Elisabeta Stuart de Boemia, “regina de-o iarnă”, a fost văduvă timp de 30 de ani și a născut 13 copii

Elisabeta de Boemia s-a născut pe 19 august 1596 la Palatul Falkland din Fife, Scoția, fiind al doilea copil al regelui Iacob I al Angliei și al reginei Ana a Danemarcei. Copila a primit numele reginei Elisabeta I a Angliei și a fost botezată pe 28 noiembrie 1596 la capela regală de la Holyroodhouse, crescând la Palatul Linlithgow, unde a fost dată în grija Lordului Livingstone și a soției acestuia.

Când fetița avea șase ani, în 1603, regina Elisabeta I a Angliei a murit, iar tatăl ei, Iacob, i-a succedat la tronul Angliei și Irlandei. Împreună cu fratele ei mai mare, Henric, Elisabeta a călătorit spre Anglia cu mama lor, apoi a fost preluată de o guvernantă, Contesa de Kildare, fiind apoi dată în grija Lordului Harington, care a crescut-o la Combe Abbey, în Warwickshire, unde Elisabeta o va întâlni pe Anne Dudley, cu care va avea o prietenie de-o viață.

 

În 1606, cei care au pus la cale Complotul Prafului de Pușcă din 1605 intenționau să o răpească pe Elisabeta, care avea nouă ani, și să o pună pe tronul Angliei ca monarh catolic după ce urmau să îl asasineze pe tatăl ei, dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că Guy Fawkes, șeful complotiștilor, a fost capturat de soldații regelui înainte să aprindă pulberea.

Elisabeta a primit o educație serioasă pentru acea epocă, luând lecții de istorie naturală, geografie, teologie, limbi străine, caligrafie, istorie, muzică și dans. La vârsta de 12 ani, prințesa vorbea fluent câteva limbi, inclusiv franceza, era o călăreață excelentă și o credincioasă practicantă.

 

Fiind fiică de monarh, tânăra a avut pețitori din toată Europa, inclusiv pe Prințul Moștenitor Gustavus Adolphus al Suediei, dar ea s-a logodit cu Frederick al V-lea, Elector Palatin în 1612. Frederick a sosit în Anglia pe 16 octombrie 1612 și cei doi tineri s-au plăcut de la prima vedere.

Pe 6 noiembrie 1612 fratele ei, Henric Frederick, Prinț de Wales, a murit la vârsta de 18 ani, iar Elisabeta a devenit a doua în linia la tron. Pe 14 februarie 1613, prințesa s-a căsătorit cu Frederick al V-lea, Elector Palatin în Germania și și-a preluat rolul la curtea din Heidelberg, cei doi tineri având o relație de iubire reciprocă de-a lungul întregii căsnicii. Noul soț al Elisabetei a transformat radical Castelul Heidelberg creând “aripa engleză” pentru ea. Tânăra a născut trei copii: pe Frederic Henric, în 1614, pe Carol, în 1617 și pe Elisabeta, în 1619.

 

 

În 1619 lui Frederick i s-a oferit coroana Boemiei, iar Elisabeta a fost încoronată regină pe 7 noiembrie 1619, la trei zile după încoronarea soțului ei ca rege. Al patrulea copil al cuplului, Prințul Rupert, s-a născut la o lună după încoronare.

Domnia lui Frederick a început bine, dar a durat doar un an, până pe 8 noiembrie 1620, după înfrângerea sa în Bătălia de la Muntele Alb, eveniment ce va declanșa Războiul de Treizeci de Ani. Din acest motiv, Elisabeta este cunoscută ca “regina de-o iarnă”, iar Frederick ca “regele de-o iarnă”.

Prevăzând parcă momentul înfrângerii în Bătălia de la Muntele Alb, Elisabeta a plecat din Praga și a așteptat nașterea celui de-al cincilea copil al său la castelul Custrin, la aproximativ 80 de km de Berlin. Acolo, pe 6 ianuarie 1621, după un travaliu ușor, a născut un fiu sănătos, pe Maurice.

 

Cuplul a plecat în exil la Haga, iar în următorii ani regina a mai născut opt copii, patru băieți și patru fete. Ultimul, Gustavus, s-a născut la 2 ianuarie 1632, în anul morții tatălui său, Frederick, care a murit la doar 36 de ani. Când Elisabeta a primit vestea morții soțului ei, timp de trei zile nu a mâncat, nu a băut și nu a putut dormi.

Între decesul soțului, în 1632, și propriul ei deces, 30 de ani mai târziu, regina Boemiei a asistat la moartea a patru dintre copiii ei: Gustavus în 1641, Filip în 1650, Henriette Marie în 1651 și Maurice în 1652. Elisabeta va suferi o altă lovitură când fratele ei, Carol I al Angliei, a fost executat. “Regina de-o iarnă” avea să moară pe 13 februarie 1662, la Londra, în timpul unei vizite la nepotul ei, Carol al II-lea.

 

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *