Cum a păcălit-o impostoarea Anna Anderson pe Marea Ducesă Xenia Georgievna

Prințesa Xenia Georgievna a Rusiei s-a născut pe 22 august 1903, la Mikhailovskoe, în Rusia imperială, fiind fiica cea mică a Marelui Duce George Mihailovici al Rusiei și a Prințesei Maria Georgievna a Greciei și Danemarcei și a avut o soră mai mare, Prințesa Nina Georgievna, născută în 1901. Mama și cele două fete au părăsit Rusia în 1914 pentru a petrece anii de război în Anglia. În 1919, tatăl ei, fratele acestuia, Marele Duce Nicolae Mihailovici, și vărul lor, Marele Duce Paul Alexandrovici, au fost executați de un pluton de execuție bolșevic în Sankt Petersburg.

În vara anului 1927, Xenia s-a implicat în afacerea Anna Anderson/Anastasia. Împreună cu Gleb Botkin, fiul medicului imperial Eugene Botkin, doctor care fusese ucis împreună cu fostul țar și familia sa în 1918, Xenia a invitat-o pe impostoarea Anna, care se prezenta drept Marea Ducesă Anastasia a Rusiei, cea mai tânără fiică a țarului rus Nicolae al II-lea, pentru a-i fi oaspete pe moșia sa luxoasă din Oyster Bay, New York.

 

Xenia a explicat mai târziu: “Auzisem că Botkin aranjase să o aducă pe Anna Andreson în Statele Unite, călătoria fiind finanțată de un ziar. Acest lucru m-a deranjat pentru că am auzit atât de multe povești contradictorii. Apoi mi-am dat seama că ar trebui să o iau la mine și să evit toată publicitatea. Dacă ea ar fi fost o impostoare, acest fapt ar fi salvat multe dezvăluiri neplăcute pentru familia mea, iar dacă ea ar fi fost adevărata Anastasia ar fi fost groaznic ca nimeni să nu facă nimic pentru a-i recunoaște identitatea… Această soluție a fost simplă, așa mi s-a părut.”

În copilărie, Xenia și sora ei Nina se jucau frecvent cu cele două fiice mai mici ale țarului Nicolae al II-lea, Marile Ducese Maria Nikolaevna și Anastasia Nikolaevna, precum și cu Țareviciul Alexei. Ambele surori aveau amintiri vii despre Anastasia, pe care o descriau ca fiind “extrem de temperamentală, sălbatică și dură”.

Xenia se afla într-o croazieră cu soțul ei, William, în Indiile de Vest, în momentul sosirii Annei la New York. Ea a aranjat ca Anna să stea cu Annie Burr Jennings, o prietenă bogată a sa, care locuia într-o casă din Park Avenue. La întoarcerea din vacanță, Xenia s-a strecurat în salonul lui Annie Jennings pentru a o observa pe Anna și a remarcat că radia o grandoare naturală care a impresionat-o.

 

Xenia a recunoscut-o pe Anna Anderson ca fiind Marea Ducesă Anastasia, afirmând că tânăra nu lăsa nici cea mai mică impresie că joacă un rol, apoi a găzduit-o în casa ei pentru o vreme. Cele două au rămas prietene bune chiar și după ce Anna Anderson a trebuit să părăsească casa Marii Ducese, când impostura ei a devenit evidentă.

Pierre Gilliard, fostul tutore al celor cinci copii ai țarului Nicolae al II-lea din 1905 până în 1918, a spus însă că Prințesa Xenia și-a văzut ultima dată verișoara când avea 10 ani, iar Anastasia avea 12 ani, deci e puțin probabil să aibă amintiri atât de puternice încât să o recunoască.

 

Xenia a fost căsătorită de două ori. Primul ei soț a fost William Bateman Leeds Jr., fiul și moștenitorul magnatului american William B. Leeds Sr. Young Leeds, cuplul fiind unul influent în societatea newyorkeză. Xenia și William au avut o fiică născută pe 25 februarie 1925, Nancy Helen Marie Leeds, dar au divorțat în 1930. Cel de-al doilea mariaj al Xeniei a fost cu Herman Jud cu care s-a căsătorit pe 10 august 1946.

Prințesa Xenia Georgievna a murit pe 17 septembrie 1965, la vârsta de 62 de ani, la New York.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *