Emily Post, una dintre cele mai puternice femei din America, a enunțat principiile fundamentale ale etichetei. Numele ei a devenit sinonim cu manierele elegante

Emily Bruce Price s-a născut în Baltimore, Maryland, posibil în octombrie 1872, dar data exactă nu este cunoscută. Tatăl ei a fost arhitectul Bruce Price, cunoscut pentru proiectarea unor reședințe de lux, iar mama ei era Josephine Price, fiica unui industriaș care avea afaceri cu mine de cărbune. După ce a fost educată acasă în primii ani, Emily a urmat școala domnișoarei Graham, atunci când familia ei s-a mutat la New York. Adolescenta era înaltă, drăguță și răsfățată, crescuse într-o lume rafinată, viața ei fiind guvernată de regulile stricte ale clasei superioare americane.
Emily și-a întâlnit viitorul soț, pe Edwin Main Post, care era bancher, la un bal organizat într-un conac de pe Fifth Avenue. După ce s-au căsătorit în 1892 și și-au petrecut luna de miere în Europa, tinerii s-au stabilit într-o casă frumoasă în Washington Square din New York, iar vacanțele și le petreceau la “Cabana Emily Post” din Parcul Tuxedo, era una dintre cele patru case pe care tânăra le moștenise de la tatăl ei. Cuplul s-a mutat apoi în Staten Island și a avut doi fii, pe Edwin Main Jr. și pe Bruce Price.

 

Emily și Edwin au divorțat în 1905 din cauza infidelității bărbatului care avea aventuri cu diverse actrițe în căutarea celebrității, iar acestea începuseră să îl șantajeze, zvonurile ajungând până la urechile delicatei sale soții.
Când cei doi fii ai ei au crescut suficient de mult pentru a putea fi înscriși la o școală cu internat, Emily Post a început să scrie. Mai întâi a publicat articole despre arhitectură și design interior, precum și povești de dragoste în diverse reviste, inclusiv Harper, Scribner și The Century și apoi a scris cinci romane și câteva cărți de călătorie pline de umor.
Emily Post a publicat prima ei carte despre bunele maniere numită “Eticheta în societate, în afaceri, în politică și acasă” în 1922, când ajunsese la vârsta de 50 de ani și volumul a devenit rapid un best-seller. Începând cu anul 1931, doamna Post a avut o rubrică la radio și redacta zilnic un articol despre bunul gust pentru organizația Bell Syndicate care distribuia pastila în aproximativ 200 de ziare.

 

Cărțile și broșurile despre bunele maniere au fost întotdeauna populare în America din cauza amestecului exotic de imigranți și proaspeți îmbogățiți care erau dornici să se adapteze noului lor statut, dar “Eticheta” lui Emily a depășit orice așteptări. Bărbații trebuiau învățați să nu-și sufle nasul cu mâna, domnișoarele aflau cum trebuie să se poarte atunci când întâlneau un bărbat pe stradă sau când primeau o vizită importantă, mamele erau instruite cum să-și educe copiii, practic sfaturile ei se adresau tuturor categoriilor sociale, de vârstă sau profesionale, iar eticheta făcea parte din procesul de nivelare a democrației. În 1946, distinsa doamnă a fondat Institutul Emily Post, care își continuă activitatea și astăzi, iar numele ei a devenit sinonim, cel puțin în America de Nord, cu eticheta și cu manierele elegante.
În 1950, revista Pageant a declarat-o pe Emily a doua cea mai puternică femeie din America, după Eleanor Roosevelt. Scriitoarea a murit pe 25 septembrie 1960 în apartamentul ei din New York, la vârsta de 87 de ani, revista Life Magazine scriid că lumea a pierdut cel mai cunoscut arbitru al eleganței.


Filosofia etichetei, conform Institutului Emily Post, este atemporală, în timp ce manierele – expresia exterioară a principiilor de bază ale etichetei – sunt în continuă schimbare. Manierele, prin însăși natura lor, se adaptează vremurilor. În timp ce manierele de astăzi sunt adesea situaționale, adaptate circumstanțelor particulare și așteptărilor celor din jurul nostru, ele rămân o combinație între bunul simț, generozitatea spiritului și câteva linii directoare specifice sau “reguli” fluide care ne ajută să interacționăm cu atenție. Și oricât de fluide sunt manierele, toate se bazează pe aceleași trei principii fundamentale ale etichetei: considerație, respect și onestitate. Alte două calități esențiale sunt farmecul și bunătatea care fac parte integrantă din comportamentul curtenitor, adică din abilitatea de a-i face pe ceilalți oameni să se simtă bineveniți și confortabili în lumea ta. Manierele, spunea Emily Post, sunt o conștientizare sensibilă a sentimentelor celorlalți. Dacă ai această conștientizare, ai bune maniere, indiferent de furculița pe care o folosești.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *