Cum a devenit Gabrielle de Polignac, favorita Mariei Antoaneta. Frumoasa ducesă a fost acuzată că e amanta reginei

Yolande Martine Gabrielle de Polastron, ducesă de Polignac s-a născut pe 8 septembrie 1749, în timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea la Paris, fiind fiica lui Jean François Gabriel, conte de Polastron și a lui Jeanne Charlotte Hérault. În ciuda descendenței aristocratice, familia sa avea multe datorii, iar stilul său de viață era departe de cel al nobilimii franceze.

La vârsta de șaisprezece ani, Gabrielle a fost logodită cu Jules François Armand, conte de Polignac, cu care s-a măritat după doi ani, pe 7 iulie 1767, la câteva luni după aniversarea vârstei de optsprezece ani. Tânărul era căpitan al regimentului regal de dragoni și în primii ani ai căsătoriei cuplul a avut doi copii: o fiică, Aglaé și un fiu. Câțiva ani mai târziu au urmat alți doi fii, unul dintre ei fiind Jules, prinț de Polignac, care a devenit prim-ministru al Franței în 1829.

În 1775, la o recepție organizată în Sala Oglinzilor de la Versailles frumoasa Gabrielle i-a fost prezentată reginei Maria Antoaneta care a fost fascinată de ea și a invitat-o să se mute la Versailles. Dar cum cheltuielile pentru a locui la curtea regală erau mari, Gabrielle i-a răspuns că soțul ei nu are bani pentru a finanța o mutare permanentă la palat, astfel că regina a decis să plătească din banii ei datoriile restante ale familiei și să-i ofere un statut convenabil soțului Gabriellei.

Odată instalată la palat, în apropiere de apartamentele reginei, Gabrielle s-a împrietenit cu fratele mai mic al regelui, contele d’Artois, iar Ludovic al XV-lea a încurajat prietenia dintre soția sa și Gabrielle căreia îi era recunoscător pentru influența ei benefică asupra capricioasei Maria Antoaneta.

blankCarismatică și frumoasă, Gabrielle a devenit liderul cercului exclusivist al reginei, asigurându-se că nimeni nu o deranjează pe aceasta fără aprobarea sa. Tânăra era considerată elegantă, sofisticată, fermecătoare și amuzantă și, datorită prieteniei ei cu regina, întreaga familie Polignac a beneficiat de generozitatea curții regale. Pentru că averea lor creștea de la lună la lună și își schimbaseră și stilul de viață în mod vizibil, multe familii aristocrate au început să o invidieze pe Gabrielle și pe soțul ei considerând că au un rol dominant la Versailles.

Unii istorici consideră că favorurile pe care regina le făcea pentru familia Polignac au fost unele dintre numeroasele cauze care au alimentat nepopularitatea Mariei Antoaneta. În 1780, regele i-a acordat titlul de duce de Polignac soțului Gabriellei, iar acest lucru a fost o altă sursă de iritare pentru anturajul regal.blank

La sfârșitul anilor 1780, au apărut mii de pamflete cu tentă pornografică în care se spunea fățiș că Gabrielle ar fi amanta reginei, deși nu a existat nicio dovadă care să susțină aceste acuzații, însă bârfele au provocat daune uriașe prestigiului monarhiei.

În 1782, guvernanta copiilor Franței, Victoire de Rohan, prințesă de Guéméné și soția lui Henri Louis de Rohan, a trebuit să demisioneze din cauza scandalului cauzat de falimentului soțului ei, iar regina a înlocuit-o pe prințesă cu Gabrielle. Numirea a generat din nou blankindignare la Versailles, pentru că toată lumea a fost de acord că statutul social al favoritei era insuficient pentru un post de o asemenea importanță.

Ca urmare a noii sale poziții, de Gouvernante des Enfants de France, Gabrielle a primit 13 camere în palat, iar acest lucru era fără precedent, pentru că guvernanta anterioară deținuse doar patru sau cinci camere.

Timp de câțiva ani frumoasa ducesă a fost îndrăgostită de căpitanul gărzii regale, Joseph Hyacinthe François de Paule de Rigaud, Conte de Vaudreuil și, din cauza faptului că regina nu-l plăcea pe Vaudreuil găsindu-l nepoliticos și iritant, inflența Gabriellei asupra reginei s-a diminuat temporar după 1785, după ce Maria Antoanera a născut cel de-al doilea fiu.blank

După izbucnirea Revoluției franceze, Gabrielle a plecat cu familia ei în Elveția de unde a continuat să corespondeze cu regina. Ducesa de Polignac avea să moară în Austria în decembrie 1793, la scurtă vreme după execuția Mariei Antoaneta, la vârsta de 44 de ani.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *