Cealaltă victimă a atentatului de la Sarajevo: Sophie, iubita soție a arhiducelui Franz Ferdinand

Ducesa Sophie de Hohenberg s-a născut pe 1 martie 1868 la Stuttgart, fiind a patra fiică a contelui Bohuslav Chotek von Chotkow und Wognin, un aristocrat din Boemia, și a soției lui, contesa Wilhelmine Kinsky von Wchinitz und Tettau.

Tânăra a devenit doamnă de onoare a arhiducesei Isabella, soția arhiducelui Friedrich, ducele de Teschen, șeful Casei Habsburg-Lorena. Nu se știe unde l-a întâlnit pentru prima dată pe arhiducele Franz Ferdinand, probabil la un bal la Praga, în 1894, unde el era staționat cu garnizoană, iar apoi a început să facă dese vizite la Castelul Halbturn, reședința arhiducelui Friedrich.

Toată lumea a presupus că tânărul se îndrăgostise de fiica cea mare a lui Friedrich și a Isabellei, arhiducesa Marie Christine, dar realitatea era cu totul alta. Isabella a descoperit medalionul lui Franz Ferdinand căzut pe terenul de tenis și l-a deschis, așteptându-se să găsească o fotografie a fiicei sale, dar a descoperit în medalion o fotografie cu Sophie, iar acest lucru a declanșat un mare scandal.

Franz Ferdinand devenise moștenitor prezumtiv la tron după sinuciderea vărului său, prințul moștenitor Rudolf, în 1889 și după moartea tatălui său, Karl Ludwig, de febră tifoidă în 1896. Unchiul său, împăratul Franz Joseph, l-a informat că nu se poate căsători cu Sophie, pentru că aceasta nu aparținea, așa cum cereau regulile, uneia dintre dinastiile domnitoare sau foste domnitoare ale Europei.

blankFranz Ferdinand a refuzat să renunțe la intenția sa de a o lua în căsătorie pe contesă, iar acest lucru a provocat un nou scandal.

În 1899, sub presiunea membrilor familiei, cuplului i s-a permis să se căsătorească, Franz Ferdinand și-a păstrat locul în ordinea succesiunii la tron și i s-a promis un titlu adecvat pentru viitoarea sa soție.

Tinerii s-au căsătorit pe 1 iulie 1900 la Reichstadt, dar împăratul nu a participat la ceremonie, singurii membri ai familiei imperiale care au fost prezenți fiind mama vitregă a lui Franz Ferdinand, arhiducesa Maria Tereza, și cele două fiice ale acesteia.

blankLa căsătorie, Sophie a primit titlul de Fürstin von Hohenberg, iar în 1909 a fost ridicată la rangul de Herzogin (ducesă). Cu toate acestea, toate arhiducesele, prințesele și contesele Austriei și Ungariei aveau prioritate în fața ei. În cei paisprezece ani de mariaj, poziția ei la curtea imperială a fost umilitoare, iar problemele de protocol au împiedicat multe curți regale să găzduiască cuplul, în ciuda poziției lui Franz Ferdinand de moștenitor al tronului. Cu toate acestea, unii au făcut acest lucru, inclusiv regele George al V-lea și regina Mary a Regatului Unit, care au primit cu bucurie cuplul la Castelul Windsor în noiembrie 1913.blank

Cuplul a avut patru copii: Sophie, Maximilian, Ernst și un fiu mort la scurt timp după naștere.

În 1914, arhiducele Franz Ferdinand a fost invitat de generalul Oskar Potiorek, guvernatorul provinciei austro-ungare Bosnia și Herțegovina, să urmărească manevrele militare timp de trei zile la Sarajevo, capitala provinciei. Sophie nu avea de obicei voie să-și însoțească soțul în astfel de vizite din cauza statutului său inferior, dar, cu blankaceastă ocazie, Franz Ferdinand a fost invitat mai degrabă în calitate de comandant militar decât de membru al familiei imperiale. Arhiducele a aranjat ca Sophie să i se alăture pe 28 iunie, a treia și ultima zi, urmând să facă împreună o vizită în oraș pentru a inaugura un muzeu înainte de a reveni la Viena. La 10 dimineața în ziua de duminică, 28 iunie 1914, când grupul a trecut pe lângă secția centrală de poliție din Sarajevo, un anume Nedeljko Čabrinović a aruncat cu o grenadă de mână asupra mașinii arhiducelui. Șoferul ablank accelerat când a văzut obiectul zburând spre mașină, iar grenada a explodat sub roțile mașinii următoare. Doi dintre ocupanți, Eric von Merizzi și contele Boos-Waldeck, au fost grav răniți, iar paisprezece trecători au fost loviți de așchii de bombă.

După ce a participat la recepția oficială de la Primărie, Franz Ferdinand a întrebat care e starea celor răniți. Când arhiducelui i s-a spus că erau grav răniți, el a insistat să fie dus să-i vadă la spital. Un membru al blankechipei arhiducelui, Andreas Freiherr von Morsey, i-a sugerat că acest lucru ar putea fi periculos, dar Oskar Potiorek, care era responsabil pentru siguranța arhiducelui, a răspuns: „Crezi că Sarajevo este plin de asasini?”blank

Pentru a evita centrul orașului, generalul Oskar Potiorek a decis ca mașina imperială să circule de-a lungul cheiului Appel până la spitalul din Sarajevo. Cu toate acestea, a uitat să-i spună șoferului, Leopold Loyka, despre această decizie. În drum spre spital, trecând pe lângă Podul Latin, șoferul a cotit pe strada Franz Joseph. Unul dintre conspiratori, Gavrilo Princip, stătea în picioare, la colțul străzii în acel moment. Oskar Potiorek și-a dat seama că șoferul a luat-o pe o cale greșită și a strigat „Ce-i asta? Ai greșit drumul! Trebuiao luăm cheiul Appel!”

blankȘoferul a pus piciorul pe frână și a început să dea înapoi. Făcând acest lucru, a trecut încet pe lângă Gavrilo Princip. Asasinul a făcut un pas înainte, și-a ridicat pistolul și, de la o distanță de aproximativ cinci metri, a tras de două ori în mașină. Franz Ferdinand a fost lovit în gât și Sophie în abdomen. Contesa i-a spus soțului ei: „Pentru numele lui Dumnezeu, ce ți s-a întâmplat?!” apoi a căzut sângerând. Înainte de a-și pierde cunoștința, el i-a strigat: “Sophie! Sophie! Nu muri! Rămâi în viață pentru copiii noștri!”

Într-o ora medicii au constatat decesul amândurora. Cadavrele au fost transportate la Trieste cu cuirasatul SMS Viribus Unitis și apoi la Viena cu un tren special, unde a fost organizată o scurtă ceremonie la Palatul Hofburg la care a participat doar familia imperială. Arhiducele și arhiducesa au fost înmormântați în cripta Castelului Artstetten, casa de vară a Habsburgilor, pentru că rangul Sophiei nu-i permitea să fie înmormânta în cripta imperială.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *