Delicateţea Berthei Morisot, una dintre cele trei mari doamne ale impresionismului

Berthe Marie Pauline Morisot s-a născut pe 14 ianuarie 1841 la Bourges, în Franța, într-o familie bogată. Tatăl ei, Edmé Tiburce Morisot, era prefectul departamentului Cher şi avea studii de arhitectura la École des Beaux Arts, iar mama ei, Marie-Joséphine-Cornélie Thomas, era strănepoata lui Jean-Honoré Fragonard, unul dintre cei mai prolifici pictori rococo. Familia s-a mutat la Paris în 1852, când Berthe era copil, iar fetiţa şi surorile ei au luat lecţii private de la pictorii Geoffroy-Alphonse Chocarne și Joseph Guichard. În 1857 Guichard, care conducea o școală pentru fete în Rue des Moulins, le-a dus pe Berthe și pe sora ei, Edma, la Luvru, unde copilele au învățat pictura copiind tablourile expuse în galeria de artă.

 

 

În 1869, Edma s-a căsătorit cu Adolphe Pontillon, ofițer de marină, s-a mutat la Cherbourg și a avut mai puțin timp să picteze, dar a susținut-o din toată inima pe sora ei mai mică.

În zilele lungi pe care şi le petrecea la Luvru, Berthe s-a întâlnit și s-a împrietenit cu pictorii Édouard Manet și Claude Monet, iar în 1861 i-a fost prezentată lui Jean-Baptiste-Camille Corot, figura centrlă a școlii de la Barbizon.

Pentru că era femeie, picturile ei erau adesea etichetate ca fiind pline de „farmec feminin” de către criticii de artă masculini. În 1890, Berthe scria despre strădania ei pentru a fi luată în serios ca artist: „Nu cred că a existat vreodată un bărbat care să trateze o femeie ca pe un egal și asta e tot ce aș fi cerut, căci știu că valorez la fel de mult ca ei “.

Berthe Morisot a pictat ceea ce trăia: majoritatea picturilor ei includ scene domestice de familie, copii, femei și flori, descrieri ale vieții femeilor la sfârșitul secolului al XIX-lea, concentrându-se pe scene private, intime şi ignorând spațiul public și societatea.

 

 

Prima participare a lui Berthe Morisot la Salonul de la Paris a avut loc în 1864, la vârsta de douăzeci și trei de ani, şi a continuat să expună în mod regulat în salon, având recenzii în general favorabile.

În 1874 pictoriţa s-a căsătorit cu fratele pictorului Édouard Manet, Eugène, şi el pictor, iar pe 14 noiembrie 1878, s-a născut singurul ei copil, Julie, care apara adesea înfăţişată pe pânzele mamei sale.

Berthe a murit pe 2 martie 1895, la vârsta de 56 de ani, la Paris, din cauza unei pneumonii contractate în timp ce o îngrijea pe fiica ei, Julie. Copila a rămas orfană la vârsta de 16 ani, pictoriţa fiind înmormântată în Cimetière de Passy.

 

Criticul Gustave Geffroy a descris+o în 1894 ca fiind una dintre cele trei mari doamne ale impresionismului, alături de Marie Bracquemond și Mary Cassatt. În februarie 2013 tabloul ei, “After Lunch”, realizat în 1881, s-a vândut cu 10,9 milioane de dolari la o licitație a casei Christie’s.

 

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *