Elisabeta a Greciei, frumoasa prințesă care a devenit imaginea firmei de cosmetice Pond’s

Prințesa Elisabeta s-a născut pe 24 mai 1904 la Tatoï, în Grecia și fost cea de-a doua fiică a prințului Nicolae al Greciei și a soției sale, Marea Ducesă Elena Vladimirovna a Rusiei. Prințesa a părăsit Grecia împreună cu părinții și cele două surori ale ei după Primul Război Mondial și căderea monarhiei elene și a trăit în exil în Elveția și apoi în Franța. În perioada interbelică au existat pentru ea diferite planuri de căsătorie, mai întâi cu prințul moștenitor Humbert al Italiei și apoi cu prințul Nicolae al României. Cu toate că discuțiile dintre familii au fost avansate, niciunul dintre aceste proiecte nu s-a realizat, astfel că prințesa ajunsese la vârsta de treizeci de ani fără să fie căsătorită, ceea ce era destul de neobișnuit în epocă.

Pentru că familia ei își pierduse aproape toată averea, Elisabeta nu era considerată o partidă bună pentru nicio casă regală europeană. Fără bani, dar renumită pentru frumusețea ei, prințesa și-a cedat imaginea către marca americană de produse cosmetice Pond’s, aceeași pentru care și Regina Maria a României a acceptat să facă promovare pentru cremele de față. În reclamele în care prințesa Elisabeta apare, este descrisă „la fel de frumoasă ca o prințesă din basm și care posedă toată grația și demnitatea moștenirii sale grecești, pentru că este fermecătoare, veselă, versatilă și foarte frumoasă”.

blankÎn cele din urmă, pe 10 ianuarie 1934, Elisabeta s-a căsătorit la castelul Seefeld de lângă München cu contele Charles-Théodore de Toerring-Jettenbach, un aristocrat german înrudit cu fosta familie regală a Bavariei. Mariajul nu a fost la fel de strălucit ca cele ale celor două surori ale ei, dar mama, Marea Ducesă Elena Vladimirovna a Rusiei, se temea că Elisabeta va rămâne singură.blank

Sora ei mai mare, prințesa Olga a Greciei, se căsătorise la Belgrad cu prințul Paul al Iugoslaviei, iar sora mai mică, Prințesa Marina, devenise Ducesă de Kent după căsătoria cu prințul George, al patrulea fiu al regelui George al V-lea al Regatului Unit și al reginei Mary de Teck.

Elisabeta și Charles-Théodore au avut doi copii: Hans Veit de Toerring-Jettenbach și Hélène de Toerring-Jettenbach și un mariaj în general fericit, dar controversat din punct de vedere politic.

blankApropiat de partidul nazist fără a fi membru oficial, contele Charles-Théodore a folosit legăturile familiale ale soției sale pentru a promova ideile lui Hitler în monarhiile europene și se pare că Charles-Théodore și Élisabeta au fost cei care l-au convins pe cumnatul lor, regentul Paul al Iugoslaviei, să adere la Pactul tripartit pe 25 martie 1941.

Profund afectată de cel de-al Doilea Război Mondial, care a despărțit-o de familia sa, prințesa Elisabeta a îmbătrânit prematur. Avea să moară de cancer la vârsta de 50 de ani, pe 11 ianuarie 1955, la Munchen.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *