AcasăOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliDrama de la Mayerling: Sinuciderea Arhiducelui Rudolf, prințul moștenitor

Drama de la Mayerling: Sinuciderea Arhiducelui Rudolf, prințul moștenitor

Arhiducele Rudolf Franz Karl Joseph s-a născut pe 21 august 1858 la Palatul Laxenburg, un castel situat în apropiere de Viena, fiind fiul împăratului Franz Joseph I și al frumoasei împărătese Elisabeta.

Băiatul a fost crescut împreună cu sora lui mai mare, Gisela, de bunica paternă, autoritara Arhiducesă Sofia, dar la vârsta de șase ani a fost separat de sora sa și a început educația pentru a deveni viitorul împărat al imperiului.

Rudolf a fost încredințat unui preceptor, generalul Charles-Léopold de Gondrecourt, cunoscut pentru severitatea sa, care, prin metodele sale dure, chiar crude, a traumatizat copilul. Atunci când mama sa a observat, preceptorul a fost înlocuit cu colonelul Joseph Latour von Thurmburg, un pedagog cu mai mult tact care s-a făcut iubit de elevul său, dar copilul a rămas cu traume.

Adolescentul Rudolf a devenit foarte interesat de științele naturale, dar nu s-a bucurat de o viață de familie caldă. Mama sa îl iubea, dar avea un comportament rece față de el, iar împăratul se limita la discuțiile despre vânătoare și viitoarele responsabiilități politico-militare pe care urma să le aibă prințul.

În 1879 a început să caute o soție potrivită rangului său și s-a căsătorit pe 10 mai 1881 cu Prințesa Stéphanie, fiica regelui belgian Leopold al II-lea, una dintre puținele prințese catolice disponibile la acel moment.

La început, căsnicia lor a fost fericită, însă curând au apărut probleme în cuplu. Deși inteligent, Rudolf era neconvențional, impulsiv și prea liberal, în timp ce Stéphanie primise o educație convențională și formală. Singurul lor copil, Arhiducesa Elisabeta Maria a Austriei, numită în familie „Erzsi”, s-a născut la castelul Laxenburg pe 2 septembrie 1883.

Prințesa Stephanie nu a fost deloc agreată de familia imperială în timpul căsătoriei. Împărăteasa Sisi a evitat-o și a disprețuit-o, spunând că este o partidă neadecvată pentru fiul ei. Relația dintre Stephanie și Rudolf s-a deteriorat rapid. În 1886, Rudolf a infectat-o pe Stephanie cu gonoree, ceea ce a făcut imposibilă orice sarcină ulterioară a tinerei, așa că au început discuțiile despre un potențial divorț și amândoi au început să caute soluții în afara căsătoriei. În timpul unei vizite în Galicia, în 1887, Stéphanie s-a îndrăgostit de un conte polonez, iar în următoarele optsprezece luni, nu a încercat să-și ascundă afecțiunea pentru acesta față de soțul ei, care a avut, și el, numeroase relații extraconjugale.

Una dintre ele a fost cu mai tânăra baronesă Maria Vetsera, fiica baronului Albin Vetsera și a Helenei Baltazz. Simțindu-se vinovat față de ea și nevrând să trateze acest amor ca pe o aventură vulgară, și fiind în același timp nefericit în căsnicia sa cu prințesa Stephanie a Belgiei, îi scrie nașului său, Papa Pius al IX-lea mărturisindu-i drama existenței sale, implorându-l să desfacă mariajul cu soția sa și asigurându-l că e gata să renunțe la tron daca asta i-ar ușura decizia.

Papa Pius al IX-lea i-a răspuns, după mult timp de gândire, negativ. Arhiducele se simțea el însuși dezonorat și i-a propus domnișoarei Vetsera să moară împreună, după o ultimă noapte de dragoste.

Un valet a fost trimis să o aducă pe tânără de la Viena la domeniul de vânătoare de la Mayerling. Un birjar cu numele Bratfisch, cântăreț popular foarte cunoscut în epocă, l-a condus, în același timp, pe arhiduce la castel.

Aici au petrecut toată noaptea. Prințul Filip de Coburg, care era la curent cu amorul arhiducelui Rudolf cu domnișoara Vetsera, dar nu și cu sinistrul lor plan, le-a ținut companie. Birjarul Bratfisch le-a cântat toata noaptea, iar la ora 4 dimineața a fost expediat de arhiduce cu vorbele: „Ține gata echipajul pentru mâine dimineață! Plec la vânătoare!”

Apoi Rudolf și Maria Vetsera s-au dus la culcare. Dimineața, conform investigațiilor vremii, arhiducele a omorât-o cu un glonț de revolver pe domnișoara Vetsera, a acoperit-o cu o plapumă de mătase, a aranjat patul și a răsfirat flori peste tânăra femeie moartă. Înainte de a se culca lângă ea, Rudolf a sunat și, fără să deschidă ușa, a dat ordin valetului său de cameră să vină cu cafea neagră și să pună ceștile pe masa, în odaia de alături.

Când a auzit că valetul se îndepărtează, dupa ce adusese cafeaua, a luat una din cești care s-a regăsit, după aceea, lângă pat. Pe urmă, a apucat o mică oglindă care a fost găsită strânsă în mâna lui când servitorii au pătruns în cameră câteva ore mai târziu. Aceștia au descoperit ambele cadavre, iar medicii au constatat că fractura de la tâmpla dreaptă a craniului arhiducelui a fost făcută printr-un foc de revolver tras de aproape. A doua zi, mama domnișoarei Vetsera, negăsindu-și fata nicăieri și auzind că tânăra ar fi fugit la Hofburg, la arhiducele Rudolf, a pătruns înlăcrimată la prima domnișoară de onoare a împărătesei Sisi, căutând-o. Mama lui Rudolf, care fusese înștiințată de drama de la Mayerling, a intrat în cameră și, întinzându-i mâna doamnei Vecsera, i-a spus: „Rudi e mort și fiica dumneavoastră e moartă și ea. Suntem două mame nenorocite!”

Scandalul care a urmat decesului lui Rudolf a determinat-o pe soția lui, Stéphanie, să plece de la curtea de la Viena și, cum avea o relație proastă cu tatăl ei, Leopold al II-lea, nu s-a întors în Belgia, ci a rămas o vreme pe teritoriul Austriei

Împăratul Franz Joseph a preluat tutela fetiței fiului decedat și, din ordinul lui, copilei i s-a interzis să părăsească Austria. Frumoasa împărăteasă Sisi nu voia să fie considerată bunică și nu a fost apropiată de cea mică, dar, cu toate acestea, după ce aceasta a fost asasintară în 1898, surpriza a fost că, prin testament, beneficiara tuturor bunurilor ei personale era chiar micuța Elisabeta Marie.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu