Bietul prinț Leopold, fiul hemofilic al Reginei Victoria, a murit la doar 30 de ani din cauza unui accident stupid

Prințul Leopold s-a născut pe 7 aprilie 1853 la Palatul Buckingham, fiind fiul reginei Victoria, de la care copilul a moștenit hemofilia, și al prințului Albert. Regina a avut o naștere dificilă, cu travaliu prelungit, dar a decis să folosească cloroformul, refuzând anestezia care fusese recent descoperită de profesorul James Young Simpson. Copilul a fost botezat la Palatul Buckingham pe 28 iunie 1853 de arhiepiscopul de Canterbury.

Din cauza bolii, a fost supra-protejat de regină și de anturajul regal în perioada copilăriei, dar a primit o educație temeinică acasă. În 1872, prințul a început studiile la Oxford și a absolvit-o în 1876 cu un doctorat în drept civil, iar în următorii ani a călătorit în Europa. În 1880 a făcut un turneu în Canada și Statele Unite împreună cu sora lui, Prințesa Louise, al cărei soț era guvernator general al Canadei.

Incapabil să urmeze o carieră militară din cauza bolii, Leopold a devenit patron al artelor și al literaturii și a fost secretar neoficial al mamei sale.

Exasperat de obsesia reginei de a-l ține lângă ea, a considerat căsătoria o speranță pentru a-și dobândi independența, dar, din cauza hemofiliei, a avut mari dificultăți în a-și găsi o soție. Contesa Daisy Maynard a fost considerată o posibilă mireasă, blankdar regina s-a împotrivit pentru că, deși era foarte frumoasă, Daisy nu avea originea pe care și-a dorea Victoria pentru fiul ei. S-a sugerat mai apoi că el o plăcea pe Alice Liddell, fiica vice-cancelarului de Oxford, iar alte cadidate au fost verișoara sa, Prințesa Frederica de Hanovra, prințesa Victoria de Baden și Prințesa Karoline Mathilde de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg.blank

După ce tânărul a fost refuzat de toate aceste prințese, mama lui Leopold a intervenit, insistând asupra faptului că urmașii unui monarh britanic ar trebui să se căsătorească cu prințese din familii protestante, astfel că regina a sugerat o întâlnire cu Prințesa Elena Friederike, fiica Prințului de Waldeck și Pyrmont.

blankPe 27 aprilie 1882, Leoplod și Elena s-au căsătorit la Castelul Windsor și au avut o căsnicie scurtă și fericită. În 1883, Leopold a devenit tatăl unei fetițe, Alice, dar prințul avea să moară la scurt timp după nașterea următorului său copil, Charles Edward.

În februarie 1884, prințul a mers la Cannes, în sudul Franței, la sfatul medicilor curanți. Îl chinuiau durerileblank articulare, un simptom frecvent al hemofiliei, iar clima rece din Regatul Unit fusese întotdeauna dificilă pentru el, iar soția sa l-a îndemnat să plece pentru a-și ameliora suferința.

Pe 27 martie 1884 a alunecat și a căzut la Clubul Yacht, în Villa Nevada din Cannes, rănindu-se la genunchi și la cap. A murit în primele ore ale dimineții următoare, aparent din cauza unei hemoragii cerebrale provocată de morfina pe care a luat-o pentru a suporta mai ușor durerile și de vinul roșu băut la cină.

blankRegina Victoria a scris în jurnalul ei: “O altă lovitură îngrozitoare a căzut peste mine și peste noi toți astăzi. Iubitul meu Leopold, fiu strălucit și deștept, care de atâtea ori s-a vindecat de boala aceasta atât de înfricoșătoare, a fost luat de la noi! A pierde un copil drag și atât de înzestrat este prea îngrozitor!”

Gena hemofiliei este purtată pe cromozomul X și se tranmite prin descendențăblank feminină, orice fiică a unui hemofilic fiind purtătoare a genei. Fiica lui Leopold, Alice, a moștenit de la tatăl său hemofilia și i-a transmis-o fiului ei mai mare. Rupert, care a murit la doar 20 de ani, din cauza unei hemoragii cerebrale provocate de un accident rutier.

Prințul Leopol a fost înmormântat în Capela Memorială Albert din Windsor, iar curtea britanică a declarat doliu oficial din 30 martie până pe 11 mai 1884.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *