HomeOameni care au intrat în istorieCopii celebriControversele celui de-al treilea secret de la Fatima

Controversele celui de-al treilea secret de la Fatima

DS TW

Cele trei secrete de la Fatima reprezintă o serie de viziuni și profeții care ar fi avut loc ca urmare a apariției Fecioarei Maria în fața a trei copii portughezi, Lucia Santos și verișorii ei, Jacinta și Francisco Marto, începând cu data de 13 mai 1917. Copiii au afirmat că au văzut-o pe Fecioara Maria de șase ori între mai și octombrie 1917 în timp ce se aflau cu oile la păscut în apropiere de Fátima, în locul denumit Grota Sfintei Irina când, la un moment dat, ar fi văzut un fulger, după care ar fi apărut o lumină puternică. Apropiindu-se, copiii ar fi observat in mijlocul luminii conturul unei femei căreia i-au zis “Doamna din Lumină”.

Ea i-ar fi îndemnat pe cei mici să se roage și să revină în același loc în ziua de 13 a fiecărei luni, astfel că pe 13 iunie cei trei copii s-au întors împreună cu alte 50 de persoane. După o oarecare așteptare, Lucia și verișorii ei au fost văzuți îngenunchind lângă un măslin și vorbind cu cineva nevăzut, apoi toți cei prezenți ar fi auzit o bubuitură și au obesrvat cum deasupra măslinului se ridică un nor care a dispărut curând în înaltul cerului.

La cea de-a treia apariție, cea din 13 iulie 1917, erau prezente deja 4500 de persoane, pentru că povestea se împrăștiase în toată zona. Ca și cu o lună în urmă, martorii ar fi remarcat același nor alburiu, după care fetița Lucia dos Santos a spus că “Doamna din Lumină” i-ar fi promis că va face un miracol pe data de 13 octombrie.

 

La ultima apariție, cea din octombrie, au participat circa 70.000 de oameni veniți din toate părțile Portugaliei și toți au așteptat miracolul, pe o ploaie neîncetată. Această ultimă apariție a “Doamnei din Lumină” ar fi fost precedată, ca și în lunile precedente, de un fulger. Cei trei copii au îngenunchiat din nou în fața măslinului și au vorbit cu ființa invizibilă, iar minunea s-ar fi produs după plecarea “Doamnei din Lumină”. Ploaia ar fi încetat subit, norii s-ar fi risipit în câteva clipeși, potrivit relatărilor unora dintre cei prezenți, soarele a apărut pe cer sub forma unui disc argintiu care a început să se rotească cu viteză, proiectând fascicule intense policrome. Soarele s-ar fi oprit de trei ori și de tot atâtea ori și-ar fi reluat rotirea pe parcursul a 10 minute.

Potrivit interpretării oficiale realizate de Biserica Catolică, cele trei secrete pe care Fecioara Maria de la Fatima le-ar fi spus copiilor la apariția ei pe 14 iulie 1917 se referă la descrierea iadului, la încheierea Primul și izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial și la încercarea de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea.

Două dintre secrete au fost dezvăluite în 1941, într-un document scris de Lucia Santos, la cererea lui José da Silva, episcopul de Leiria, care voia să publice o carte despre aparițiile de la Fatima. Când a fost întrebată de episcopul de Leiria în 1943 de ce nu dezvăluie și cel de-al treilea secret, Lucia a spus că „nu este convinsă dacă Dumnezeu a autorizat-o să spună acest lucru”.

 

Primul secret, conform volumului publicat de da Silva, a fost o viziune a iadului: “Doamna noastră ne-a arătat o mare de foc, care părea a fi sub pământ. Cufundați în acest foc erau demoni și suflete în formă umană (…) Această viziune a durat doar o clipă datorită bunătății Mamei noastre cerești, care la prima apariție ne-a promis să ne ducă în Rai. Altfel, cred că am fi murit de frică și groază”.

Al doilea secret se referea la faptul că Primul Război Mondial (care era în desfășurare la momentul aparițiilor) se va termina curând, dar a fost prezis un alt război, plasat în timpul pontificatului Papei Pius al XI-lea, care urma să izbucnească dacă oamenii vor continua să-l ofenseze pe Dumnezeu.

În 1943, Lucia s-a îmbolnăvit de gripă și pleurezie, boli de care muriseră și verișorii săi și, timp de câteva luni, ea a fost sigură că sfârșitul îi este aproape. Episcopul care a vizitat-o pe 15 septembrie 1943, în timp ce ea era imobilizată la pat, i-a sugerat să scrie al treilea secret pentru a se asigura că nu se va pierde în cazul decesului ei.

Lucia a ezitat, dar în cele din urmă, la mijlocul lunii octombrie, după ce episcopul da Silva i-a trimis o scrisoare insistentă, l-a ascultat. În iunie 1944, un plic sigilat care conținea mărturia despre cel de-al treilea secret i-a fost trimis prelatului, care l-a păstrat în siguranță până în 1957, când a decis să trimită scrisoarea la Roma.

