Fiica actorului de teatru şi de film Maurice Dorleac, Catherine Deneuve s-a născut pe 22 octombrie 1943 la Paris şi a urmat o şcoală catolică privată şi liceul ‘La Fontaine’ din capitala Franței.
A debutat în film la vârsta de 13 ani, cu un rol în pelicula ‘Les Collegiennes’, apoi a început să lucreze cu regizori consacrați precum Roger Vadim, înainte de marele succes cu musical-ul lui Jaques Demy, ‘Les Parapluies de Cherbourg’ (1964).
Tânăra actriță a primit două roluri, primul în filmul lui Roman Polanski, ‘Repulsion’ în 1965, şi cel de-al doilea în filmul lui Bunuel din 1967, ‘Belle de Jour’, care au transformat-o într-un star internațional. În același an a jucat în filmul ‘Les Demoiselles de Rochefort’, alături de sora ei, Francoise Dorleac.
„Palidă, blondă, cu un aer uşor maladiv, serafică şi aeriană, sfioasă şi discretă, aparent insignifiantă, Catherine Deneuve este pe cale să devină vedeta nr. 1 a ecranului francei. Mulţi o preferă celebrei B.B., prevăzându-i o carieră profesională excepţională.
«Este o Jeanne Moreau de zece ori mai frumoasă şi o Brigitte Bardot de zece ori mai tânără», scria undeva un gazetar entuziast, hotărât să o aşeze deasupra celor doi monştri sacri: Moreau, actriţa genială, Bardot, femeia superbă. Catherine are 23 de ani, o sumedenie de filme la activ şi este solicitată de cei mai cotaţi regizori. Descoperită de Vadim, a devenit actriţa preferată a unor Polanski, Jacques Demy, Jean Aurel, Michel Deville, şi Bunuel.
«De ce am devenit actriţă? Pentru că mi s-a părut a fi meseria cea mai uşoară». Poate la început, pentru că acum, conştiinciozitatea, râvna, pasiunea cu care lucrează nu par a face casă bună cu comoditatea. Deşi ca tip fizic pare predestinată rolurilor romantice, nu a fost folosită ca ingenuă nici de Vadim şi cu atât mai puţin de Polanski sau Bunuel. Dimpotrivă. De aceea, propunerea lui Terence Young de a interpreta personajul Mariei Vetsera, în cea de a cincea transpunere cinematografică a dramei de la Mayerling, a fost acceptată cu entuziasm.
«Cel mai frumos din toate rolurile romantice», se spune despre Maria Vetsera. Şi cea mai exploatată dramă din istoria cinematografiei, am adăuga noi.
1936: Anatole Litwak are primul ideea să povestească în film celebra sinucidere de la Mayerling. Cu Danielle Darrieux și Charles Boyer. Un triumf.
1940: Max Ophuls reia subiectul în «De la Mayerling la Serajevo» cu Edwige Feuilleres şi John Lodge.
1949: Jean Delannoy continuă tradiţia cu «Secretul de la Mayerling» cu Jean Marais şi Dominique Blanchar.
1957: Anatole Litvak îşi aminteşte de succesul lui de odinioară şi ecranizează pentru televiziune aceeaşi nefastă dragoste dintre arhiducele Rudolf de Habsburg şi baroana Maria Vetsera în «Mayerling». Cu Audrey Hepburn şi Mell Ferrer.
1968 — Terence Young începe o ultimă versiune cu Catherine Deneuve şi Omar Shariff.
Pentru cariera Catherinei este atingerea unei culmi după care nu poate urma decât definitiva consacrare. Gloria nu a unei vedete, produs al unei abile campanii publicitare, ci gloria unei actriţe în plină maturitate artistică. Glorie urmată firesc de preţuirea publicului din ce în ce mai mult obişnuit să-şi aleagă idolii şi după calităţile profesionale…”, scria despre ea revista Cinema în 1968.
Catherine Deneuve a fost premiată de Academia Franceză de Cinema pentru cea mai bună actriță în 1980 pentru ‘The Last Metro’ (1980), la Festivalul de Film de la Veneţia, în 1998, a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă cu ‘Place Vendome’ şi în 1992 a fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriţă cu ‘Indochine’.
În anul 2000, a fost distribuită alături de islandeza Bjork în filmul lui Lars von Trier, musical-ul ‘Dancer in the Dark’ pentru care a obținut premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Actrița mai are în palmares şi un Urs de Argint primit în 2002 la Berlin pentru rolul din ‘8 femei’, Palme d’Or d’honneur la Festivalul de Film de la Cannes în 2005, premiul Golden Kinnaree la Festivalul Internaţional de Film de la Bangkok în 2006, premiul special al juriului la Festivalul de film de la Cannes în 2008.
Alte pelicule remarcabile în care a jucat sunt ‘Les Liaisons dangereuses’ (2003), ‘Rois et reine’ (2004), ‘Le Héros de la familie’ (2006), ‘Persepolis’ (2007), ‘Un conte de Noel’ (2008).
Deneuve a fost căsătorită cu fotograful David Bailey din 1965 până în 1972 (cei doi s-au separat în 1967), și a avut mai multe relații cu personalități ale lumii filmului, printre care regizorul Roger Vadim, actorul Marcello Mastroianni, directorul de imagine Hugh Johnson și proprietarul Canal+, Pierre Lescure.
Deneuve are doi copii: actorul Christian Vadim (născut pe 18 iunie 1963), din relația cu Roger Vadim, și actrița Chiara Mastroianni (născută la 28 mai 1972), din relația cu Marcello Mastroianni, și cinci nepoți.
Frumoasă, inteligentă, elegantă şi talentată, Catherine Deneuve, care împlinește astăzi 81 de ani, este una dintre cele mai iubite actrițe franceze din toate timpurile.