Contesa Orzelska, fiica nelegitimă a lui August cel Puternic, a devenit cel mai îndrăgit copil al său. Anna Karolina fuma și bea în public, iar comportamentul ei a fost considerat scandalos

Anna Karolina Orzelska s-a născut pe 23 noiembrie 1707 și a fost fiica nelegitimă a lui August al II-lea cel Puternic, Elector de Saxonia și rege al Poloniei, cu o anume Henriette Rénard. Cei doi se întâlniseră la Varșovia în 1706, unde tatăl fetei, André Rénard, un negustor de vinuri din Lyon, avea un salon. Majoritatea istoricilor cred că, la început, Henriette nu cunoștea adevărata identitate a iubitului ei, iar August nu a aflat despre nașterea micuței Anna decât un an și jumătate mai târziu. Henriette s-a căsătorit cu omul de afaceri parizian François Drian la scurt timp după nașterea Annei Karolina și s-a mutat în Franța, unde și-a crescut fetița.

 

Pentru o lungă perioadă de timp, fata a trăit la Paris cu mama ei, fără niciun sprijin din partea tatălui. Cu toate acestea, în 1723, fratele ei vitreg, mai târziu contele Frederic Augustus Rutowsky, a găsit-o, Anna Karolina l-a urmat la curtea din Dresda, iar acesta i-a prezentat-o regelui pe tânăra care avea acum 16 ani, spunându-i că este fiica lui.

Pe 19 septembrie 1724, August cel Puternic a recunoscut-o oficial pe Anna Karolina și i-a acordat titlul de contesă Orzelska.

 

 

Prima dată când apare acest nume într-un document oficial este 21 noiembrie 1726, când, în timpul Dietei de la Grodno, regele semnează personal donația Palatului Albastru, care a devenit reședința oficială a Annei Karolina.

Prințesa a devenit unul dintre cei mai iubiți copii ai lui Augustus, nu numai datorită frumuseții sale excepționale, ci și datorită asemănării sale extraordinare cu tatăl ei. Deși nu a beneficiat de o pregătire intelectuală potrivită rangului, ea s-a dovedit totuși a fi deosebit de abilă în viața de la curte.

Curtea lui August cel Puternic avea la acel moment cea mai proastă reputație din Europa, iar regele a încurajat comportamentul considerat scandalos al fiicei lui, contesa Orzelska, care nu era deloc în conformitate cu morala oficială a timpurilor.

 

 

Contemporanii au remarcat că bea și fuma în public, dar, în același timp, excela în echitație, vânătoare și dans. Tânăra apărea frecvent îmbrăcată în haine bărbătești și chiar în uniformă militară, iar unele surse au susținut că August cel Puternic și-a făcut propria fiică amantă.

În 1728, în timp ce regele Frederic Wilhelm I al Prusiei vizita Dresda, contesa Orzelska l-a întâlnit pe fiul acestuia, Prințul Moștenitor Frederic, viitorul Frederic al II-lea cel Mare, iar Anna Karolina a devenit prima și, probabil, singura amantă din viața lui Frederic.

La începutul anului 1729, contesa Orzelska a sosit în secret la Berlin pentru a-l vizita pe moștenitorul prusac și se pare că, în timpul legăturii ei cu Frederic, a încercat să adune informații despre Prusia.

În 1730, contesa a obținut de la tatăl ei 300.000 de thaleri ca zestre și s-a căsătorit cu Prințul Charles Louis de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Beck, fratele mai mic al ducelui Frederic Wilhelm al II-lea. Nunta a avut loc în orașul Dresda pe 10 august, cuplul având un fiu, Karl Frederick, viitor general-maior în armata saxonă.

 

După trei ani de căsnicie nefericită, contesa Orzelska a cerut divorțul și din acel moment cuplul a început să trăiască separat. Karl Ludwig a locuit în Königsberg, iar Anna Karolina la Veneția, unde a avut un stil de viață scandalos.

Contesa a murit în orașul francez Grenoble pe 27 septembrie 1769, la vârsta de 61 de ani, și a fost înmormântată în Biserica Saint-Louis.

 

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *