HomeMonarhieMari Ducese și PrințesePrinţesa Margaret, oaia neagră a familiei regale britanice

Prinţesa Margaret, oaia neagră a familiei regale britanice

DS TW

Prințesa Margaret Rose s-a născut pe 21 august 1930 la Castelul Glamis din Scoția, fiind, la naștere, a patra în linia de succesiune la tronul britanic. Tatăl ei, Prințul Albert, a devenit regele George al VI-lea după abdicarea unchiului Eduard, care a renunţat la tron pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americancă divorțată de două ori, iar Margaret, care avea în acel moment şase ani, a ajuns a doua în linia de succesiune la tronul britanic.

 

Petrecerea aniversării de 21 de ani a Prințesei Margaret a avut loc la Balmoral în august 1951, o lună mai târziu regele George a suferit o intervenție chirurgicală pentru cancer pulmonar, iar tânăra a fost numită unul dintre consilierii de stat care au preluat îndatoririle oficiale ale suveranului în timpul convalescenței lui. După șase luni, când tatăl a murit, iar sora ei, Elisabeta, a ajuns suverana Angliei, Margaret împreună cu regina-mamă Elizabeth Bowes-Lyon s-au mutat din Palatul Buckingham în Casa Clarence.

În această perioadă prințesa s-a îndrăgostit de Peter Townsend, noul intendent al reședinței lor, care era fostul aghiotant al regelui George și pilot de vânătoare, în ciuda faptului că bărbatul era căsătorit și tatăl a doi copii.

 

În decembrie 1952, Peter a obținut divorțul de soția sa și a cerut-o în căsătorie pe Margaret. Prințesa a acceptat imediat și i-a cerut consimțământul reginei, pentru că, potrivit Actului Regal din 1772, nu se putea căsători până la vârsta de 25 de ani decât cu permisiunea Parlamentului și cu acordul suveranei. Cabinetul britanic a refuzat însă să aprobe căsătoria, iar ziarele au scris la unison că acest mariaj este „de neconceput”. În plus, premierul Winston Churchill a informat-o pe Elisabeta că toţi premierii din Commonwealth sunt în unanimitate împotriva mariajului și că Parlamentul nu va aproba o uniune care nu ar fi recunoscută de Biserica anglicană, astfel că Peter Townsend a fost îndepărtat din anturajul prinţesei, fiind numit atașat al Forțelor Aeriene la Bruxelles.

 

În 1955, la împlinirea vârstei de 25 de ani, Margaret devise liberă să se căsătorească cu cine dorea, numai că presiunea exercitată de-a lungul timpului asupra ei a fost atât de mare, încât acum a renunțat la ideea mariajului cu Peter, anunţându-şi decizia printr-un comunicat ce a fost citit la BBC.

După ce, în octombrie 1959, a aflat că Townsend se va căsători cu o tânără belgiană, Margaret a decis să se căsătorească și ea și l-a ales pe fotograful Antony Armstrong-Jones, unicul fiu al avocatului Ronald Armstrong. Căsătoria a avut loc pe 6 mai 1960 la Westminster Abbey, noul cuplu având doi copii: pe David, născut în 1961, și pe Lady Sarah, născută în 1964.

 

Mariajul a fost fericit la început, dar s-a degradat în scurt timp pentru că Margaret obişnuia să își petreacă nopțile la petreceri, iar Antony avea numeroase relații extraconjugale.

Potrivit relatărilor presei britanice, Margaret a avut prima aventură în 1966, cu nașul fiicei sale, Anthony Barton, un producător de vin din Bordeaux. Un an mai târziu, ar fi avut o legătură de o lună cu Robin Douglas-Home, nepotul fostului premier britanic Alec Douglas-Home, dar prințesa a susținut că relația ei cu Douglas-Home a fost platonică. Tânărul Robin, care suferea de depresie, s-a sinucis la 18 luni după despărțirea de sora reginei. Mai târziu au existat informaţii că ar fi avut relaţii romantice cu muzicianul Mick Jagger, cu actorul Peter Sellers, cu jucătorul australian de cricket Keith Miller şi cu actorul Warren Beatty. În 1976, Margaret și Antony și-au anunțat oficial despărțirea.

 

Ultimii ani din viața prințesei au fost afectați de boală și de invaliditate. Pe 5 ianuarie 1985 a suferit o operație în timpul căreia i-a fost îndepărtată o parte din plămânul stâng, în 1991 a renunțat la fumat, dar a continut să bea excesiv. În ianuarie 1993 Margaret a fost internată în spital cu pneumonie, iar cinci ani mai târziu a suferit un accident vascular. Ultimele ei apariții publice au avut loc în august 2001, cu ocazia aniversării mamei ei, care împlinea 101 ani, apoi în decembrie acelaşi an, la aniversarea de 100 de ani a mătușii ei, Prințesa Alice.

Prinţesa Margaret a murit două luni mai târziu, pe 9 februarie 2002, la vârsta de 71 de ani, după ce a suferit un alt accident vascular. Se întâmpla cu şapte săptămâni înaintea de decesul venerabilei regine-mamă Elisabeta.

 

Spre deosebire de alți membri ai familiei regale, Prințesa Margaret a fost incinerată, potrivit propriei dorinţe, la crematoriul Slough, iar cenușa a fost depusă în mormântul părinților două luni mai târziu.

 

 

DS TW
No comments

leave a comment