HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseDelicata Victoria Kaʻiulani a murit la doar 23 de ani

Delicata Victoria Kaʻiulani a murit la doar 23 de ani

DS TW

Victoria Kaʻiulani s-a născut pe 16 octombrie 1875 la Honolulu, pe insula Oʻahu din Regatul Hawaii, și a fost singurul copil al prințesei Miriam Likelike și al omului de afaceri scoțian Archibald Scott Cleghorn și ultima moștenitoae aparentă a tronului Regatului Hawaiian. Copila a fost nepoata regelui Kalākaua și a reginei Liliʻuokalani, iar la botez a fost numită Victoria Kawēkiu Kaʻiulani Lunalilo Kalaninuiahilapalapa Cleghorn, după mătușa maternă, Anna Kaʻiulani, care murise în tinerețe, și în onoarea reginei Victoria a Regatului Unit, cea care redase suveranitatea Regatului Hawaii în timpul domniei lui Kamehameha III. Numele ei hawaian provine de la ka ʻiu lani care înseamnă „cel mai înalt punct al cerului”. Mama Victoriei, prințesa Likelike, a murit la vârsta de 36 de ani, pe 2 februarie 1887, din cauze necunoscute, lăsând-o orfană la doar unsprezece ani.

Victoria a avut mai multe guvernante și profesori particulari, printre care britanica Marion Barnes, americanca Gertrude Gardinier, care a fost educatoarea ei preferată, franțuzoaica Catalina de Alcala și nemțoaica Reiseberg, care au învățat-o să citească, să scrie și s-au ocupat de educația ei muzicală și de pregătirea pentru viitorul ei rol în conducerea regatului.

 

La câteva luni după moartea mamei, influența monarhiei a fost limitată, iar în 1889 s-a luat decizia trimiterii tinerei în Anglia, pentru a o îndepărta de intrigile și tulburările politice din țară.

Victoria a părăsit Honolulu pe 10 mai 1889 împreună cu sora ei vitregă, Annie, și cu Mary Matilda Walker, soția vice-consulului britanic din Hawaii. Cele trei au călătorit în Statele Unite cu trenul, oprindu-se la Chicago și New York înainte de a pleca spre Anglia și au ajuns la Liverpool pe 17 iunie, după o călătorie de o lună. Doamna Walker s-a întors în Hawaii, iar Victoria Kaʻiulani și Annie au fost plasate sub tutela lui Theo H. Davies și a soției sale, Mary Ellen.

În septembrie, prințesa și sora ei au fost trimise în Northamptonshire și înscrise la Great Harrowden Hall, un internat pentru fete de familie nobilă, dar după primul an Annie s-a întors în Hawaii pentru a se căsători, lăsând-o pe Victoria singură la școală.

Tutorele ei a convins familia să o scoată din internat la începutul anului 1892 pentru a o înscrie la o școală de bune maniere, iar în februarie adolescenta s-a mutat la Hove, Brighton, unde a fost dată în grija lui Phebe Rooke, care avea un pension unde și-a desăvârșit studiile de germană, franceză, engleză, literatură, istorie și muzică.

În acest timp în Hawaii se făceau planuri pentru întoarcerea prințesei acasă, guvernul hawaian alocând 4.000 de dolari pentru cheltuielile de călătorie, iar revenirea urma să marcheze intrarea ei în societate ca moștenitoare a tronului, După răsturnarea monarhiei, pe 17 ianuarie 1893, toate aceste planuri au fost anulate.

Prințesa a aflat despre situația din țară dintr-o scurtă telegramă primită de la Davies pe 30 ianuarie: „Regina detronată”, „Monarhia abrogată”. În săptămânile următoare, tutorele ei i-a scris ambasadorului Regatului Hawaii în Statele Unite, John Mott-Smith, sugerând un referendum național prin care populația să decidă asupra unei constituții revizuite și alegerii ca monarh a Victoriei Kaʻiulani sub un consiliu de regență.

Prințesa, însoțită de domnul și doamna Davies, de fiica lor, Alice Davies, de Annie Whartoff, domnișoară de onoare, și de o cameristă a doamnei Davies, au plecat spre Statele Unite, ajungând pe 1 martie la New York. La sosire, Victoria a rostit un scurt discurs: “În urmă cu șaptezeci de ani, America creștină a trimis misionari pentru a oferi o nouă religie și civilizație Hawaii-ului. Astăzi, trei dintre fiii acelor misionari sunt aici. Eu, o fată săracă și fără susținere, am puterea de a apăra drepturile poporului meu. Chiar și acum le pot auzi bocetele și asta îmi dă putere și curaj și chiar sunt puternică, puternică în credința în Dumnezeu, puternică în cunoașterea faptului că am dreptate, puternică în puterea a șaptezeci de milioane de oameni care se află pe acest pământ liber și vor auzi strigătul meu și vor refuza să lase steagul lor să acopere dezonoarea față de steagul țării mele!”


În primele două zile, Victoria Kaʻiulani și familia Davies au primit numeroase critici care susțineau că declarațiile publice care promovau ideea unei regențe în locul reinstalării reginei detronate subminează cauza independenței țării.

În perioada 3 – 7 martie, tânăra a vizitat orașul Boston și a participat la diverse evenimente sociale, multe organizate în cinstea ei, a vizitat Institutul de Tehnologie din Massachusetts și a ajuns la Washington pe 8 martie, locuind la hotelul Arlington, unde a așteptat șansa de a se întâlni cu președintele american Cleveland care, în cele din urmă, a primit-o la Casa Albă pe 13 martie.

În ciuda tuturor presiunilor diplomatice directe sau indirecte, soarta tinerei a rămas incertă. Înainte de răsturnarea monarhiei din 1893, Kaʻiulani primea o pensie anuală din partea guvernului hawaiian, dar aceste surse de venit au încetat să mai vină. Cum nu se putea întoarce acasă, tatăl ei a aranjat să rămână cu familia Davies în Anglia, astfel că și-a petrecut vara anului 1893 în Killiney, Irlanda. În iarna următoare, soția tutorelui, Mary Ellen Davies, și-a trimis fiica în Wiesbaden, Germania, iar Victoria Kaʻiulani și alte trei tinere de aceeași vârstă au însoțit-o.

 

Din august 1895 până în octombrie 1897, prințesa și tatăl ei au călătorit prin Europa și Insulele Britanice, au stat o vreme în orașele de pe Riviera Franceză, la Paris și pe insula Jersey, peste tot Victoria fiind tratată potrivit rangului ei regal.

În această perioadă, tânăra a început să sufere de diverse afecțiuni, i-a scris mătușii ei, Liliʻuokalani, că a avut gripă de șapte ori, s-a plâns de dureri de cap și leșinuri frecvente. Un episod de migrenă la Paris, pe 4 mai 1897, a împiedicat-o să participe la evenimentul Bazar de la Charité, care s-a sfârșit cu un incendiu dramatic în care mai multe doamne din aristocrația europeană, inclusiv ducesa de Alençon, au pierit.

Între timp prințesa și tatăl ei începuseră să aibă probleme financiare, devenind dependenți de generozitatea celor din jurul lor. Tutorele ei, Davies, care făcuse avere din plantațiile de zahăr din Hawaii, s-a oferit să-i sprijine cu bani, dar Victoria a refuzat cu demnitate, însă stresul provocat de situația materială a avut un efect negativ asupra sănătății ei, fiind afectată de o depresie puternică. Era stresată din cauza viitorului ei incert și reticentă în a accepta perspectiva unei căsătorii aranjate, se obișnuise cu viața în străinătate, dar, în ciuda îndoielilor, a decis să plece acasă în 1897.

A ajuns în Honolulu în dimineața zilei de 9 noiembrie, mii de oameni au întâmpinat-o la sosire cu ghirlande de flori și i-au cerut să preia tronul, dar Victoria a decis să-și asume viața unui om obișnuit și a participat la evenimente găzduite atât de monarhiști, cât și de susținătorii republicii.

După izbucnirea războiului hispano-american, Hawaii a fost anexat de Statele Unite. La ceremonia organizată la fostul Palat ʻIolani pe 12 august 1898, drapelul regatului a fost coborât, în locul său fiind ridicat steagul Statelor Unite, însă Victoria și susținătorii monarhiei au refuzat să asiste la eveniment.

Pe 6 decembrie 1898, prințesa a călătorit la Parker Ranch pentru nunta prietenei ei din copilărie, Eva, și a rămas aici pentru câteva luni. La jumătatea lunii ianuarie 1899, tânăra și prietenii ei au plecat la un picnic, dar pe drum i-a prins o furtună puternică și, în timp ce ceilalți s-au îmbrăcat în haine de ploaie, Victoria a continuat să se plimbe într-o rochie subțire de vară. Mai târziu, când micul grup s-a întors la fermă, prințesa a început să se simtă rău și, deși medicul a asigurat-o că se va vindeca, boala ei a persistat.

Victoria Kaʻiulani nu și-a mai revenit niciodată. A murit acasă, la ʻĀinahau, într-o zi de luni, pe 6 martie 1899, la vârsta de 23 de ani, fiind condusă pe ultimul drum într-o procesiune uriașă, la care au asistat aproape 20.000 de localnici ce țineau în mâini torțe aprinse.

Trupul prințesei a fost transportat la Mausoleul Regal din Valea Nuʻuanu, fiind înmormântat în capela principală, alături de mama ei, Miriam Likelike.

DS TW
No comments

leave a comment