HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteEmily Post, una dintre cele mai influente femei din America

Emily Post, una dintre cele mai influente femei din America

DS TW

Emily Bruce Price s-a născut în Baltimore, Maryland, posibil în octombrie 1872 (data exactă nu este cunoscută), tatăl ei find arhitectul Bruce Price, cunoscut pentru proiectarea unor reședințe de lux, iar mama sa, Josephine Price, era fiica unui industriaș care avea afaceri cu mine de cărbune. După ce a fost educată acasă în primii ani, Emily a urmat școala domnișoarei Graham, apoi familia ei s-a mutat la New York. Adolescenta era înaltă, drăguță și răsfățată, crescuse într-o lume rafinată, viața ei fiind guvernată de regulile stricte ale clasei superioare americane.

Emily și-a întâlnit viitorul soț, pe Edwin Main Post, care era bancher, la un bal organizat într-un conac de pe Fifth Avenue și, după ce s-au căsătorit în 1892 și și-au petrecut luna de miere în Europa, tinerii s-au stabilit într-o casă frumoasă în Washington Square din New York, iar vacanțele și le petreceau la “Cabana Emily Post” din Parcul Tuxedo, una dintre cele patru case pe care tânăra le moștenise de la tatăl ei. Cuplul s-a mutat apoi în Staten Island și a avut doi fii, pe Edwin Main Jr. și pe Bruce Price.

Emily și Edwin au divorțat în 1905 din cauza infidelității bărbatului care avea aventuri cu diverse actrițe în căutarea celebrității, iar acestea începuseră să îl șantajeze, zvonurile ajungând până la urechile delicatei sale soții.


Când cei doi fii ai ei au crescut suficient de mult pentru a putea fi înscriși la o școală cu internat, Emily Post a început să scrie. Mai întâi a publicat articole despre arhitectură și design interior și povești de dragoste care au fost găzduite de diverse reviste, inclusiv Harper, Scribner și The Century și mai târziu a scris cinci romane și câteva cărți de călătorie pline de umor.
Prima ei carte despre bunele maniere a fost numită “Eticheta în societate, în afaceri, în politică și acasă” și a apărut în 1922, iar volumul a devenit rapid un best-seller. Începând cu anul 1931, doamna Post a avut o rubrică săptămânală la radio și redacta zilnic un articol despre bunul gust pentru organizația Bell Syndicate, care distribuia pastila în aproximativ 200 de ziare.

Cărțile și broșurile despre bunele maniere au fost întotdeauna populare în America, pentru că societatea era un amestec destul de exotic de imigranți și proaspeți îmbogățiți dornici să învețe cum să se poarte pentru a nu fi considerați mitocani sau necivilizați, dar “Eticheta” lui Emily a depășit orice așteptări. Scriitoarea oferea sfaturi simple dedicate unor persoane neinstruite, astfel că volumul ei a avut un succes absolut spectaculos.

Bărbații, de exemplu, erau învățați să nu-și sufle nasul cu mâna, domnișoarele aflau cum trebuie să se poarte atunci când întâlneau un domn pe stradă sau când primeau o vizită importantă, mamele erau instruite cum să-și educe copiii, practic scrierile ei se adresau tuturor categoriilor sociale, de vârstă sau profesionale. În 1946 distinsa doamnă a fondat Institutul Emily Post, care își continuă activitatea și astăzi, iar numele ei a devenit sinonim, cel puțin în America de Nord, cu eticheta și cu manierele elegante.
În semn de recunoaștere pentru rolul pe care l-a avut în civilizarea a zeci de generații de americani, în 1950 revista Pageant a declarat-o pe Emily a doua cea mai puternică femeie din America, după Eleanor Roosevelt. Scriitoarea a murit pe 25 septembrie 1960 în apartamentul ei din New York, la vârsta de 87 de ani, iar revista Life Magazine a scris atunci că lumea a pierdut cel mai cunoscut arbitru al eleganței.


Filosofia etichetei, conform Institutului Emily Post, este atemporală, în timp ce manierele – expresia exterioară a principiilor de bază ale etichetei – sunt în continuă schimbare. Acestea, prin însăși natura lor, se adaptează vremurilor și, chiar dacă obiceiurile de astăzi sunt adesea adaptate circumstanțelor particulare și așteptărilor celor din jurul nostru, rămân o combinație între bunul simț, generozitatea spiritului și câteva linii directoare specifice sau reguli care ne ajută să interacționăm cu atenție, toate acestea bazându-se pe aceleași trei principii fundamentale ale etichetei: considerație, respect și onestitate. Manierele, spunea Emily Post, sunt o conștientizare sensibilă a sentimentelor celorlalți. Dacă ai această conștientizare, ai bune maniere, indiferent ce tip de furculiță folosești.

 

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment