AcasăMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreCele patru surori de la Versailles: Moartea subită a lui Marie Anne, cea mai influentă dintre ele

Cele patru surori de la Versailles: Moartea subită a lui Marie Anne, cea mai influentă dintre ele

Marie Anne de Mailly, ducesă de Châteauroux, s-a născut pe 5 octombrie 1717 și a fost cea mai mică și cea mai frumoasă dintre faimoasele surori de Nesle, dintre care patru aveau să devină, pe rând, metrese ale regelui Ludovic al XV-lea al Franței, “Cel Mult Iubit”.

Părinții fetelor au fost Louis de Mailly, marchiz de Nesle și de Mailly și Armande Félice de La Porte Mazarin. Singura soră de Nesle care nu a devenit metresă a lui Ludovic al XV-lea a fost marchiza de Flavacourt. Louise Julie a fost prima care l-a atras pe rege, urmată de Pauline Félicité, însă Marie Anne a fost cea care a a avut cea mai mare influența la Versailles.

Pe 19 iunie 1734 tânăra se căsătorise cu Jean Baptiste Louis, marchiz de La Tournelle, dar soțul ei a murit șase ani mai târziu, pe 23 noiembrie 1740.

În 1738, sora cea mare, Louise Julie, i-a trimis o scrisoare lui Pauline-Félicité, cea de-a doua născută, prin care a invitat-o la curte. Când aceasta a ajuns în preajma regelui, l-a sedus pe Ludovic al XV-lea și a devenit metresa lui.

În timp ce Louise Julie a rămas metresa oficială, regele s-a îndrăgostit de Pauline-Félicité și a aranjat căsătoria acesteia cu marchizul de Vintimille pentru a-i oferi un statut corespunzător la curte, dăruind noii sale metrese castelul Choisy-le-Roi. Curând Madame de Vintimille a rămas însărcinată cu regele, însă a murit la nașterea fiului său nelegitim, Louis, duce de Luc, care semăna atât de mult cu Ludovic al XV-lea încât a fost numit Demi-Louis.

Corpul Paulinei a fost depus la Lit-de-parade în orașul Versailles, dar în timpul nopții gardienii au părăsit sala să bea, iar mulțimea a intrat și a mutilat cadavrul „curvei regelui”.

Mai târziu, cel mai bun prieten al regelui, ducele de Richelieu, a început să caute o altă candidată care să îndeplinească dorințele acestuia, nedorind ca Madame de Mailly, prima dintre surorile Mailly, să recâștige afecțiunea lui Ludovic și s-a decis asupra surorii mai mici, Marie Anne, văduva marchizului de La Tournelle.

În 1742, în timpul unui bal mascat, Richelieu i-a prezentat-o pe Marie Anne regelui. Inițial, frumoasa marchiză a respins avansurile acestuia, pentru că era îndrăgostită de tânărul duce d’Agénois. Regele și-a trimis rivalul pentru a lupta în Italia, dar curând acesta a fost rănit și a revenit la Versailles în glorie. Richelieu a pus la cale întâlnirea ducelui cu o altă tânără seducătoare. Scrisorile pasionale dintre cei doi au ajuns din întâmplare la Marie Anne, care, furioasă pe iubitul ei, și-a îndreptat atenția către rege.

Postul de doamnă de palat a fost preluat în acest fel de Marie Anne, Madame de La Tournelle, care a cerut o poziție oficială la curte și titlul de ducesă, împreună cu un venit suficient care să-i permită să mențină și să protejeze demnitatea noii funcții. Toate cererile au fost acceptate de rege, iar noua metresă oficială a fost numită dame du palais, ducesă de Chateauroux și a primit un venit de 80.000 de livre.

Devenită Madame de Châteauroux, Marie Anne a avut un rol politic însemnat din spatele scenei regale. În iunie 1744, când regele a părăsit Palatul Versailles pentru a prelua personal comanda armatelor în războiul austriac de succesiune, a luat-o cu el pe frumoasa tânără, iar acest gest nu a fost bine văzut de public. Când monarhul s-a îmbolnăvit, în luna august a aceluiași an, primul capelan al său a refuzat să-i acorde iertarea fără o mărturisire publică a păcatelor lui, considerându-l o persoană imorală, nevrednică de a purta titlul de rege creștin. Regele a scăpat de la moarte și, după liturghia de mulțumire celebrată la Notre-Dame de Metz, în prezența familiei regale, întreaga țară l-a numit „Louis le Bien-Aimé”.

Întors la Versailles, Ludovic al XV-lea l-a demis pe episcopul care îl umilise cerându-i să-și mărturisească păcatele și a rechemat-o pe Marie Anne la Curte ca favorită.

Întâmplarea a făcut ca pe 8 decembrie 1744 tânăra metresă să moară brusc, la vârsta de 27 de ani, din cauza unei presupuse peritonite, manifestată violent, cu spasme și crampe abdominale dureroase. S-a spus că a fost, de fapt, victima unei otrăviri pentru a nu mai apuca să reprimească poziția de metresă oficială.

Regele s-a consolat pentru o vreme  în brațele lui Diane Adélaïde, sora Mailly cu patru ani mai mare decât Marie Anne, care fusese adusă cu ceva timp în urmă la Versailles, dar rămăsese într-un con de umbră. Câteva luni mai târziu, regele va avea o nouă metresă, pe celebra Madame de Pompadour.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu