Elena de Bavaria, prințesa respinsă de împăratul Franz Joseph în favoarea surorii ei mai mici, viitoarea Sisi a Austriei

Ducesa Elena de Bavaria s-a născut pe 4 aprilie 1834 la Munchen, fiind fiica cea mare a Ducelui Maximilian Joseph de Bavaria și a Prințesei Ludovika de Bavaria.

În 1853 ea a călătorit cu mama sa, Ludovika, și sora mai mica, Elisabeta, în stațiunea Bad Ischl din Austria superioară cu speranța că va fi aleasa vărului ei, Franz Josef, împăratul Austriei. Acesta a preferat-o însă pe Sisi, desi Elena era neobișnuit de pioasă și era considerate mai potrivită pentru curtea habsburgică.

După eșecul logodnei, ducesa a suferit o depresie și mama ei a devenit îngrijorată de faptul că prințesa va lua decizia să intre la mănăstire pentru că se resemnase cu gândul că va rămâne singură. La 22 de ani era considerată fată bătrână, însă Ludovika i-a aranjat o întâlnire cu Maximilian Anton Lamoral, Prinț Ereditar de Thurn și Taxis, el a fost interesat de o căsătorie cu prințesa și părinții ei au acceptat imediat.

Singura dificultate consta în faptul că, deși familia Thurn și Taxis se număra printre cele mai bogate din țară, din punct de vedere social nu erau considerată egală cu o familie care avea sânge regal. Din această cauză, la început, regele Maximilian al II-lea al Bavariei nu a fost de acord cu căsătoria celor doi, însă datorită influenței lui Sisi, în cele din urmă căsătoria a avut loc pe 24 august 1858 la Possenhofen.

Cuplul a avut patru copii, prima născută fiind Louisa, care a venit pe lume în 1859, urmată de a doua fiică, Elisabeta, un an mai târziu. În 1862 s-a născut primul băiat al celor doi, numit Maximilian Maria, iar după cinci ani un alt fiu numit Albert.

Chiar dacă cei doi au avut o căsnicie fericită, mariajul a fost umbrit de bolile cronice de rinichi ale lui Maximilian. Nici tratamentul din Karlsbad, nici cei mai buni medici nu l-au putut salva. A murit în 1867, la numai 36 de ani.

După moartea sa, Elena s-a ocupat cu activități caritabile și de educația copiilor, devenind capul familiei până când fiul ei cel mare a devenit major.

În 1877 fiica ei, Elisabeta, s-a căsătorit cu Prințul Miguel de Braganza, pretendent la tronul Portugaliei, dar sănătatea tinerei s-a deteriorat după nașterea primului copil și a murit în 1881, la vârsta de 20 de ani.

În 1879 fiica cea mare a Helenei, Louise, s-a căsătorit cu tânărul Prinț Frederic de Hohenzollern-Sigmaringen, dar cuplul nu a avut copii.

În 1883, Maximilian a preluat conducerea familiei însă a murit de embolism pulmonar în 1885, iar Elena a devenit din nou capul familiei până la majoratul celui de-al doilea fiu, Albert, în 1888. După aceea prințesa s-a retras din viața publică și s-a dedicat religiei.

Elena a Bavariei s-a îmbolnăvit de cancer la stomac la începutul anului 1890 și a murit pe 16 mai, la vârsta de 56 de ani.

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *