Crimă în înalta societate

Ducesa Françoise de Choiseul-Praslin s-a născut pe 14 aprilie 1807 la Constantinopol, fiind fiica lui Jeanne Françoise Antoinette Sébastiani și a lui Horace Sébastiani, politician și general de armată francez. Mama ei a murit în timpul nașterii și fetița a fost crescută de bunicii paterni care erau foarte bogați.

Tânăra s-a căsătorit cu ducele Charles de Choiseul-Praslin la vârsta de 17 ani, în 1824 și a avut 10 copii și mai multe avorturi spontane. Cuplul a angajat mai multe guvernante pentru copiii lor, iar una dintre ele, o femeie pe nume Henriette Deluzy, a petrecut șase ani în familie. La un moment dat a izbucnit un scandal public pentru că s-a aflat că ducele și bona Deluzy erau iubiți, iar când a informația a ajuns la ea, ducesa a făcut o criză de furie.

Françoise a vrut să o concedieze pe Henriette în iunie 1847, mai ales pentru că simțea că prezența guvernantei o îndepărtează de copii, iar soțul ei își pierduse interesul pentru familie. L-a amenințat pe duce că va divorța după ce acesta a refuzat să o concedieze pe Françoise, ceea ce însemna că banii familiei urmau să fie împărțiți. Totuși, nu averea era marea problemă, pentru că socrul le lăsase moștenire peste nouă milioane de franci.

Soția înșelată îl anunțase că va lua copiii considerându-l nepotrivit să dețină custodia acestora din cauza presupusului său adulter. Ducele, care era un tată devotat, nu a putut suporta ideea de a-și pierde copiii. Pe de altă parte, divorțul ar fi fost o piedică pentru fiicele lor să facă mariaje foarte bune și, aflat într-o situație pe care a considerat-o foarte dificil de depășit, s-a gândit să recurgă la crimă.

În acest timp, Deluzy fusese concediată și se mutase cu chirie în casa unei anumite doamne Renaud. Guvernanta era disperată să primească o scrisoare de recomandare din parte ducesei și se declara nevinovată, respingând acuzația că ar fi avut o aventură cu ducele. Pe bună dreptate, femeia care își dedicase ultimii șase ani din viață îngrijirii copiilor familiei Praslin se considera îndreptățită să primească o recomandare fără de care i-ar fi fost imposibil să obțină un alt post.

În timpul unei călătorii pe care cuplul a făcut-o la Paris, ducele a ucis-o pe Françoise în timp ce aceasta dormea. Ducesa a fost găsită cu gâtul tăiat și polițiștii au constatat că a fost lovită cu obiecte contondente, având tăieturi pe tot corpul. Charles de Choiseul-Praslin a fost protejat de rigorile anchetei care, în situația oamenilor obișnuiți, ar fi însemnat arestarea imediată și o condamnare rapidă la închisoare pe viață.

Totuși, colegii lui din Camera Deputaților s-au întrunit pentru a ajunge la un acord cu privire la procedura ce urma să-i fie aplicată soțului criminal. Ducele se aștepta să fie arestat și să primească pedeapsa cu închisoarea, așa că a decis un alt deznodământ: s-a otrăvit, cel mai probabil cu arsenic, și a murit după șase zile, pe 24 august 1847. Nu a mărturisit niciodată că el a fost ucigașul soției sale.

Guvernanta lor, Henriette Deluzy a fost arestată, deoarece oficialii credeau că ar fi putut fi implicată împreună cu presupusul amant în uciderea ducesei. În cele din urmă a fost eliberată pentru că nu a existat nicio probă împotriva ei, a părăsit Franța și a emigrat în Statele Unite. Copiii mai mici ai familiei Praslin au fost despărțiți și crescuți de diverși membri ai familiei.

Scandalul public creat de moartea ducelui și a ducesei a contribuit la începutul Revoluției franceze din 1848. Cuplul a fost considerat apropiat de curtea regală a regelui Ludovic Filip și evenimentele nefericite din viața lor privată au alimentat sentimentul public că monarhul și anturajul său erau de o moralitate și onorabilitate îndoielnică.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu