Devotamentul unui suflet nobil: Gabrielle Renard, muza pictorului impresionist August Renoir și bona copiilor lui

Gabrielle Renard s-a născut pe 1 august 1878 în Essoyes, departamentul Aube din Franța și era verișoară cu Aline Victorine Charigot, o tânără care s-a căsătorit cu pictorul Pierre-Auguste Renoir. La vârsta de șaisprezece ani, Gabrielle Renard s-a mutat în Montmartre pentru a trăi în familia acestora, lucrând ca bona în gospodăria verișoarei sale, care urma să nască al doilea dintre cei trei fii ai pictorului.
Bona a devenit subiectul mai multor portrete făcute de Auguste Renoir, multe dintre ele alături de copii. Gabrielle Renard a dezvoltat o legătură puternică cu al doilea născut, Jean Renoir, care va dura pe tot parcursul vieții sale. Ea l-a dus pe băiețel la spectacolele de păpuși Guignol care aveau loc în Montmartre și, când avea doar câțiva ani, l-a dus să vadă primul film. Jean Renoir a devenit regizor, scenarist, actor și producător, a realizat mai mult de 40 de filme din epoca filmului mut și până la sfârșitul anilor 1960. și este considerat astăzi unul dintre cei mai mari regizori ai tuturor timpurilor.
Pictorul Pierre-Auguste Renoir a suferit de artrită reumatoidă severă, dar a continuat să picteze cu ajutorul bonei Gabrielle, care i-a rămas fidelă. Când familia s-a mutat la o fermă de la Cagnes-sur-Mer, lângă coasta mediteraneană, în căutarea unui climat mai bun pentru artrita artistului, Gabrielle s-a mutat cu ei și a continuat să îl ajute în atelirul de creație.
Gabrielle Renard nu s-a căsătorit decât în ​​1921, când au crescut cei trei copii, viitorul regizor Jean, Pierre, care va deveni actor, și Claude, care va fi un talentat ceramist. Soțul bonei, Conrad Hensler Slade, era un pictor aspirant care provenea dintr-o familie bogată americană și au avut un fiu pe care l-au numit Jean Slade.
blankDupă ocuparea Franței de către germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Gabrielle și familia ei s-au mutat în Statele Unite, țara natală a soțului ei. Jean Renoir s-a mutat și el în Statele Unite în timpul războiului, a devenit un regizor de succes și s-a stabilit la Hollywood, Los Angeles. Când soțul Gabriellei a murit în 1955, fosta bonă s-a mutat la Beverly Hills pentru a fi lângă Jean Renoir. Aici avea să moară pe 26 februarie 1959, la vârsta de 80 de ani. În memoriile sale, “Viața și filmele mele”, Jean Renoir începe și își încheie cartea cu discuții despre Gabrielle Renard și, de-a lungul autobiografiei, povestește despre influența profundă pe care Gabrielle a avut-o asupra vieții sale: “Ea m-a învățat să văd fața din spatele măștii și înșelăciunea din spatele înfloriturilor” și a încheiat cu cuvintele pe care i le spunea adesea bonei în copilărie: “Așteaptă-mă, Gabrielle”.

 

Galerie foto:

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *