Contesa Maria Walewska, amanta poloneză a lui Napoleon Bonaparte. Tânăra a spus mai târziu că a acceptat această situație doar din patriotism

Contesa Maria Walewska s-a născut pe 7 decembrie 1786 într-o familie nobilă înstărită din Kiernozia, fiind fiica contelui Mathieu (Mateusz) Laczyński și a Evei Zaborowska, care provenea dintr-o familie foarte bogată. Maria a avut șase frați: Benedykt Jozef, Hieronim, Teodor, Honorata, Katarzyna și Urszula-Teresa și a fost educată acasă, Nicholas Chopin, tatăl lui Frédéric Chopin, fiind unul dintre tutorii ei. În 1794, tatăl ei a fost rănit mortal în Bătălia de la Maciejowice, cu un an înainte de împărțirea Poloniei, când ținuturile Laczyński au fost încorporate Rusiei, lăsând în urmă o văduvă și șapte copii.

Marie s-a căsătorit în 1805 cu contele Athenasius Colonna-Walewski, starostele districtului Warka și prieten al ultimului rege polonez, Stanisław August Poniatowski. Walewski era bogat, dar era mult mai în vârstă decât tânăra sa mireasă. Maria și Athenasius au avut un singur fiu, Antoni Rudolf Bazyli Colonna-Walewski, deși au existat zvonuri că acesta a fost un copil nelegitim, conceput cu puțin înainte de căsătoria Mariei.

Contesa l-a cunoscut pe Napoleon în 1806 în Błonie sau în Jabłonna și, conform memoriilor sale, a vorbit puțin cu împăratul francez, dar întâlnirea nu a avut consecințe. Cu toate acestea, Napoleon și-a amintit de frumusețea ei extraordinară și a cerut să o vadă la Varșovia.

Cei doi s-au întâlnit din nou la un bal găzduit de contele Stanislaw Potocki în reședința sa din Varșovia și, deși Maria a fost inițial reticentă în a deveni amanta lui Napoleon, a fost convinsă să facă acest lucru de către asistentul împăratului, generalul Géraud Duroc, marele mareșal al palatului și de mai mulți aristocrați polonezi care sperau că astfel l-ar putea influența pe împărat să sprijine Polonia în încercarea de a recâștiga independența față de Prusia, Imperiul Habsburgic și Imperiul Rus.

blankÎn memoriile sale, Maria a susținut că a acceptat o aventură cu Napoleon din motive pur patriotice: “Sacrificiul a fost complet. Era important să fac acest lucru care ar putea scuza poziția mea degradată. Acesta a fost gândul care m-a determinat să calc peste propria-mi conștiință”.

Afacerea de amor a fost inițial păstrată secretă, chiar dacă neoficial era una dintre cele mai larg comentate știri din Varșovia. Maria Walewska îl vizita pe Napoleon, care avea reședința în Castelul Regal din Varșovia, doar noaptea și părăsea în secret clădirea în fiecare dimineață. Relația lor a avansat când Napoleon s-a mutat la în Palatul Finckenstein din Prusia de Est, Maria l-a urmat aici și cei doi s-au instalat în două apartamente apropiate. Deoarece Maria a fost extraordinar de evlavioasă și discrete pentru vremurile în care trăia și cei doi amanți au păstrat în continuare un secret aparent, ea refuzând să părăsească partea clădirii în care locuia pentru a nu fi văzută de anturajul lui Napoleon de ofițerii acestuia.blank

În 1809, Maria l-a urmat pe Napoleon în călătoria sa la Viena și s-a instalat într-o casă lângă Palatul Schönbrunn, care devenise reședința împăratului. În timpul șederii sale aici, a rămas însărcinată și s-a întors la Walewice pentru a naște cel de-al doilea fiu al său, pe Alexandre Joseph. Deși băiatul a fost, fără îndoială, rodul aventurii Mariei cu împăratul, el a fost recunoscut oficial de către bătrânul conte Athenasius ca fiu al său și a purtat numele Colonna-Walewski.

