Destinul marchizei de Pompadour, cea mai cunoscută metresă a Regelui Ludovic al XV-lea

Jeanne Antoinette Posson, devenita mai tarzu marchiza de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului francez si a fost cea mai cunoscuta amanta a regelui Frantei.

Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o educatie aleasa, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar.

Jeanne Antoinette și-a petrecut copilăria la Ursuline în Poissy unde a primit o bună educație, iar în adolescență mama ei i-a adus acasă tutori care au învățat-o să cânte la clavecin, să danseze, să picteze și să recite piese întregi.

Mai târziu ea a susținut că, la vârsta de nouă ani, a fost dusă de mama ei la o ghicitoare care i-a spus că într-o zi va domni peste inima unui rege, mama ei a crezut profeția și a poreclit-o „Reinette” („mica regină”).

În 1741, la vârsta de 19 ani, Jeanne Antoinette s-a căsătorit la biserica St. Eustache cu Charles-Guillaume Le Normant d’Étiolles, nepotul tutorelui ei.

Din căsătorie vor rezulta doi copii, un băiat care a murit la un an de la naștere, în 1741, și o fiică Alexandrine-Jeanne (poreclită „Fanfan”), născută pe 10 august 1744.

Curâns a devenit cunoscută în societate, iar regele Ludovic al XV-lea a început să audă de ea. În 1745, un grup de curteni, inclusiv socrul ei, au încurajat apropierea de monarhul care era în doliu după a treia metresă oficială, ducesa de Châteauroux.

Jeanne Antoinette a fost invitată la un bal mascat la Palatul Versailles în noaptea de 25 spre 26 februarie 1745, În martie devenise deja metresa regelui și fusese instalată la Versailles, iar pe 7 mai s-a pronunțat separarea oficială de soțul ei.blank

Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a acordat titlul de marchiza.

Ludovic a fost obligat sa procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu “tocană de pește”).

În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nunta o moșie la Etiolles, loc aflat  la 28 blankde kilometri de Paris, unde a condus cu succes un salon pe care îl frecventau scriitori, muzicieni, pictori și arhitecți celebri ai epocii. Voltaire a fost unul dintre cei care vizitau salonul doamnei de Pompadour și datorită ei a primit misiunea de a fi istoriograf al Regelui Ludovic al XV-lea.

Devenită patroană a artelor, marchiza a acumulat zeci de piese de mobilier și obiecte de artă. Se spune că ea a fost artizana dezvoltării extraordinare a fabricii de porțelanuri Sevres. Tot ea a încurajat construcțiile arhitecturale ale epocii luminate, datorându-i-se, practic, construirea Pieții Ludovic al XV-lea și a Școlii Militare din Paris.blank

Pentru că relația cu regele Franței era cât se poate de oficială, marchiza locuia la etajul doi al Palatului Versailles într-un apartament micuț și confortabil. Acolo organiza mese pentru rege, cu oaspeți aleși, departe de fastul și eticheta Curții. Camerele sale se aflau chiar deasupra dormitorului regelui și se spune că el a comandat construirea unei scări directe între cele două etaje pentru a putea ajunge cât mai repede, ori de câte ori dorea, la iubita sa.

Stilul vestimentar al marchizei, extrem de luxos, bine ornamentat și accesorizat, a creat o moda care îi poartă și astăzi numele. Rozul Pompadour și albastrul regal sunt culorile care au fost atat de prezente în vestimentația metresei regale, încât au devenit celebre datorită ei.

blankStilul Rococo, cu ornamentele asimetrice, evitând liniile şi unghiurile drepte, elementele din ghirlande florale, naturale sau artificiale, contrastul de volum dintre partea inferioara a rochiei, cu fusta dispusa pe cinci cercuri care își micșorau diametrul pe măsură ce se apropiau de talie și bluza cu decolteu adânc și mâneci dantelate, din materiale nobile, precum cea mai fină mătase sau brocart erau punctele de atracție ale ținutelor doamnei de Pompadour.

Relațiile sexuale ale marchizei cu Ludovic al XV-lea s-au oprit în 1750, pentru că Madame de Pompadour avea o sănătate fragilă și nu a mai putut să satisfacă apetitul sexual al regelui. Dar a rămas, și după 1750, prietena de suflet a lui Ludovic.blank

Tuberculoza de care suferea de la varsta de 29 de ani se agrava pe zi ce trecea. Celebra amantă de la Versailles nu a reușit să-i ofere niciun copil regelui Franței, deși se pare că a pierdut doua sarcini, dar, după ce nu i-a mai putut dărui lui Ludovic trupul ei, a încurajat relațiile regelui cu diverse tinere care aspirau la titlul de metrese regale. În ultimii ani de viață marchiza a suferit mult, astfel că moartea ei din 1764, la doar 42 de ani, a fost privită ca o curmare a durerilor care o chinuiau. Asistând la plecarea sicriului ei de la Versailles în ziua ploioasă a înomrânării ei, regele a spus: ” Marchiza nu va avea parte de timp frumos pentru călătorie”.Madame de Pompadour fost înmormântată la Couvent des Capucines din Paris.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *