Copilul-minune din Sebeș, elev al lui Chopin și Franz Liszt, a fost răpus de tuberculoză la doar 15 ani

Carl Filtsch s-a născut pe 28 mai 1830, la Sebeș, în Alba și a fost fiul pastorului evanghelic Joseph Filtsch. Copilul a început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său. În 1837 a fost dus la Viena, unde a fost prezentat Curții Imperiale și a ajuns astfel să-i fie coleg de educație muzicală și prieten de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Carl a cântat pentru prima dată în public în februarie 1841 la “Wiener Musikverein”, pe când avea doar 11 ani, iar succesul său a fost continuat într-un turneu din Budapesta până la Sibiu.

În decembrie 1842 a devenit elevul preferat al lui Frédéric Chopin la Paris, apoi a fost preluat de Franz Liszt care a devenit profesorul copilului-minune. Liszt a spus despre băiat: „Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”, iar Chopin avea să exclame: „Dumnezeule, ce copil! Până acum, nimeni nu m-a înțeles așa ca el…”, după ce adolescentul a interpretat un concert pentru pian al acestuia.

Din păcate, în scurt timp Carl a fost obligat să-și anuleze turneele planificate în toată Europa. Adolescentul s-a îmbolnăvit de tuberculoză și medicii i-au recomandat să se mute la Veneția. După o scurtă îmbunătățire a stării sale de sănătate, Carl a călătorit în vara anului 1844 acasă, în Transilvania, și la Viena, iar pe perioada iernii s-a întors în Italia.

Pe 11 mai 1845, la doar 15 ani, Carl a fost răpus de tuberculoză și a fost înmormântat în cimitirul San Michele din Veneția.

Tânărul pianist transilvănean a lăsat în urmă doar opt compoziții proprii, dintre care unele fuseseră publicate pentru prima dată la Londra, în 1843.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *