HomeLocuri de povesteMari colecționariCum a devenit Pamela Digby ambasadoarea Americii la Paris

Cum a devenit Pamela Digby ambasadoarea Americii la Paris

DS TW

Pamela Digby s-a născut pe 20 martie 1920 în Hampshire, Anglia, a fost fiica lui Edward Digby, al 11-lea baron Digby, și a soției sale, Constance Pamela Alice, și a fost educată de guvernante în casa părintească din Dorset, împreună cu cei trei frați mai mici. Străbunica fetiței a fost aventuriera și curtezana Jane Digby, cunoscută pentru călătoriile sale exotice și viața personală scandaloasă.

Crescută într-un conac uriaș aflat în mijlocul unei păduri din Dorset, a devenit o călăreță foarte bună, iar la vârsta de șaptesprezece ani a fost trimisă la un internat din München timp de șase luni. În timp ce se afla la studii, i-a fost prezentată lui Adolf Hitler de către britanica Unity Mitford, una dintre iubitele acestuia. Mai târziu Pamela a plecat la Paris și a urmat câteva cursuri la Sorbona, dar nu a obținut niciodată o diplomă universitară, iar în 1937 s-a întors în Anglia.

În 1939, în timp ce lucra la ministerul de externe din Londra făcând traduceri din franceză în engleză, Pamela l-a întâlnit pe Randolph Churchill, fiul lui Winston Churchill. Acesta avea reputația de a fi afemeiat și alcoolic și își căuta cu disperare o soție, după ce fusese refuzat de opt femei cărora le propusese să se căsătorească cu el.

Randolph a cerut-o de nevastă pe Pamela chiar în seara în care s-au cunoscut, iar cei doi s-au căsătorit pe 4 octombrie 1939. Unicul lor copil, Winston jr, s-a născut la două zile după ce Randolph Churchill a fost ales în Camera Comunelor și, la scurt timp după nașterea bebelușului, Pamela și nou-născutul au fost fotografiați de Cecil Beaton pentru revista Life, aceasta fiind prima copertă a publicației care înfățișa o mamă cu un copil.

În februarie 1941, Randolph a fost trimis la Cairo cu serviciul militar și aici a acumulat mari datorii la jocurile de noroc. Disperat, i-a trimis o scrisoare Pamelei rugând-o să-i trimită bani ca să-și acopere împrumuturile, dar în aceeași perioadă a aflat despre aventura ei cu politicianul american William Averell Harriman, iar aceste două motive le-au distrus căsnicia. În cele din urmă, ea a cerut divorțul în decembrie 1945, motivând că Randolph a părăsit-o timp de trei ani.

În timpul mariajului cu Churchill, Pamela a avut mai multe relații cu diverși bărbați printre care Edward R. Murrow, John Hay “Jock” Whitney, iar după divorț a fost, pe rând, implicată în afaceri sentimentale cu prințul Aly Khan, Alfonso de Portago, Gianni Agnelli și baronul Elie de Rothschild.

Devenită o femeie liberă, Pamela s-a mutat la Paris și în 1948 a început o aventură de cinci ani cu industriașul italian Gianni Agnelli, proprietarul Fiat, perioadă pe care a descris-o ca fiind cea mai fericită a vieții ei, deși Agnelli nu i-a fost fidel. În 1952, l-a găsit în casă cu o tânără femeie, Anne-Marie d’Estainville, și a fost foarte afectată, în ciuda propriului comportament din trecut. În aceeași zi Agnelli a suferit un accident de mașină în timp ce o ducea pe amantă acasă, iar Pamela l-a îngrijit în următoarele zile și ulterior a rămas însărcinată, dar a decis să facă un avort în Elveția. Mai târziu, când a aflat că prințesa Marella Caracciolo di Castagneto rămăsese la rândul ei însărcinată cu Agnelli, Pamela Churchill a pus capăt aventurii.

Următoarea sa relație a fost cea cu baronul de Rothschild, care era însă căsătorit. Noul iubit a sprijinit-o financiar, iar ea a profitat și a folosit o parte din banii primiți pentru a face cursuri de istoria artei. După ce s-a despărțit și de acesta, a avut o aventură cu scriitorul Maurice Druon și o relație cu magnatul maritim Stavros Niarchos.

În 1959, l-a cunoscut pe Leland Hayward, un producător de pe Broadway, care era căsătorit cu Slim Hawks. Pamela s-a mutat la New York și, în ziua în care divorțul lui Hayward a fost pronunțat, a devenit a cincea lui soție, cei doi căsătorindu-se pe 4 mai 1960 în Carson City, în Nevada. Leland era foarte bogat și astfel cuplul și-a permis un stil de viață extrem de luxos, Pamela rămânând alături de el până la decesul bărbatului, pe 18 martie 1971.

A doua zi după înmormântarea soțului, aventuriera britanică a reluat legătura cu fostul iubit, Averell Harriman, care avea 79 de ani și era de puțin timp văduv. Cei doi s-au căsătorit pe 27 septembrie 1971, apoi ea s-a mutat la Washington. Harriman era moștenitorul unei afaceri în industria căilor ferate, era foarte bogat și tocmai își cumpărase o moșie în Virginia și un avion privat.

Profitând de implicarea lui Harriman în Partidul Democrat, Pamela a început o carieră politică. A devenit cetățean american în 1971 și s-a alăturat democraților, creând un sistem de strângere de fonduri de succes. În 1980, Clubul Național Democrat a numit-o “Femeia anului”, iar președintele american Bill Clinton a desemnat-o ambasadoare a Statelor Unite în Franța în 1993, funcție pe care a ocupat-o până în 1997. După decesul vârstnicului ei soț în 1986, a avut multe probleme legate de moștenire cu copiii defunctului din căsătoriile precedente.

Pamela Harriman a murit unsprezece ani mai târziu, pe 5 februarie 1997, la vârsta de 76 de ani, la spitalul american din Neuilly-sur-Seine, după ce suferise o hemoragie cerebrală în timp ce înota în piscina Hotelului Ritz din Paris.

A doua zi, președintele francez Jacques Chirac i-a oferit post mortem Marea Cruce a Legiunii de Onoare, fiind prima femeie diplomat de altă naționalitate decât cea franceză care a primit această distincție, iar Bill Clinton a trimis Air Force One pentru a-i aduce trupul în America. Pamela Harriman a fost înmormântată pe 14 februarie 1997 în curtea proprietății sale din New York, după o ceremonie funerară la care a asistat cuplul prezidențial Hillary și Bill Clinton.

 

DS TW
No comments

leave a comment