În 1810 Napoleon s-a întors la Paris, unde i s-a alăturat curând și Maria. Ea a primit o reședință pe Rue de Montmorency și i s-a acordat o sumă de 120.000 de franci de cheltuială, precum și permisiunea de a intra în toate muzeele imperiale. Curând însă relația sa cu Napoleon s-a încheiat. Împăratul își propusese să divorțeze de soția sa, Josephine, și să se căsătorească cu Marie Louise, blankfiica împăratului austriac, iar menținerea unei relații cu o altă femeie i se părea nepotrivită. Totuși, a avut grijă de viitorul ei și al fiului lor oferindu-le o mare moșie în Regatul Napoli.

În 1812 Maria a divorțat de Athenasius Colonna-Walewski, iar pentru a o ajuta să rezolve chestiunile administrative fratele ei, Benedykt Jozef, a recunoscut că el o forțase să se căsătorească cu bătrânul conte cu șapte ani în urmă. Totuși, în memoriile ei Maria a scris că mama sa a fost cea care a împins-o să se căsătorească cu Athenasius, posibil din cauza unei sarcini nelegitime. După divorț, contesa și fiul ei cel mare au primit jumătate din moșiile contelui Walewski, care, deși erau pline de datorii, reprezentau niște surse considerabile de venit.

În 1813 Maria se întoarce la Paris și locuiește într-o reședință de pe Rue de la Houssaye împreună cu cei doi fii ai ei, fratele său, Teodor, și sora ei, Antonina. Datorită generozității lui Napoleon, contesa Walewska este acum o femeie bogată. Contesa și fiul ei, Alexandre, îl vizitează pe Napoleon în exilul său de pe insula Elba în perioada 1 – 3 septembrie 1814, împreună cu sora ei, Emilia și Teodor, fratele care i-a fost mereu aproape.blank

Pe 7 septembrie 1816 Maria s-a căsătorit cu admiratorul și iubitul său de multă vreme, Philippe Antoine d’Ornano, contele d’Ornano, care era văr îndepărtat al lui Napoleon. Cei doi s-au stabilit la Liege, deoarece d’Ornano nu a vrut să se întoarcă la Paris. În ianuarie 1817, tânăra contesă era însărcinată, dar nu se simțea bine și a decis să meargă în Polonia pentru a consulta un eminent ginecolog, pe doctorul Ciecierski. El a diagnosticat-o cu o boală de rinichi care s-a agravat în timpul sarcinii și și-a dat seama că sfârșitul ei este aproape. A născut un fiu, pe Rudolph Augustus, și a murit la Paris la scurt timp, pe 11 decembrie 1817, la doar 31 de ani. “Toată casa a fost cufundată într-o adevărată disperare”, a povestit fiul ei, Alexandre Walewski, mai târziu. “Mama mea a fost una dintre cele mai remarcabile femei care au trăit vreodată”.

blankÎn testament, Maria și-a exprimat dorința ca inima ei să rămână în Franța, dar ca trupul ei să fie transportat în Polonia, în cripta familiei din Kiernozia. În conformitate cu această dorință, o urnă care conține inima sa se odihnește astăzi în cimitirul Père-Lachaise cu inscripția simplă: “Maria Walewska, contesa de Ornano”, iar corpul său a fost dus în Polonia patru luni mai târziu.

Fiul ei din prima căsătorie, contele Antoni Colonna-Walewski, s-a stabilit în Polonia și nu se știu prea multe lucruri despre viața sa. Contele Alexandre Joseph Colonna-Walewski, fiul Mariei din relația ei cu Napoleon I, a devenit o figură importantă a politicii franceze din secolul al XIX-lea, a fost diplomat și ministru și a susținut toată viața că tatăl său a fost contele Colonna-Walewski. Cel de-al treilea fiu al ei, Rodolphe d’Ornano, a fost, de asemenea, o figură influentă în societatea franceză, iar descendenții săi au creat brandul de parfumuri și produse cosmetice Sisley.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *