Buna Emma de Waldeck, supranumită „regina carității”, a condus Olanda în timpul minoratului fiicei ei, viitoarea regină Wilhelmina

Emma de Waldeck și Pyrmont s-a născut pe 2 august 1858 în Castelul Arolsen din capitala micului principat german Waldeck și Pyrmont, fiind a patra fiică a lui Georg Viktor, prințul de Waldeck și Pyrmont, și a prințesei Helena de Nassau-Weilburg. Fetița a primit educație religioasă de la un pastor foarte liberal, iar de la guvernanta ei britanică a învățat desenul și literatura franceză, dar instruirea ei a fost descrisă ca insuficientă, fiind concentrată mai ales pe simțul datoriei.

Prințesa Emma s-a căsătorit cu bătrânul rege William al III-lea, care era cu 41 de ani mai mare decât ea, la Arolsen, pe 7 ianuarie 1879, la doi ani după moartea primei soții a acestuia, Sophie de Württemberg.

Căsătoria a fost aranjată și Emma a acceptat-o din cauza modului în care fusese crescută și pentru a sprijini astfel poziția dinastică a părinților ei, iar în timpul logodnei tânăra a primit lecții de limbă olandeză pentru a se integra mai ușor la curtea regală.

Regele avusese trei fii din prima sa căsătorie, William, Maurice și Alexandru, toți morți prematur, iar cu tânăra Emma va avea un singur copil, pe viitoarea regină Wilhelmina, născută pe 31 august 1880.

blankNu după mult timp regele s-a retras din viața publică din cauza stării sale de sănătate, iar Emma a primit sarcina de a-l reprezenta în public.

Cu trei zile înainte ca William să moară, pe 23 noiembrie 1890, Emma a devenit regentă pentru soțul ei și și-a continuat regența și în timpul domniei fiicei sale minore, Wilhelmina, până când aceasta a împlinit 18 ani, pe 31 august 1898.blank

Regina a fost prima femeie care a condus Olanda după prințesa Carolina de Orange-Nassau care domnise cu un secol înainte și a fost prima femeie care a condus Regatul Țărilor de Jos.

blankSarcina ei nu a fost simplă pentru că William nu avusese relații bune cu politicienii vremii, dar a reușit să și-i apropie destul de repede, s-a întâlnit personal cu fiecare ministru cel puțin o dată la două săptămâni și a respectat cu strictețe regulile monarhiei constituționale.

Pe lângă îndatoririle sale administrative, Emma a acordat o mare atenție educației fiicei sale. După ce Wilhelmina a împlinit vârsta de 16 ani, a pregătit-o în următorii doi ani pentru viitoarea misiune de regină, a luat-o în turnee prin provincii pentru a vizita împreună diverse organizații de caritate locale, spitale, biserici și fabrici.blank

Pe 6 septembrie 1898 Wilhelmina a ajuns la majorat, iar regina Emma s-a retras din regență. În discursul de adio, și-a exprimat dorința ca Olanda să-și continue drumul spre prosperitate, dar a continuat să locuiască cu fiica ei până la căsătoria acesteia cu Henry de Mecklenburg, în 1901, după care s-a mutat în propria sa reședință, Lange Voorhout, din Haga.

blankRegina mamă Emma și-a onorat toate îndatoririle publice, sprijinindu-și în permanență fiica și ginerele și a fost o figură publică bine cunoscută. A fost numită „regina carității” și s-a angajat în special în îmbunătățirea condițiilor pentru bolnavii de tuberculoză. S-a retras din viața publică când nepoata ei, Juliana, a fost declarată adultă, în 1927.

Regina mamă a murit la Haga pe 20 martie 1934 la vârsta de 75 de ani și a fost înmormântată la Delft.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *