HomeOameni care au intrat în istorieCreatori de modăComorile din apartamentul uitat al Marthei de Florian

Comorile din apartamentul uitat al Marthei de Florian

DS TW

Mathilde Héloïse Beaugiron s-a născut pe 9 septembrie 1864 în arondismentul 18 din Paris și a fost fiica cea mare a lui Jean Beaugiron și a Henriettei Eloïse Bara. Pe 12 octombrie 1882, tânăra în vârstă de 18 ani, care între timp devenise actriță, a adus pe lume un băiețel pe care l-a numit Henri (paternitatea lui a rămas necunoscută), dar copilul a murit la trei luni după naștere.

După un an și jumătate, pe 7 aprilie 1884, Marthe de Florian a avut cel de-al doilea copil, un băiat botezat tot Henri, al cărui tată e posibil să fi fost bancherul Auguste Albert Gaston Florian Mollard, unul dintre amanții Marthei.

Frumoasa actriță a avut mai mulți iubiți celebri, printre care premierul Georges Clemenceau, premierul Pierre Waldeck-Rousseau, politicienii Paul Deschanel și Gaston Doumergue, poetul și colecționarul Robert de Montesquiou și pictorul Giovanni Boldini. Aflată în plină glorie, tânăra s-a mutat într-un apartament imens, situat la etajul al doilea într-un imobil cu patru etaje din Piața La Bruyère, în arondismentul 9 din Paris, nu departe de Biserica Sainte-Trinité.

Aici a murit pe 29 august 1939, la vârsta de 74 de ani, vegheată de unicul ei fiu, Henri, care locuia în același imobil. Apartamentul a fost moștenit de Solange Beaugiron, fiica celui din urmă, o scriitoare care semna sub pseudonimul “Solange Beldo”.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ocuparea Parisului, Solange a fugit de naziști, s-a stabilit în sudul Franței și nu s-a mai întors niciodată în capitală, nici chiar după ce tatăl ei a murit, în 1966. A plătit însă chiria și cheltuielile apartamentului bunicii în mod regulat până la decesul ei, în iunie 2010.

Ca urmare, tot ceea ce era în apartament, inclusiv multe picturi, mobilier și toate obiectele pe care Marthe de Florian le strânsese de-a lungul vieții, specifice începutului de secolul XX, au rămas neatinse timp de mai multe decenii. Toate bunurile au fost scos la licitație pe 28 septembrie 2010 și cu acest prilej a fost cercetată și biografia proprietarei, ce intrase de mult timp în uitare.

Printre numeroasele picturi care au fost descoperite în apartamentul din Piața La Bruyère se afla un portret care o înfățișează pe Marthe de Florian într-o frumoasă rochie de seară roz, tablou realizat de unul dintre iubiții ei, artistul Giovanni Boldini. Portretul nu a fost niciodată listat, expus sau publicat în vreun album de artă, însă îi aparție cu siguranță lui Boldini, pentru că în misteriorul apartament au fost găsite o carte de vizită și un bilet de dragoste scris de el.

Pictorul născut în Ferrara în 1842 se stabilise în Franţa începând din 1871 și a devenit unul din numele celebre ale picturii de salon, portretist „en titre” al femeilor frumoase din înalta societate pariziană, londoneză, italiană şi spaniolă de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX.

Toată lumea bună voia să aibă tablourile sale, petrecerile date în atelierul lui Boldini erau cele mai căutate, dar el nu admitea ca operele cele mai reuşite să fie văzute de toată lumea. Tablourile la care ţinea foarte mult le ţinea încuiate şi nu le arăta decât prietenilor cei mai intimi. Printre femeile care au avut privilegiul de a fi pictate de Boldine s-au aflat Martha Bibescu (în 1911), dansatoarea Anita de la Ferie, prințesa Cécile Murat, Rita de Acosta Lydig, marchiza Luisa Casati și prințesa de Hohenlohe.

Pictorul, despre care s-a spus că a fost “prea grăbit pentru a fi un Manet și prea puțin crud pentru a fi un Degas avea însă (de la cei doi) subtilitatea și rafinamentul combinației de culori, îndrăzneala compoziției, linia pătrunzătoare așa de acidă încât se apropia de Lautrec”. (I. P. Cabanne, 1963), a murit pe 11 ianuarie 1931 la Paris.

 

Potrivit experților, tabloul Marthei a fost realizată în jurul anilor 1900-1910. După descoperirea pânzei și cercetările ulterioare asupra provenienței, lucrarea a fost scoasă la licitație cu un preț de pornire de 300.000 de euro, dar a fost vândută la prețul final de 3 milioane de euro, un record mondial pentru artist.

Despre Solange, nepoata și moștenitoarea Marthei de Florian, se știe că s-a căsătorit în 1944 cu Isidore Raitzyn, un chimist născut în Rusia, de care a divorțat în 1968, apoi a mai făcut un mariaj cu un anume Otto Rabus. Nu a avut copii și în ultimii ani ai vieții a fost îngrijită la Maison de Retraite les Pervenches, un așezământ medical pentru persoane vârstnice.

DS TW
No comments

leave a comment