Clementine Churchill, femeia din spatele celui mai cunoscut premier al Marii Britanii

Clementine Ogilvy Spencer Churchill s-a născut pe 1 aprilie 1885, fiind fiica lui Sir Henry Hozier și a Lady Blanche Hozier, dar paternitatea fetiței a fost un subiect controversat, deoarece Lady Blanche era cunoscută pentru infidelitățile sale. Sir Henry a surprins-o pe soția sa în casă împreună cu un iubit în 1891, dar ea a reușit să evite divorțul invocând faptul că și el o înșela, dar la scurt timp cuplul s-a separat. Lady Blanche a susținutmai târziu că tatăl biologic al Clementinei era căpitanul William George “Bay” Middleton.

În vara anului 1899, când Clementine avea 14 ani, mama ei s-a mutat cu ea și cu celelalte două fiice la Dieppe, într-o comunitate formată din ofițeri, scriitori și pictori refugiați în nordul Franței și au petrecut aici o vară relaxantă înotând, făcând canotaj, picnicuri și plimbări. Clementine s-a îndrăgostit de pictorul Walter Sickert pe care îl credea cel mai frumos și mai convingător bărbat pe care l-a văzut vreodată. Viața lor fericită în Franța s-a terminat brusc când Kitty, fiica cea mare a familiei, s-a îmbolnăvit de febră tifoidă. Blanche Hozier le-a trimis pe Clementine și pe sora ei, Nellie, în Scoția, pentru a-și putea dedica tot timpul lui Kitty, dar aceasta a murit pe 5 martie 1900.

Clementine a fost educată mai întâi acasă, apoi la școala din Edinburgh condusă de Karl Fröbel și mai târziu la Școala pentru fete din Berkhamsted și la Universitatea Sorbona din Paris. Tânăra a fost de două ori logodită în secret cu Sir Sidney Peel, care se îndrăgostise de ea când avea 18 ani.

L-a întâlnit pentru prima dată pe Winston Churchill în 1904 la un bal la Crewe House, reședința contelui și a contesei de Crewe. În martie 1908, cei doi s-au întâlnit din nou la o cină organizată de Lady Helier, o rudă îndepărtată a ei. Încă de la prima lor întâlnire Winston remarcase frumusețea și distincția tinerei, dar după o seară întreagă petrecută în compania sa, și-a dat seama că era o fată cu o inteligență deosebită. După cinci luni de întâlniri la diverse evenimente sociale, Winston a cerut-o în căsătorie în timpul unei petreceri la Palatul Blenheim pe 11 august 1908.

Pe 12 septembrie 1908, cei doi s-au căsătorit la Biserica St. Margaret’s din Westminster și au plecat în luna de miere în Baveno, Veneția și la Castelul Veveří din Moravia. Cuplul a avut cinci copii: Diana, Randolph, Sarah, Marygold, care a murit înainte de a împlini doi ani, și Mary. În ciuda stresului provocat de rolurile politice ale lui Winston Churchill, căsnicia lor a fost plină de afecțiune și respect reciproc.

În timpul Primului Război Mondial, Clementine a organizat cantine pentru muncitori în zona metropolitană de nord-est a Londrei. În anii 1930, a călătorit fără Winston pe iahtul lordului Moyne, Rosaura, către insule exotice: Borneo, Celebes, Molucca, Noua Caledonie și Noile Hebride și se pare că în timpul acestei călătorii ar fi avut o aventură cu Terence Philip, un bogat comerciant de artă cu șapte ani mai mic decât ea.

Fiind soția unui politician care a adoptat adesea poziții controversate, Clementine era obișnuită să fie tratată urât de soțiile altor politicieni, dar întotdeauna a susținut deciziile lui Winston și a încercat să îl ajute în deciziile lui politice. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ea a devenit președinta Fondului pentru Ajutor al Crucii Roșii, președintă a Asociației Creștine a Femeilor Tinere pentru Apel la Război și președinta Maternității pentru Soțiile Ofițerilor, iar în 1946 a primit Marea Cruce a Ordinului Imperiului Britanic.

După mai mult de 56 de ani de căsătorie, Clementine a rămas văduvă pe 24 ianuarie 1965, când Winston Churchill a murit la vârsta de 90 de ani.

În ultimii ani ai vieții, inflația i-a provocat lui Lady Spencer-Churchill mari dificultăți financiare și la începutul anului 1977 a fost nevoită să vândă la licitație cinci tablouri ale regretatului ei soț.

Lady Spencer-Churchill a murit la domiciliul său din Londra din cauza unui atac de cord pe 12 decembrie 1977. Avea 92 de ani și îi supraviețuise soțului său cu aproape 13 ani.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *