Delicata Victoria Kaʻiulani a murit la doar 23 de ani. Prințesa a fost cunoscută pentru lupta sa în favoarea independenței Hawaii-ului

Victoria Kaʻiulani s-a născut pe 16 octombrie 1875 la Honolulu, pe insula Oʻahu, în Regatul Hawaii, fiind singurul copil al prințesei Miriam Likelike și al omului de afaceri scoțian Archibald Scott Cleghorn și ultima moștenitoae aparentă a tronului Regatului Hawaiian. Copila a fost nepoata regelui Kalākaua și a reginei Liliʻuokalani, iar la botez a fost numită Victoria Kawēkiu Kaʻiulani Lunalilo Kalaninuiahilapalapa Cleghorn după mătușa ei maternă, Anna Kaʻiulani, care a murit tânără, și în onoarea reginei Victoria a Regatului Unit, cea care a redat suveranitatea și independența Regatului Hawaii în timpul domniei lui Kamehameha III. Numele ei hawaian provine de la ka ʻiu lani care înseamnă „cel mai înalt punct al cerului” sau „cel sacru regal”. Mama Victoriei, prințesa Likelike, a murit la vârsta de 36 de ani, pe 2 februarie 1887, din cauze necunoscute, când fetița avea unsprezece ani.

Victoria a avut guvernante și profesori particulari, printre care britanica Marion Barnes, americanca Gertrude Gardinier, care a fost guvernanta ei preferată, franțuzoaica Catalina de Alcala și nemțoaica Reiseberg, care au învățat-o să citească, să scrie și s-au ocupat de educația ei muzicală și de pregătirea socială, prințesa vorbind limbile hawaiană, engleză, franceză și germană.

blankLa câteva luni după moartea mamei sale, influența monarhiei a fost limitată și a sporit puterea euro-americane în guvern regatului. În 1889, s-a considerat potrivită trimiterea tinerei în Anglia pentru a primi o educație adecvată și a o îndepărta de intrigile și tulburările politice din țară.

Victoria a părăsit Honolulu pe 10 mai 1889 împreună cu sora ei vitregă, Annie, și cu Mary Matilda Walker, soția vice-consulului britanic în Hawaii. Cele trei au călătorit în Statele Unite cu trenul, oprindu-se la Chicago și New York înainte de a pleca în Anglia și au ajuns la Liverpool pe 17 iunie, după o călătorie de o lună. Doamna Walker s-a întors în Hawaii, iar Victoria Kaʻiulani și Annie au fost plasate sub tutela lui Theo H. Davies și a soției sale, Mary Ellen.blank

În septembrie, prințesa și sora ei au fost trimise în Northamptonshire și înscrise la Great Harrowden Hall, un internat pentru fete tinere. După primul an, Annie s-a întors în Hawaii pentru a se căsători, lăsând-o pe Victoria singură la școală.

Tutorele ei a convins familia să o scoată pe prințesă din internat la începutul anului 1892 pentru a urma o școală de pregătire pentru societate. Până în februarie, adolescenta s-a mutat la Hove, Brighton, unde a fost dată în grija lui Phebe Rooke, care avea un pension unde se învăța germana, franceza, engleza, literatura, istorie și muzica.

blankÎn Hawaii se făceau planuri pentru întoarcerea ei acasă până la sfârșitul anului 1893, legislativul hawaian alocând 4.000 de dolari pentru cheltuielile de călătorie, iar revenirea urma să marcheze intrarea ei în societate ca moștenitoare a tronului, dar după răsturnarea monarhiei, pe 17 ianuarie 1893, toate aceste planuri au fost anulate.

Prințesa a aflat despre situația din țară dintr-o scurtă telegramă primită de la Davies pe 30 ianuarie: „Regina detronată”, „Monarhia abrogată”. În săptămânile următoare, tutorele ei i-a scris ministrului hawaiian în Statele Unite, John Mott-Smith, sugerând un referendum național prin care populația să decidă asupra unei constituții revizuite și alegerii Victoriei Kaʻiulani sub un consiliu de regență.blank

Prințesa, însoțită de domnul și doamna Davies, de fiica lor Alice Davies, de Annie Whartoff, domnișoară de onoare, și de o cameristă a doamnei Davies, au plecat spre New York, ajungând pe 1 martie în Statele Unite. La sosire, Victoria a rostit un scurt discurs: “În urmă cu șaptezeci de ani, America creștină a trimis misionari pentru a oferi o nouă religie și civilizație Hawaii-ului. Astăzi, trei dintre fiii acelor misionari sunt aici. Eu, o fată săracă și fără susținere, am puterea de a apăra drepturile poporului meu. Chiar și acum le pot auzi bocetele și asta îmi dă putere și curaj și chiar sunt puternică – puternică în blankcredința în Dumnezeu, puternică în cunoașterea faptului că am dreptate, puternică în puterea a șaptezeci de milioane de oameni care se află pe acest pământ liber și vor auzi strigătul meu și vor refuza să lase steagul lor să acopere dezonoarea față de steagul țării mele!”

În primele două zile, Victoria Kaʻiulani și familia Davies au vizitat New York-ul, dar au primit numeroase critici care susțineau că declarațiile publice care promovau ideea unei regențe în locul reinstalării reginei detronate subminează cauza împotriva anexării țării.

În perioada 3 – 7 martie, Victoria a vizitat Bostonul și a participat la diverse evenimente sociale, multe organizate în cinstea ei, a vizitat Institutul de Tehnologie din Massachusetts și a ajuns la Washington pe 8 martie, locuind la hotelul Arlington, unde a așteptat șansa de a se întâlni cu președintele american Cleveland care, în cele din urmă, a primit-o la Casa Albă pe 13 martie.blank

Înainte de răsturnarea monarhiei din 1893, Kaʻiulani primea o pensie anuală din partea guvernului hawaiian, dar aceste surse de venit au încetat să mai vină. Cum nu se putea întoarce acasă, tatăl ei a aranjat ca ea să rămână cu familia Davies în Anglia, astfel că și-a petrecut vara anului 1893 cu ei în Killiney, Irlanda.

În iarna următoare, soția tutorelui ei, Mary Ellen Davies, a trimis-o pe fiica ei în Wiesbaden, Germania, împreună cu Victoria Kaʻiulani și alte trei tinere de aceeași vârstă pentru a învăța limba germană.

blankDin august 1895 până în octombrie 1897, ea și tatăl ei au călătorit prin Europa și Insulele Britanice, au stat o vreme în orașele din Riviera Franceză, la Paris și pe insula Jersey, peste tot fiind tratată potrivit rangului ei regal.

În această perioadă, tânăra a început să sufere de diverse afecțiuni, scriindu-i mătușii sale, Liliʻuokalani, că a avut gripă de șapte ori, s-a plâns de dureri de cap, pierdere în greutate, probleme de văz și leșin. Un episod de migrenă la Paris, pe 4 mai 1897, a împiedicat-o să participe la evenimentul Bazar de la Charité, care s-sfârșit cu un incendiu dramatic în care mai multe doamne din aristocrația europeană, inclusiv ducesa de Alençon, au pierit.blank

Între timp prințesa Kaʻiulani și tatăl ei au început să aibă probleme financiare, devenind dependenți de generozitatea celor din jurul lor. Tutorele ei, Davies, care făcuse avere din plantațiile de zahăr din Hawaii, a fost de acord să-i sprijine cu bani, dar ea a vrut să fie responsabilă pe propriul destin. Stresul provocat de situația materială a avut un efect negativ asupra sănătății mentale și fizice a prințesei care a fost afectată de o depresie.

Victoria se simțea obligată față de familia ei din Hawaii, în special față de mătușa ei bolnavă, regina văduvă Kapiʻolani, era stresată din cauza viitorului ei incert și reticentă în a accepta perspectiva unei căsătorii aranjate, se obișnuise cu viața în străinătate, dar, în ciuda îndoielilor, a decis să plece acasă în 1897.

blankPrințesa și tatăl ei au plecat de la Southampton la New York pe 9 octombrie 1897 și, după o scurtă ședere la hotelul Albemarle, cei doi au călătorit la Washington pentru a o vizita pe regina Liliʻuokalani, care stătea la Ebbett House, au ajuns la San Francisco pe 29 octombrie și de aici au plecat pe 2 noiembrie ajungând în Honolulu în dimineața zilei de 9 noiembrie. Mii de oameni au întâmpinat-o pe Victoria la sosire cu ghirlande de flori cerându-i să preia tronul, dar ea a decis să-și asume viața unui cetățean obișnuit. Tatăl ei a construit un conac în două etaje, în stil victorian lângă bungaloul care fusese casa copilăriei ei și, în ciuda statutului ei de om simplu, tânăra a continuat să primească vizitatori și a participat la evenimente găzduite atât de monarhiști, cât și de susținătorii ai Republicii.blank

După izbucnirea războiului hispano-american, Hawaii a fost anexat Statelor Unite. Ceremonia a avut loc pe 12 august 1898 la fostul Palat ʻIolani, drapelul regatului a fost coborât, iar drapelul Statelor Unite ridicat în locul său, prințesa Victoria și susținătorii monarhiei refuzând să asiste la eveniment.

Pe 6 decembrie 1898 prințesa a călătorit la Parker Ranch pentru nunta prietenei ei din copilărie, Eva, și a rămas aici pentru a-și petrece Crăciunul. La jumătatea lunii ianuarie 1899, tânăra și prietenii ei au plecat la un picnic cu caii, dar pe drum i-a prins o furtună puternică. În timp ce ceilalți s-blankau îmbrăcat în haine de ploaie, Victoria a continuat să galopeze într-o rochie subțire de vară. Mai târziu, când micul grup s-a întors la fermă, ea a început să se simtă rău și, deși medicul a spus că se va vindeca, boala ei a persistat. A fost dusă înapoi la ʻĀinahau pe 9 februarie și simțindu-se foarte rău a trebuit să fie dusă pe o targă până la vapor, doctorul spunând acum că este vorba despre reumatism inflamator.blank

Victoria Kaʻiulani nu și-a mai revenit niciodată și a murit acasă, la ʻĀinahau, într-o zi de luni, pe 6 martie 1899, la vârsta de 23 de ani, fiind dusă apoi la biserica Kawaiahaʻo într-o procesiune uriașă, la care au asistat aproape 20.000 de localnici care blankau condus-o pe ultimul drum cu torțe aprinse și au plâns-o cu jale.

Rămășițele ei au fost transportate la Mausoleul Regal din Valea Nuʻuanu, fiind înmormântată în capela principală alături mamei ei, Likelike.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *