Dramele și iubirile lui Camil Petrescu. Cella Serghi l-a iubit cu pasiune, dar scriitorul s-a căsătorit cu actriția Eugenia Marian

Scriitorul s-a născut la București, pe 9 aprilie 1894, dar copilăria sa a fost o dramă despre care a refuzat să scrie. Există însă mărturii ale foștilor colegi de școală care creionează primii ani ai vieții marelui scriitor.

Camil Petrescu nu și-a cunoscut părinții. Tatăl său fusese ofițer superior, ajuns comandant cu grad de general de artilerie al unei divizii din Oltenia în anii ‘20. Aflăm cum se numea mama sa pentru că numele său, Ana Cheler, a fost înscris în certificatul de naștere înregistrat la Spitalul Filantropia, maternitatea care avea la acea vreme o secțiune de azil pentru femeile gravide cu copii din flori.

Ana Cheler a murit înainte ca băiatul să împlinească trei ani. Un unchi prin alianță l-a luat pe copil pentru a-l crește undeva în mahalaua Făinari, dar, din cauza unor neînțelegeri, copilul ajunge în grija fostei sale doici. Camil a fost crescut de această femeie din familia subcomisarului de poliție Tudor Popescu din mahalaua Moșilor.

După gimnaziu, continuă studiile la Colegiul „Sfântul Sava” și la Liceul „Gheorghe Lazăr” din București. Rezultatele bune la învățătură îl transformă în bursier intern, iar din 1913 urmează cursurile Facultății de Filozofie și Litere de la Universitatea București.

În 1916, este mobilizat și pleacă pe front, unde este rănit. După o perioadă de refacere într-un spital militar, ajunge din nou în prima linie, dar este luat prizonier. În timpul unui bombardament german își pierde auzul la o ureche, iar infirmitatea îl marchează întreaga viață. În 1918 este eliberat din lagărul german și revine la București.

blankZece ani mai târziu, în 1927, tânăra Cella Serghi îi întâlneşte pe Camil Petrescu şi pe Mihail Sebastian la ştrandul Kisseleff. După acest episod, Cella Serghi intră la Facultatea de Drept şi se căsătoreşte cu un inginer. Un an mai târziu, îl va întâlni pe Camil Petrescu, tot la ştrand, la Lido.

Cella se îndrăgostește de Camil Petrescu și speră că sentimentele îi vor fi împărtășite, dar scriitorul nu o va privi niciodată pe tânără ca pe o viitoare iubită sau soţie. O consideră o simplă prietenă.blank

Târziu, în aprilie 1947, Petrescu se căsătorește cu actrița Eugenia Marian, care avea 24 de ani, iar scriitorul tocmai împlinise 53. Dupa câteva luni se naște primul copil al cuplului, Camil Aurelian, iar după trei ani, în 1950, cel de-al doilea, Octavian.

blankMariajul nu rezistă si cei doi divorțează în 1953, dar continuă să trăiască în aceeași casă până la moartea scriitorului, pe 14 mai 1957.

În anii ’70 cei doi fii ai scriitorului și mama lor emigrează în America. Cella Serghi, femeia care l-a iubit toată viața, a murit la București, în 1992.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *