Coliba unchiului Tom, cartea care a contribuit la abolirea sclaviei. Harriet Beecher Stowe, autoarea romanului, a fost primită de regina Victoria și de președintele american Abraham Lincoln

Harriet Beecher Stowe s-a născut pe 14 iunie 1811 în Connecticut, fiind fiica pastorului Lyman Beecher și a Roxanei Beecher. Pe când copila avea doar 5 ani, în 1816, mama ei a murit, lăsând în urmă 12 copii care s-au crescut unul pe celălalt.

În 1824, familia Beecher se mută la Hartford, unde Harriet a învățat și apoi a predat la școala condusă de sora ei mai mare, Catharine Esther Beecher. După încă opt ani, în 1832, familia Beecher se mută în Cincinnati, Ohio, iar aici Harriet aude tot felul de poveşti despre fuga sclavilor peste râul Ohio din statul vecin, Kentucky.

Primele sale scrieri apar în 1833 în Western Monthly Magazine şi, în același an, Harriet călătorește în Kentucky unde cunoaște îndeaproape sclavia negrilor, deşi forma acesteia era mai blândă decât cea din sudul Americii.

Pe 6 ianuarie 1836 se căsătorește cu profesorul Calvin Ellis Stowe, iar în septembrie naște primii săi copii, două fete gemene. Vor mai urma încă 6 copii care se nasc la intervale de 1 – 2 ani. Între timp au loc tulburări civile anti-aboliționiste în Cincinnati, iar în 1837 este asasinat publicistul aboliționist Elijah Lovejoy, apropiat al familiei scriitoarei.

În 1850 întreaga familie se mută în Brunswick, în Maine, pentru că soțul lui Harriet este numit profesor la Colegiul Bowdoin. Pe 8 iulie se naște Charles, al optulea copil al soților Stowe, care în 1890 va publica o biografie a celebrei sale mame.

 

În 1852 soții Stowe se mută în Massachusetts, Calvin fiind numit aici profesor la Seminarul Teologic. Este momentul apariției în volum a romanului Coliba unchiului Tom, iar în prima zi se vând aproape 3000 de exemplare. Până la sfârşitul anului 1852, cartea ajunge la un record de 300 de mii de exemplare numai în SUA.

Un an mai târziu, în 1853, apare prima versiune românească a romanului, în traducerea lui Theodor Codrescu şi, în acelaşi an, Harriet Beecher Stowe face prima sa călătorie în Europa, fiind primită cu mult entuziasm în Anglia victoriană. Acuzată de adversarii ei că deformează realitatea, Harriet Beecher Stowe a publicat “Cheia Colibei unchiului Tom”.

 

Urmează mai multe romane cu care înregistrează succes după succes. Harriet este invitată să conferenţieze, face încă două călătorii în Europa, o întâlneşte pe Regina Victoria şi îi ia un interviu preşedintelui american în funcţie Abraham Lincoln. Când a întâlnit-o pe scriitoare, Lincoln i-a spus: „Deci aceasta este mica doamnă ce a început acest nou război!” În 1864 soțul ei, Calvin, se retrage din învățământ și familia Stowe se mută la Hartford, Connecticut.

În 1869 se întâlnește în străinătate cu văduva poetului Byron, publicând apoi un articol senzațional despre viața intimă a acestuia în revista “The Atlantic Monthly” și, în 1870, volumul “În apărarea lui Lady Byron” despre imoralitatea poetului englez, lucru ce stârnește indignarea publicului britanic și critica americanilor.

Pe 6 august 1886 moare soțul scriitoarei, Calvin Stowe, în casa lor din Connecticut, iar apoi starea de sănătate a lui Harriet se deteriorează rapid. După 10 ani, pe 1 iulie 1896, moare și ea, la vârsta de 85 de ani, la Hartford, în Connecticut.

“Coliba unchiului Tom” este un romanul anti-sclavie cu cel mai profund efect asupra atitudinilor față de sclavie în SUA, răspândirea lui fără precedent intensificând conflictele sociale care au condus la declanșarea războiului civil american.

 

Cartea este concentrată pe personajul Unchiul Tom, un sclav negru în jurul căruia se dezvoltă poveștile celorlalte personaje — sclavi și stăpâni de sclavi. Romanul descrie cu realism sclavia, iar curentul pe care apariția acestei cărți curajoase l-a stârnit a sprijinit crearea unei emoții colective care a alimentat cauza aboliționistă după anii 1850.

 

 

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *