Errol Flynn, eroul negativ de la Hollywood, a fost logodit cu prințesa Irene Ghica. Olivia de Havilland a mărturisit că a fost îndrăgostită de el, dar relația nu s-a consumat

Errol Leslie Flynn s-a născut pe 20 iunie 1909 în Battery Point, Tasmania, tatăl său, Theodore Thomson Flynn, fiind profesor de biologie la Universitatea din Hobart. Mama lui se numea Lily Mary Young și la scurt timp după ce s-a căsătorit cu Theodore, pe 23 ianuarie 1909, și-a schimbat prenumele în Marelle. Errol a făcut școala în capitala Tasmaniei și prima sa apariție pe scenă a fost în 1918, la vârsta de nouă ani, când a participat la un carnaval dat în onoarea reginei Alexandra a Marii Britanii. Din 1923 până în 1925, copilul a urmat cursurile South West London College, o școală privată cu internat din Barnes, Londra, iar în 1926 s-a întors în Australia și s-a înscris la Sydney Church of England Grammar School, fiind coleg cu viitorul premier australian John

Gorton. Tânărul a fost exmatriculat însă din școală pentru furt, deși mai târziu a susținut că motivul ar fi fost că a avut o experiență sexuală în toaleta școlii. S-a angajat apoi la o companie de transport maritim din Sydney, dar a fost concediat tot pentru furt și, la vârsta de optsprezece ani, a plecat în Papua Noua Guinee. Voia să se îmbogățească din afaceri cu tutun sau, eventual, din exploatarea aurului în Morobe Goldfield. Tânărul și-a petrecut următorii cinci ani călătorind între Noua Guinee și Sydney, iar în ianuarie 1931 s-a logodit cu o anume Naomi Campbell-Dibbs, dar cei doi nu s-au căsătorit.

 

Cineastul australian Charles Chauvel, care realiza în acea perioadă un film despre celebra revoltă de pe nava Bounty, căuta pe cineva care să joace rolul marinarului răzvrătit Fletcher Christian, l-a cunoscut pe tânărul Errol și i-a oferit rolul. Deși filmul nu a avut succesul așteptat la public, tânărul aventurier a descoperit fascinanta lume a cinematografiei, la sfârșitul anului 1933 a plecat în Marea Britanie pentru a urma o carieră în actorie și a fost distribuit în filmul “I Adore You”, produs de Irving Asher pentru Warner Bros. Curând și-a găsit un loc de muncă la Northampton Repertory Company care juca la Teatrul Regal din oraș, dar a fost concediat un an mai târziu după ce a aruncat un actriță de pe o scară. Errol Flynn a plecat apoi la Hollywood, iar pe vapor a cunoscut-o pe Lili Damita, o actriță cu cinci ani mai în vârstă decât el, ale cărei contacte s-au dovedit de neprețuit atunci când Flynn a ajuns în Los Angeles.

 

Prima sa apariție a fost în “The Case of the Curious Bride” și apoi a jucat în “Don’t Bet on Blondes”, o comedie de serie B. A urmat filmul “Captain Blood”, în care a fost distribuit alături de Olivia de Havilland, care avea doar 19 ani la acel moment, filmul a avut un succes magnific, a creat două noi vedete de la Hollywood și un parteneriat care va cuprinde opt filme pe parcursul a șase ani. Cei doi au fost distribuiți apoi într-o altă producție, care se petrecea în timpul Războiului Crimeii, “The Charge of the Light Brigade”, peliculă care a devenit cel mai vizionat film al studiourilor Warner Bros din 1936.

 

Actorul a primit rolul principal în “Green Light”, în 1937, apoi a jucat în “The Prince and the Pauper”, “Another Dawn” și în comedia “The Perfect Specimen”. Între timp, a publicat prima sa carte, “Beam Ends”, o relatare autobiografică a experiențelor sale din tinerețe și a călătorit în Spania, fiind corespondent de război în timpul Războiului Civil Spaniol. A urmat cel mai faimos film al său, “Aventurile lui Robin Hood”, în 1938, în care a jucat rolul principal, alături de Olivia de Havilland, bugetul peliculei fiind cel mai mare folosit vreodată pentru o producție Warner Bros până în acel moment – 2,47 milioane de dolari.

