Ducesa Sophia Charlotte de Oldenburg a divorțat de Eitel, fiul Kaiserului Wilhelm, și s-a recăsătorit cu un ofițer de poliție din Postdam

Ducesa Sophia Charlotte de Oldenburg s-a născut pe 2 februarie 1879 la Castelul Oldenburg din Germania și a fost cel mai mare copil al lui Frederick Augustus, marele duce ereditar al Marelui Ducat de Oldenburg și al soției sale, Elisabeta Anna a Prusiei. Sophia Charlotte avea o soră mai mică pe nume Margaret, care a murit în adolescență. Fetița a fost numită după Sophia Charlotte de Hanovra, soția primului rege prusac Frederick I și a avut o relație foarte bună cu tatăl ei pe care îl însoțea la yachting sau în excursii. Sophia și-a petrecut o mare parte din copilărie în străinătate și și-a vizitat frecvent mătușa maternă, Louise Margaret, ducesa de Connaught și Strathearn, la Londra.

Mama Sophiei Charlotte a murit în 1895, iar tatăl ei s-a recăsătorit anul următor cu ducesa Elisabeta Alexandrina de Mecklenburg-Schwerin. Această a doua căsătorie i-a adus lui Sophia Charlotte patru frați vitregi, iclusiv pe Nikolaus, viitorul Marele Duce ereditar de Oldenburg și pe Ducesa Altburg, ulterior prințesă ereditară de Waldeck și Pyrmont. Toți locuiau în noul Palat Elisabeth-Anna-Palais, numit în memoria mama ei, dar acest mariaj al iubitului ei tată i-a provocat multă tristețe Sophiei Charlotte.

blankTatăl ei s-a temut că Sophia Charlotte a moștenit sănătatea delicată a mamei sale, așa că a trimis-o frecvent în copilărie în diverse orașe balneare. În 1904, un jurnalist german a fost condamnat la o lună de închisoare pentru că făcuse aluzie la relațiile dintre Sophia Charlotte și un adjutant al tatălui ei, scriind într-un articol despre întoarcerea ei dintr-o lungă ședere pe Riviera „boala” prințesei ar fi aceeași care le-a afectat pe două prințese din Mecklenburg-Strelitz despre a căror morală existaseră multe bârfe în epocă.

În iunie 1905, Sophia Charlotte l-a întâlnit pentru prima dată pe prințulblank Eitel Friedrich al Prusiei, al doilea fiu al lui Wilhelm al II-lea, împăratul german, la nunta fratelui acestuia, prințul moștenitor Wilhelm, cu ducesa Cecilie de Mecklenburg-Schwerin, iar la Kiel, ceva mai târziu în acea lună, Sophia Charlotte l-a cunoscut mai bine. Mama lui Eitel o plăcea pe Sophie mai ales pentru că voia ca fiul ei să se căsătorească cu o prințesă Oldenburg, o familie considerată liniștită, inofensivă și potrivită pentru un prinț și în același timp o familie veche, blankcu legături puternice atât cu împărăteasa, cât și cu împăratul prusac.

În septembrie 1905, Eitel a călătorit la Lensahn, o reședință a familiei Oldenburg, unde a rămas timp de câteva săptămâni. Curând tinerii s-au logodit. Un contemporan a descris disprețuitor modul în care au avut loc evenimentele:

Prințul Eitel Fritz, care este favoritul tatălui său, fiind la fel de înalt pe cât de brutal, feroce și gras, și-a luat o soție aproape din constrângere și pentru a pune capăt zvonurilor urâte care circulau despre el și ciudatele sale înclinații “.

Pe 27 februarie 1906, Sophia Charlotte s-a căsătorit cu prințul Eitel la Berlin și evenimentul a coincis cu aniversarea nunții de argint a împăratului și a împărătesei. Nunta a avut 1.500 de invitați, printreblank care mulți membri ai familiilor regale din Germania. Sophia Charlotte a purtat o rochie lungă cu o trenă de patru metri, realizată din mătase albă perlată și brodată cu trandafiri de argint și a fost descrisă a o mireasă foarte frumoasă.

Cuplul a avut însă o căsnicie nefericită pentru că, în ciuda primirii sale calde la Berlin, Sophia Charlotte nu a reușit să-și facă prieteni acolo, iar Eitel a fost un soț infidel. O sursă afirmă că, în momentul în care și-a dat seama cu ce tip de bărbat se căsătorise, Sophia Charlotte „s-a retras într-un fel de rezervă trufașă, din care nu a ieșit niciodată”. Cei doi soți s-au văzut rar în timpul Primului Război Mondial, aceasta fiind o perioadă de cumplită de singurătate pentru prințesa care a locuit mai ales în Castelul Bellevue din Berlin, unde și-a petrecut timpul citind, pictând și discutând cu un număr mic de prieteni.

blankÎn 1922, prințul Eitel a dat în judecată patru ziare germane pentru acuzații calomnioase conform cărora soția sa ar fi comis un adulter. De fapt, evenimentele au început atunci când Sophia Charlotte a fost convocată ca martor într-un proces de divorț și se pare a recunoscut în fața instanței că a avut o aventură cu bărbatul inculpat, baronul von Plettenberg. În orice caz, a declarat că îl cunoștea pe acuzat cu câțiva ani înainte de căsătoria ei, când acesta fusese în slujba tatălui ei în Oldenburg. La întrebarea judecătorului, ea ar fi spus „relațiile noastre intime au continuat chiar și după căsătoria mea cu fiul Kaiseruluiși a adăugat că soțul ei a fost conștient de această chestiune tot timpul și că relația intimă cu Plettenberg a încetat doar după ce s-a căsătorit. Sophia Charlotte a spus mai târziu însă: „Negblank insistent că, înainte sau după căsătorie am avut relații nepermise cu el. Nu numai că nu am comis niciodată adulter cu reclamantul, nici nu ne-am sărutat vreodată și nici nu am menținut vreo relație cu el care să depășească limitele permise de societate”. Povestea a fost cenzurată în ziarele germane, dar a fost publicată în mai multe ziare străine.

Sophie a divorțat de soțul ei pe 20 octombrie 1926, dar se crede că cei doi au vrut să divorțeze încă dinainte de război, dar au fost împiedicați de tatăl lui Eitel, iar verdictul emis de instanță arată că doar că Eitel a fost găsit vinovat.

blankDupă multe zvonuri despre potențiali viitori soți, inclusiv baronul von Plettenberg pentru care prințesa depusese mărturie cu patru ani înainte, Sophia Charlotte s-a căsătorit în 1927 cu Harald van Hedemann, un fost ofițer de poliție din Potsdam care avea 40 de ani și era cu opt ani mai mic decât ea.

În ciuda statutului social al noului ei soț, nunta Sophiei a avut loc la Castelul Rastede, în prezența tatălui ei, fostul mare duce, și a unui număr mic de prieteni. Sophia Charlotte era considerată una dintre cele mai bogate femei din țară, iar cuplul și-a stabilit reședința în același castel în care s-a căsătorit.

Prințesa Sophia Charlotte a murit pe 29 martie 1964 în Westerstede, la vârsta de 85 de ani.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *