul într-un incendiu, dar imediat și-a găsit un loc de muncă devenind stewardesă pe nava S.S. City of Topeka care naviga în Pacific și a câștigat bani vânzând diverse produse de lux pasagerilor. Când a început goana după aur din Klondike, în Canada de est, în 1896, s-a mutat din nou realizând că această oportunitate nu trebuie pierdută.

Aproximativ 100.000 de prospectori din Seattle și San Francisco au sosit în regiunea Klondike din Yukon, între 1896 și 1899, dar Belinda avea alte planuri. Ea a cumpărat stocuri de lenjerie de mătase, așternuturi de pat din bumbac și sticle de apă dinblank economiile ei de 5000 de dolari și le-a transportat peste trecătoarea Chilkoot la Dawson City, unde le-a vândut pentru o sumă de șase ori mai mare în iunie 1897.

blankÎn scurt timp femeia a construit un restaurant în Dawson, apoi și-a extins afacerile cumpărând un hotel chiar lângă câmpurile exploatate de căutătorii de aur. Mica afacere a prosperat și a început să cumpere creanțe miniere, iar până la sfârșitul anului și-a vândut hotelul pentru suma de 24.000 de dolari și a plănuit construirea unui hotel de lux în Dawson. Hotelul Fair View și-a deschis porțile pe 27 iulie 1898, avea un restaurant destul de sofisticat pentru acea perioadă și camere confortabile pentru treizeci de persoane. blank

Femeia s-a asociat apoi cu legendarul Alex McDonald, unul dintre primii prospectori sosiți în Klondike, pentru a salva încărcătura de pe o navă mică naufragiată pe un banc de nisip. El a ajuns însă primul la locul cu pricina și a luat toată proviziile de hrană, iar Belinda a reușit să recupereze doar câteva zeci de perechi de cizme de cauciuc și câteva butoaie de whisky. În primăvara următoare, când McDonald a avut nevoie de cizme pentru muncitorii săi, a trebuit să le cumpere de la doamna Mulrooney, plătind 100 de dolari pe pereche.

blankPe 1 octombrie 1900, Belinda s-a căsătorit cu “Contele” Charles Eugene Carbonneau, care pretindea că este un aristocrat francez. În realitate, bărbatul era de fapt un vânzător de șampanie care fusese frizer în Quebec. În 1904, cuplul s-a separat, iar ea și-a pierdut jumătate din avere.blank

Imediat după aceea, s-a mutat în Fairbanks, Alaska și a înființat Dome City Bank în Fairbanks împreună cu sora ei mai mică, Margaret, apoi s-a stabilit la Yakima, în statul Washington, unde și-a construit un conac în 1910. Femeia și-a întreținut întreaga familie din banii pe care îi câștigase datorită afacerilor sale prospere. Spre bătrânețe s-a mutat în orașul Seattle, unde a murit în 1967, la vârsta de 95 de ani.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *