Cum a devenit Prinţesa Margaret, sora cea mică a reginei, oaia neagră a familiei regale britanice

Prințesa Margaret Rose s-a născut pe 21 august 1930 la Castelul Glamis din Scoția, fiind, la naștere, a patra în linia de succesiune la tronul britanic.

Tatăl ei, Prințul Albert, a devenit regele George al VI-lea după abdicarea unchiului Eduard, care a renunţat la tron pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americancă divorțată de două ori, iar Margaret, care avea în acel moment şase ani, a ajuns a doua în linia de succesiune la tronul britanic.

Petrecerea aniversării vârstei de 21 de ani a Prințesei Margaret a avut loc la Balmoral în august 1951, o lună mai târziu regele George a suferit o intervenție chirurgicală pentru cancer pulmonar, iar tânăra a fost numită unul dintre consilierii de stat care au preluat îndatoririle oficiale ale regelui în timpul convalescenței sale. După șase luni, când tatăl a murit, iar Elisabeta a ajuns regină, Margaret împreună cu mama ei s-au mutat din Palatul Buckingham în Casa Clarence.

 

Prințesa s-a îndrăgostit de Peter Townsend, noul intendent al casei reginei mamă, fost aghiotant al regelui George și pilot de vânătoare, în ciuda faptului că acesta era căsătorit și era tatăl a doi copii.

În decembrie 1952, Peter obține divorțul și o cere în căsătorie pe Margaret. Prințesa acceptă și îi cere consimțământul surorii ei, pentru că, potrivit Actului Regal din 1772, nu se putea căsători până la vârsta de 25 de ani decât cu permisiunea Parlamentului și cu acordul reginei. Cabinetul britanic refuză să aprobe căsătoria, iar ziarele scriu că acest mariaj este „de neconceput”. Premierul Winston Churchill o informează pe regina Elisabeta că toţi premierii din Commonwealth sunt în unanimitate împotriva căsătoriei și că Parlamentul nu va aproba o uniune care nu ar fi recunoscută de Biserica anglicană. Astfel că Peter Townsend este îndepărtat din anturajul prinţesei şi este numit atașat al Forțelor Aeriene la Bruxelles.

 

În 1955, la împlinirea vârstei de 25 de ani, Margaret devine liberă să se căsătorească cu cine dorește, numai că presiunea exercitată de-a lungul timpului asupra ei a fost atât de mare, încât renunță la ideea căsătoriei cu Peter, anunţându-şi decizia printr-un comunicat ce va fi citit la BBC.

După ce, în octombrie 1959, află că Townsend se va căsători cu o tânără belgiană, Margaret decide să se căsătorească și ea. Îl alege pe fotograful Antony Armstrong-Jones, unicul fiu al avocatului Ronald Armstrong. Căsătoria are loc pe 6 mai 1960, la Westminster Abbey, iar cuplul va avea doi copii: pe David, născut în 1961, și pe Lady Sarah, născută în 1964.

Mariajul este fericit la început, dar se degradează în scurt timp. Margaret obişnuieşte să își petreacă nopțile la petreceri, iar Antony are numeroase relații extraconjugale.

 

Potrivit relatărilor presei britanice, Margaret a avut prima aventură în 1966, cu nașul fiicei sale, Anthony Barton, un producător de vin din Bordeaux. Un an mai târziu, ar fi avut o legătură de o lună cu Robin Douglas-Home, nepotul fostului premier britanic Alec Douglas-Home, dar prințesa a susținut că relația ei cu Douglas-Home a fost platonică. Tânărul Robin, care suferea de depresie, s-a sinucis la 18 luni după despărțirea de sora reginei. Mai târziu au existat informaţii că ar fi avut relaţii romantice cu muzicianul Mick Jagger, cu actorul Peter Sellers, cu jucătorul australian de cricket Keith Miller şi cu actorul Warren Beatty. În 1976, Margaret și Antony și-au anunțat oficial despărțirea.

 

Ultimii ani din viața prințesei sunt afectați de boală și de invaliditate. Pe 5 ianuarie 1985 suferă o operație prin care îi este scoasă o parte din plămânul stâng, iar în 1991 renunță la fumat, dar continuă să bea excesiv. În ianuarie 1993 este internată în spital cu pneumonie, iar cinci ani mai târziu Margaret suferă un accident vascular. Ultimele sale apariții publice au avut loc în august 2001, cu ocazia aniversării oficiale a mamei ei, care împlinea 101 ani, apoi în decembrie acelaşi an, la aniversarea de 100 de ani a mătușii ei, Prințesa Alice.

Prinţesa Margaret va muri două luni mai târziu, pe 9 februarie 2002, la vârsta de 71 de ani, după ce a suferit un alt accident vascular. Se întâmpla cu şapte săptămâni înaintea de decesul mamei ei, venerabila regină mamă Elisabeta.

 

Spre deosebire de alți membri ai familiei regale, Prințesa Margaret a fost incinerată, potrivit dorinţei ei, la crematoriul Slough, iar cenușa a fost depusă în mormântul părinților două luni mai târziu.

 

 

 

 

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *