Egon Schiele, răpus de gripa spaniolă la doar 28 de ani. Soția sa, Edith, care era însărcinată în șase luni, murise cu trei zile înainte

Egon Schiele s-a născut pe 12 iunie 1890 la Tulln, în Austria Inferioară. Tatăl său, Adolf Schiele, era comandantul gării orașului, angajat al căilor ferate austriece, iar mama sa a fost cehoaica Marie. În copilărie, Egon a fost fascinat de trenuri și petrecea ore în șir desenându-le, devenind obsedat de schițele sale, ceea ce l-a făcut pe tatăl său să-i distrugă planșele. Când avea 11 ani, copilul a fost trimis în orașul Krems din apropiere pentru a urma școala secundară. Schiele era considerat un copil ciudat, era timid și rezervat, nu învăța bine și, mai târziu, a arătat tendințe incestuoase față de sora sa mai mică, Gertrude. Tatăl lui, conștient de problemele de comportament, a fost la un moment dat forțat să spargă ușa camerei în care Egon se încuiase cu Gerti, dar a descoperit că adolescentul îi făcea portretul surorii sale mai mici.

Când băiatul avea 14 ani, tatăl său a murit de sifilis și copiii au fost preluați de unchiul matern, Leopold Czihaczek, și el funcționar feroviar. Acesta a recunoscut talentul lui Schiele pentru desen și i-a oferit posibilitatea de a lua lecții de pictură de la artistul Ludwig Karl Strauch.

În 1906 tânărul s-a înscris la Școala de Arte și Meserii din Viena, unde studiase cândva și Gustav Klimt, dar a renunțat la cursuri trei ani mai târziu.

În acea perioadă l-a căutat pe Gustav Klimt, care se ocupa cu generozitate de artiștii mai tineri. Klimt l-a plăcut pe tânărul Egon, i-a cumpat desenele și l-a recomandat la Wiener Werkstätte. În 1908 Schiele a avut prima sa expoziție și blankapoi a fondat Neukunstgruppe (“New Art Group”) împreună cu alți studenți, tinerii fiind puternic influențați de Klimt și Kokoschka.

Operele lui Schiele erau deja considerate îndrăznețe, iar în 1910, Schiele a început să picteze nuduri, dar noile sale lucrări au fost considerate deranjante pentru morala publică.

Este perioada în care a întâlnit-o pe Walburga Valerie (Wally) Neuzil, o tânără în vârstă de 17 ani, care s-a mutat în apartamentul lui din Viena și i-a fost model pentru unele dintre cele mai cunoscute picturi. Se cunosc foarte puține lucruri despre ea, cu excepția faptului că a lucrat pentru Gustav Klimtblank și ar fi putut fi una dintre amantele acestuia.

Egon Schiele și Wally au vrut să scape de ceea ce ei considerau a fi mediul vienez claustrofobic și s-au stabilit în micul oraș Krumau din sudul Boemiei, dar au fost alungați din oraș de locuitori, care nu erau de acord cu stilul lor de viață, inclusiv cu presupusa angajare a adolescentelor din oraș ca modele.

Cuplul s-a mutat în Neulengbach, la 35 km de Viena, căutând un studio ieftin în care să lucreze. Atelierul lui Schiele a devenit un loc de adunare pentru tinerii din oraș, iar modul de viață al cuplului a stârnit revolta locuitorilor. În aprilie 1912 Schiele a fost arestat pentru că ar fi sedus o copilă de 13 ani. Când polițiștii a venit să-l ridice, au confiscat mai mult de o sută de desene pe care le considerau blankpornografice. Egon a fost închis, dar în timpul procesului acuzațiile de seducere și răpire a unei  minore au fost retrase, artistul fiind găsit vinovat doar pentru expunerea de desene erotice într-un loc accesibil copiilor. În instanță, judecătorul a ars una dintre lucrărille ofensatoare cu o lumânare. Egon petrecuse deja 21 de zile în arest, așa că a fost condamnat la încă trei zile de închisoare, iar după eliberare s-a mutat la Viena.

În 1914, Schiele le-a întâlnit pe surorile Edith și Adéle Harms, care locuiau cu părinții lor vizavi de atelierul artistului din districtul Hietzing. Părinții fetelor erau protestanți și făceau din clasa de mijloc și nu au văzut cu ochi buni apropierea artistului controversat de fiicele lor. Un an mai târziu Schiele ablank cerut-o în căsătorie pe Edith, dar voia să păstreze și relația cu Wally, însă când i-a explicat situația acesteia, femeia l-a părăsit imediat și nu s-au mai întâlnit niciodată.

În ciuda opoziției familiei tinerei, Schiele și Edith s-au căsătorit pe 17 iunie 1915. La trei zile după nuntă, Egon a primit ordin să se prezinte pentru încorporare în armată, fiind staționat inițial la Praga. Edith l-a însoțit și a stat într-un hotel din oraș, în timp ce el locuia în cazarmă cu ceilalți recruți, dar comandantul garnizoanei militare i-a permis artistului să o vadă din când în când.

În timpul războiului artistul a continuat să lucreze, dar s-a orientat spre temele maternității și familiei, soția sa, Edith, fiindu-i model pentru majoritatea figurilor feminine. A avut blankexpoziții de succes la Berlin, Zürich, Praga și Dresda și, datorită stării lui de sănătate precare, a fost numit funcționar militar într-o tabără de prizonieri de război din apropierea orașului Mühling, fiind însoțit în permanență de Edith.

În 1917, pictorul s-a întors la Viena și s-a putut concentra pe cariera sa artistică, devenind din ce în ce mai apreciat.blank

În toamna anului 1918, pandemia de gripă spaniolă care a făcut peste 20.000.000 de victime în Europa a ajuns la Viena. Edith, care era însărcinată în șase luni, a murit din cauza bolii pe 28 octombrie. Bolnav și el, Egon Schiele a murit la doar trei zile după soția sa, la doar 28 de ani.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *