HomeMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreContesa Maria Walewska, amanta poloneză a lui Napoleon

Contesa Maria Walewska, amanta poloneză a lui Napoleon

DS TW

Maria Walewska s-a născut pe 7 decembrie 1786 în Kiernozia și a fost fiica contelui Mathieu (Mateusz) Laczyński și a Evei Zaborowska, care provenea dintr-o familie foarte bogată. Fetița a avut șase frați: Benedykt Jozef, Hieronim, Teodor, Honorata, Katarzyna și Urszula-Teresa și a fost educată acasă, Nicholas Chopin, tatăl lui Frédéric Chopin, fiind unul dintre dascălii ei. Fericirea familiei s-a încheiat brusc în 1794, când tatăl a fost ucis în Bătălia de la Maciejowice, cu un an înainte de împărțirea Poloniei, lăsând în urmă o văduvă și șapte copii.

Tânăra s-a căsătorit în 1805 cu contele Athenasius Colonna-Walewski, starostele districtului Warka și prieten al ultimului rege polonez, Stanisław August Poniatowski, care era bogat, dar mult mai în vârstă decât mireasa sa. Maria și Athenasius au avut un singur fiu, Antoni Rudolf Bazyli Colonna-Walewski, deși au existat zvonuri că acesta a fost un copil nelegitim, conceput cu un bărbat necunoscut, cu puțin înainte de mariajul tinerei.

Contesa l-a cunoscut pe Napoleon în 1806 în Błonie sau în Jabłonna și, conform memoriilor sale, a vorbit puțin cu împăratul francez și întâlnirea nu a avut consecințe. Cu toate acestea, Napoleon și-a amintit de frumusețea ei extraordinară și a cerut să o vadă când a ajuns la Varșovia.

Cei doi s-au revăzut la un bal găzduit de contele Stanislaw Potocki și, deși Maria a fost inițial reticentă în a deveni amanta lui Bonaparte, a fost convinsă să facă acest lucru de către asistentul împăratului, generalul Géraud Duroc, și de mai mulți aristocrați polonezi care sperau că astfel l-ar putea influența să sprijine Polonia în încercarea de a-și recâștiga independența față de Prusia, Imperiul Habsburgic și Imperiul Rus.

În memoriile sale, Maria a susținut că a acceptat o aventură cu Napoleon din motive pur patriotice: “Sacrificiul a fost complet. Era important să fac acest lucru care ar putea scuza poziția mea degradată. Acesta a fost gândul care m-a determinat să calc peste propria-mi conștiință”.

Afacerea de amor a fost inițial păstrată secretă, chiar dacă neoficial era una dintre cele mai comentate știri din oraș. Maria Walewska îl vizita pe Napoleon, care avea reședința în Castelul Regal din Varșovia, doar noaptea și părăsea în secret clădirea în fiecare dimineață. Relația lor a continuat când Bonaparte s-a mutat la Palatul Finckenstein din Prusia de Est, contesa l-a urmat aici și cei doi s-au instalat în două apartamente apropiate. Deoarece Maria a fost extraordinar de discretă pentru contextul în care trăia, cei doi amanți au păstrat în continuare un secret aparent al aventurii, ea refuzând să părăsească partea clădirii în care locuia pentru a nu fi văzută de anturajul lui Napoleon.

În 1809, tânăra l-a urmat pe împărat în călătoria sa la Viena și s-a instalat într-o casă lângă Palatul Schönbrunn, care devenise reședința lui. În timpul șederii aici, a rămas însărcinată și s-a întors la Walewice pentru a-l naște pe cel de-al doilea fiu al său, Alexandre Joseph. Deși băiatul a fost, fără îndoială, rodul aventurii cu suveranul, el a fost recunoscut oficial de către bătrânul conte Athenasius ca fiu al său și a purtat numele Colonna-Walewski.

În 1810, Napoleon s-a întors la Paris, unde i s-a alăturat curând și frumoasa poloneză. A primit o reședință pe Rue de Montmorency și i s-a acordat o sumă de 120.000 de franci de cheltuială, precum și permisiunea de a intra în toate muzeele imperiale. Curând însă relația cu Napoleon s-a încheiat. Împăratul își propusese să divorțeze de soția sa, Josephine, și să se căsătorească cu Marie Louise, fiica împăratului austriac, iar menținerea unei relații cu o altă femeie i se părea nepotrivită. Totuși, a avut grijă de viitorul ei și al fiului lor oferindu-le o mare moșie în Regatul Napoli.

În 1812, Maria a divorțat de Athenasius Colonna-Walewski și, pentru a o ajuta să rezolve chestiunile administrative, fratele ei, Benedykt Jozef, a recunoscut că el o forțase să se căsătorească cu bătrânul conte cu șapte ani în urmă. Totuși, în memoriile ei, femeia a scris că mama sa a fost cea care a împins-o în mariajul cu Athenasius, posibil din cauza unei sarcini nelegitime. După divorț, contesa și fiul ei cel mare au primit jumătate din moșiile fostului soț, iar acestea reprezentau surse considerabile de venit în acea epocă.

Un an mai târziu, s-a întors la Paris și a locuit într-o casă de pe Rue de la Houssaye împreună cu cei doi fii ai ei, cu fratele său, Teodor, și cu sora Antonina. Datorită generozității lui Napoleon, contesa Walewska era acum o femeie bogată. Împreună cu fiul ei, Alexandre, l-a vizitat pe Bonaparte în exilul său de pe insula Elba în septembrie 1814.

Pe 7 septembrie 1816, Maria s-a căsătorit cu Philippe Antoine d’Ornano, care era văr îndepărtat al lui Napoleon. Cei doi s-au stabilit la Liege, pentru că d’Ornano nu a vrut să se întoarcă la Paris, iar în ianuarie 1817 tânăra contesă era din nou însărcinată. Pentru că nu se simțea bine, a decis să meargă în Polonia pentru a consulta un eminent ginecolog, pe doctorul Ciecierski, care a diagnosticat-o cu o boală de rinichi care s-a agravat în timpul sarcinii. A adus pe lume un băiat, pe Rudolph Augustus, dar contesa a murit la Paris în scurt timp, pe 11 decembrie 1817, la doar 31 de ani. “Toată casa a fost cufundată într-o adevărată disperare”, a povestit fiul ei și al lui Bonaparte, Alexandre Walewski, mai târziu. “Mama mea a fost una dintre cele mai remarcabile femei care au trăit vreodată”.

În testament, Maria și-a exprimat dorința ca inima ei să rămână în Franța, dar trupul să-i fie transportat în Polonia natală și să fie depus în cripta familiei din Kiernozia. Așa cum și-a dorit, o urnă care conține inima sa se află astăzi în cimitirul Père-Lachaise cu o inscripție simplă: “Maria Walewska, contesa de Ornano”, iar corpul său a fost dus în Polonia patru luni mai târziu.

Fiul din prima căsătorie, contele Antoni Colonna-Walewski, s-a stabilit în Polonia și nu se știu prea multe lucruri despre viața sa ulterioară. Contele Alexandre Joseph Colonna-Walewski a devenit o figură importantă a politicii franceze din secolul al XIX-lea, a fost diplomat și ministru și a susținut toată viața că tatăl său a fost contele Colonna-Walewski. Cel de-al treilea fiu al Mariei, Rodolphe d’Ornano, a fost, de asemenea, cunoscut în societatea pariziană, iar descendenții săi au creat brandul de parfumuri și produse cosmetice Sisley.

DS TW

leave a comment