 

Conținutul epistolei a fost făcut public de către Cardinalul Sodano pe 13 mai 2000, la exact 83 de ani de la prima apariție, iar cardinalul a sugerat că secretul se referea la persecuțiile creștinilor din secolul al XX-lea. Textul a fost publicat pe 26 iunie 2000:

“Scriu ca un act de ascultare față de Tine, Dumnezeul meu, care mi-o ceri prin intermediul Excelenței Sale, Episcopul de Leiria, și al Preasfintei Tale Mame, care este și a mea. După cele două părți pe care le-am expus deja, am văzut în partea stângă a Stăpânei noastre, puțin mai sus, un înger cu o sabie de foc în mâna stângă. Scânteind, aceasta emitea flăcări care părea că vor incendia lumea, dar ele se stingeau în contact cu splendoarea care ieșea din mâna dreaptă a Stăpânei Noastre. Arătând pământul cu mâna sa dreaptă, Îngerul a spus cu o voce puternică: Pocăință! Pocăință! Pocăință! Și am văzut într-o lumină imensă care este Dumnezeu «ceva asemănător felului în care se văd persoanele în oglindă când trec prin fața ei» un Episcop îmbrăcat în alb, «am avut presentimentul că este Sfântul Părinte». (…) El fu ucis de un grup de soldați care au tras de mai multe ori cu arme de foc și cu săgeți și în același fel muriră unii după alții ceilalți episcopi, preoți, călugări și călugărițe și diverși laici, bărbați și femei. Sub cele două brațe ale Crucii se aflau doi îngeri, fiecare cu o stropitoare de cristal în mână în care strângeau sângele martirilor și cu acesta udau sufletele care se apropiau de Dumnezeu.”

 

În lunga perioadă în care Vaticanul a decis ca scrierile Luciei să rămână sub sigiliu, au circulat multe speculații despre conținutul scrierilor ei. Conform cotidianului New York Times, controversele despre conținutul textului se refereau la interpretări despre bomba nucleară și dispariția lumii creștine sau la mari divergențe în Biserica Romano-Catolica care vor duce la mari rivalități.

Lúcia Santos, care avea 10 ani în momentul aparițiilor de la Fatima, s-a mutat la Porto în 1921, iar la vârsta de 14 ani a fost admisă în școala Surorilor Sf. Dorothy din Vilar, devenind călugăriță pe 3 octombrie 1934, moment în care a primit numele Sora Maria das Dores.

S-a întors în Portugalia în 1946 și a mers incognito la Fatima, iar doi ani mai târziu a intrat în mănăstirea carmelită Santa Teresa din Coimbra, unde a locuit până la moartea sa, luând numele Sora Maria Lúcia.

La un moment dat s-a susținut că adevărata Lucia a fost înlocuită de o impostoare la sfârșitul anilor 1950 sau începutul anilor 1960 și s-a spus că a fost răpită sau chiar ucisă pentru a nu fi aflat adevărul despre cel de-al treilea secret de la Fatima.

Documentele arată că însă s-a întors la Fátima de patru ori, de fiecare dată în ziua de 13 mai, primul oară în 1967, când papa Paul al VI-lea a mers în pelerinaj la Grota Sfintei Irina, apoi la vizita papei Ioan Paul al II-lea, în 1982, când suveranul pontif a vizitat locul în semn de mulțumire pentru că supraviețuise tentativei de asasinat din anul precedent, apoi în 1991 și 2000, când verii ei, Jacinta și Francisco, au fost beatificați, momente care au fost, de asemenea, marcate de vizite ale papei Ioan Paul al II-lea.

Sora Lúcia, care era bolnavă de mult timp, orbise și devenise complet surdă, a murit la mănăstirea carmelită Santa Teresa din Coimbra, unde locuia din 1948, pe 13 februarie 2005, la vârsta de 97 de ani.

În acel moment, Papa Ioan Paul al II-lea și viitorul Papa Benedict al XVI-lea au spus, în mesajele pe care le-au transmis credincioșilor, că Lucia va merge în cer.

Pe 13 februarie 2008, la trei ani după moartea Luciei, Papa Benedict al XVI-lea a anunțat că, în cazul ei, biserica va renunța la perioada de așteptare de cinci ani stabilită de legea ecleziastică înainte de a deschide o cauză de beatificare, regulă peste care s-a trecut și în cauza beatificării Maicii Tereza din Calcutta și a Papei Ioan Paul al II-lea.

 

În mai 2010 Papa Benedict a vizitat și el Fatima, iar pe 13 februarie 2017 sorei Lúcia i s-a acordat titlul de Slujitor al lui Dumnezeu, ca prim pas spre canonizarea ei, iar pe 13 mai în același an Papa Francisc a asistat la ceremoniile de canonizare ale verilor Luciei, Francisco și Jacinta Marto, care au murit în 1919 și, respectiv, în 1920, în timpul pandemiei de gripă.

 

 

DS TW
No comments

leave a comment