AcasăOameni care au intrat în istorieCreatori de modăComorile din apartamentul uitat al Marthei de Florian. Portretul lui Boldini, găsit în casa care a stat încuiată timp de 70 de ani, a fost vândut cu 3 milioane de euro

Comorile din apartamentul uitat al Marthei de Florian. Portretul lui Boldini, găsit în casa care a stat încuiată timp de 70 de ani, a fost vândut cu 3 milioane de euro

Mathilde Héloïse Beaugiron s-a născut pe 9 septembrie 1864 în arondismentul 18 din Paris, fiind fiica cea mare a lui Jean Beaugiron și Henriettei Eloïse Bara. Pe 12 octombrie 1882, tânăra în vârstă de 18 ani care devenise actriță a născut primul ei fiu, Henri Beaugiron, a cărui paternitate a fost necunoscută, dar copilul a murit la trei luni după naștere.

După un an și jumătate, pe 7 aprilie 1884, Marthe de Florian a avut cel de-al doilea copil numit tot Henri Beaugiron, dar și paternitatea acestuia a rămas necunoscută, deși este posibil ca tatăl său să fi fost bancherul Auguste Albert Gaston Florian Mollard, un amant al Marthei.

Frumoasa Marthe a avut mai mulți iubiți celebri, printre care premierul Georges Clemenceau, premierul Pierre Waldeck-Rousseau, politicienii Paul Deschanel și Gaston Doumergue, poetul și colecționarul Robert de Montesquiou și pictorul Giovanni Boldini.

Tânăra s-a mutat într-un apartament de 150 de metri pătrați situat la etajul al doilea într-un imobil cu 4 etaje din Piața La Bruyère, aflată în arondismentul 9 din Paris, nu departe de Biserica Sainte-Trinité.  Aici avea să moară în 1939, la vârsta de 74 de ani, vegheată de unicul ei fiu, Henri, care locuia în același imobil. Apartamentul a fost moștenit de Solange Beaugiron, fiica acestuia, o scriitoare care semna sub pseudonimul „Solange Beldo”.

În timpul celui de-Al Doilea Război mondial, Solange a fugit de naziști, s-a stabilit în sudul Franței și nu s-a mai întors niciodată la Paris, nici chiar după ce tatăl ei a murit în 1966. A plătit însă chiria și cheltuielile apartamentului bunicii în mod regulat până la decesul ei la vârsta de 91 de ani, în iunie 2010. Ca urmare, tot ceea ce era în apartament, inclusiv multe picturi, mobilier și toate obiectele pe care le strânsese Marthe de Florian de-a lungul vieții, specifice începutului de secolul XX, au rămas intacte timp de mai multe decenii. Întreg conținutul apartamentului a fost scos la licitație pe 28 septembrie 2010 și cu acest prilej a fost cercetată și biografia proprietarei, intrată de mult timp în uitare.

Printre numeroasele picturi care au fost descoperite în apartament se numără un portret care o înfățișează pe Marthe de Florian într-o frumoasă rochie de seară roz, pictat de unul dintre iubiții ei, artistul Giovanni Boldini. Portretul nu a fost niciodată listat, expus sau publicat în vreun album de artă, însă o carte de vizită și un bilet de dragoste scris de pictor au fost găsite în misteriorul apartament. Potrivit experților în artă, lucrarea a fost pictată în jurul anilor 1900-1910. După descoperirea sa și cercetările ulterioare asupra provenienței, a fost scoasă la licitație cu un preț de pornire de 300.000 de euro, dar tabloul a fost vândut la prețul final de 3 milioane de euro, un record mondial pentru artist.

Despre Solange, nepoata și moștenitoarea Marthei de Florian, se știe că s-a căsătorit în 1944 cu Isidore Raitzyn, un chimist născut în Rusia, de care avea să divorțeze în 1968, apoi a mai făcut un mariaj cu un anume Otto Rabus. Nu a avut copii și în ultimii ani de viață a fost îngrijită la Maison de Retraite les Pervenches, un așezământ medical pentru îngrijirea vârstnicilor.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu