HomeMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreCele patru surori ajunse în patul regelui Ludovic al XV-lea

Cele patru surori ajunse în patul regelui Ludovic al XV-lea

Cele patru surori de la Versailles
DS TW

Marie Anne de Mailly, ducesă de Châteauroux, s-a născut pe 5 octombrie 1717 și a fost cea mai mică și cea mai frumoasă dintre faimoasele surori de Nesle, dintre care patru aveau să devină, pe rând, metrese ale regelui Ludovic al XV-lea al Franței, “Cel Mult Iubit”.

Părinții fetelor au fost Louis de Mailly, marchiz de Nesle și de Mailly, și Armande Félice de La Porte Mazarin. Singura soră de Nesle care nu a devenit metresă a lui Ludovic al XV-lea a fost marchiza de Flavacourt.

Louise Julie a fost prima care l-a atras pe rege, urmată de Pauline Félicité, însă Marie Anne a fost cea care a deținut puterea politică la curtea regală. Pe 19 iunie 1734, tânăra se căsătorise cu Jean Baptiste Louis, marchiz de La Tournelle, dar soțul a murit șase ani mai târziu, pe 23 noiembrie 1740.

În 1738, sora cea mare, Louise Julie, i-a trimis o scrisoare lui Pauline-Félicité, cea de-a doua născută, invitând-o la curte, iar când aceasta a ajuns în preajma regelui, l-a sedus pe Ludovic al XV-lea și a devenit metresa lui.

În timp ce Louise Julie a rămas amantă oficială, regele s-a îndrăgostit de Pauline-Félicité, a aranjat căsătoria acesteia cu marchizul de Vintimille pentru a-i oferi un statut corespunzător la curte și i-a dăruit castelul Choisy-le-Roi. Curând Madame de Vintimille a rămas însărcinată, însă a murit la nașterea fiului său nelegitim, Ludovic, duce de Luc, care semăna atât de mult cu Ludovic al XV-lea încât a fost numit Demi-Ludovic. Corpul Paulinei a fost depus la Lit-de-parade în orașul Versailles, dar în timpul nopții

gardienii au părăsit sala să bea, mulțimea a intrat în încăpere și a mutilat cadavrul „curvei regelui”.

Mai târziu, cel mai bun prieten al suveranului, ducele de Richelieu, a început să caute o altă candidată care să satisfacă pasiunile suveranului, nedorind ca prima dintre surorile Mailly să-i recâștige afecțiunea și s-a decis asupra surorii mai mici, Marie Anne, văduva marchizului de La Tournelle.

În 1742, la un bal mascat, Richelieu i-a prezentat-o pe tânără regelui. Inițial, frumoasa marchiză i-a respins avansurile, pentru că era îndrăgostită de ducele d’Agénois. Regele și-a trimis rivalul pentru a lupta în Italia, dar curând acesta a fost rănit și a revenit la Versailles în glorie. Richelieu s-a gândit atunci la alt plan: a pus la cale întâlnirea ducelui cu o tânără seducătoare, scrisorile pasionale dintre cei doi au ajuns din întâmplare la Marie Anne, iar aceasta, furioasă pe iubitul ei, și-a îndreptat atenția către suveran.

Poziția de doamnă de onoare a reginei Maria Leszczyńska a fost preluată în acest fel de Marie Anne, Madame de La Tournelle, care a cerut un rol oficial și titlul de ducesă, împreună cu un venit suficient care să-i permită să mențină și să protejeze demnitatea noii sale funcții. Toate cererile au fost garantate de rege, iar noua metresă oficială a fost numită dame du palais, ducesă de Chateauroux și a primit un venit de 80.000 de livre.

Marie Anne a avut un rol politic însemnat din spatele scenei regale, iar în iunie 1744, când Ludovic a părăsit Versailles-ul

pentru a prelua personal comanda armatelor în războiul austriac de succesiune, a luat-o cu el, însă acest gest nu a fost bine văzut de public. Când monarhul s-a îmbolnăvit, în luna august a aceluiași an, primul  său capelan a refuzat să-i acorde iertarea fără o mărturisire publică a păcatelor, considerându-l o persoană imorală, nevrednică de a purta titlul de rege creștin. Regele a scăpat de la moarte și, după liturghia de mulțumire celebrată la Notre-Dame de Metz, în prezența familiei regale, întreaga țară l-a numit „Louis le Bien-Aimé”.

Întors la Versailles, Ludovic al XV-lea l-a demis pe episcopul care îl umilise cerându-i să-și mărturisească păcatele și a rechemat-o pe Marie Anne la palat ca favorită.

Întâmplarea a făcut ca pe 8 decembrie 1744 tânăra metresă să moară brusc, la vârsta de 27 de ani, din cauza unei presupuse peritonite care se manifestase violent, cu spasme și crampe abdominale dureroase. S-a spus că femeia a fost, de fapt, victima unei otrăviri pentru a nu mai apuca să reprimească poziția de metresă oficială. Regele s-a consolat pentru o vreme  în brațele lui Diane Adélaïde, sora Mailly care

era cu patru ani mai mare decât Marie Anne și fusese adusă și ea cu ceva timp în urmă la Versailles, dar rămăsese într-un con de umbră. Câteva luni mai târziu, suveranul a avut o nouă metresă oficială, pe celebra Madame de Pompadour.

DS TW
No comments

leave a comment