În 1938, Errol a jucat în “The Dawn Patrol”, un remake al unei drame din 1930 cu același nume despre piloții de vânătoare Royal Flying Corps din Primul Război Mondial, iar un an mai târziu a făcut din nou echipă cu Olivia de Havilland în filmul lui Michael Curtiz, “Dodge City”. Cei doi au jucat, alături de Bette Davis, în “The Private Lives of Elizabeth și Essex”. Un alt succes financiar a fost “Western Santa Fe Trail”, realizat 1940, cu Olivia de Havilland și Ronald Reagan, film care a avut încasări de 2.147.663 de dolari în SUA.

 

Flynn s-a clasat constant printre cele mai bine plătite vedete Warner Bros, iar pe 14 august 1942 a primit cetățenia americană și a încercat să se înroleze în armată, dar a picat examenul fizic din cauză că suferise de malarie în tinerețe. Următorul său film din această perioadă a fost “Desperate Journey”, în 1942, care a fost un alt mare succes.

La sfârșitul anului 1942, două fete de 17 ani, Betty Hansen și Peggy Satterlee, l-au acuzat, fiecare în parte, pe Flynn de viol, una dintre ele spunând că a fost abuzată de Errol în casa din Bel Air a prietenului actorului, Frederick McEvoy, iar cealaltă spunând că a fost violată la bordul iahtului lui Flynn, Sirocco. Scandalul a atras atenția presei și mulți dintre fanii lui Flynn au protestat public față de acuzațiile tinerelor. Procesul a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie 1943. Avocatul lui Flynn, Jerry Giesler, a pus sub semnul întrebării moralitatea acuzatoarelor și a spus că ele ar fi avut aventuri cu diverși bărbați căsătoriți și, în cazul lui Satterlee, că ar fi făcut un avort, care era ilegal la acea vreme. El a menționat că cele două fete, care au spus că nu se cunosc, au depus plângerile la câteva zile una după cealaltă, deși episoadele ar fi avut loc cu mai mult de un an în urmă. Errol Flynn a fost achitat, dar mediatizarea procesului i-a afectat permanent imaginea publică.

 

După război, în 1946, Errol Flynn a jucat în comedia “Never Say Goodbye”, alături de Eleanor Parker, iar în 1946 actorul a publicat un roman de aventuri, Showdown. În 1949 a jucat în “Aventurile lui Don Juan”, peliculă care a avut un mare succes în Europa, cu încasări de 3,1 milioane de dolari.

Actorul și-a câștigat o reputație de mare afemeiat, participa frecvent la petreceri, făcea abuz de alcool, era un fumător pasionat și pentru o perioadă, în anii 1940, a consumat narcotice. A avut relații romantice cu actrițele Lupe Vélez, Marlene Dietrich și Dolores del Río și era invitat aproape permanent la petrecerile organizate de mogulul de presă William Randolph Hearst la Castelul Hearst.

 

Errol a fost căsătorit de trei ori. Prima sa soție, din 1935 până în 1942, a fost actrița Lili Damita, cuplul având un fiu, Sean Flynn. A urmat apoi mariajul cu Nora Eddington, din 1943 până în 1949, cu care va avea două fiice, Deirdre și Rory.

În 1949 a cunoscut-o la Paris pe prințesa Irene-Pacifica Ghica, tânără care avea doar 17 ani în acel moment. Irene era născută în România în 1932, fiind fiica prințului Ionel N. Ghica și a prințesei Ibi Ghica. Orfană de tată, după instalarea comuniștilor la putere adolescenta și mama ei au plecat în exil, mai întâi în Elveția și apoi în Franța. Deși avea deja 40 de ani, Errol Flynn s-a îndrăgostit de frumoasa prințesă, au petrecut împreună mai multe vacanțe pe Coasta de azur, au participat la petreceri și se pare că au fost și logodiți. S-au despărțit după ce ea a aflat că bărbatul era în același timp logodit cu actrița Patrice Wymore. La finalul anilor ’50, Irene s-a căsătorit cu fostul soţ al lui Michelle Morgan, William Marshall, pe care l-a părăsit după doi ani, în 1961, iar în 1950 Errol s-a căsătorit cu actrița Patrice Wymore, cu care va avea o fiică, Arnella Roma.

Deși Flynn a recunoscut că a fost atras de partenera sa de pe platourile de filmare, frumoasa Olivia de Havilland, afirmațiile jurnaliștilor că cei doi ar fi avut o aventură în timpul filmărilor pentru Robin Hood au fost negate de Olivia: “Da, ne-am îndrăgostit și cred că acest lucru era evident chiar și pe ecran. Dar circumstanțele de la acea vreme au împiedicat relația să meargă mai departe. Nu am vorbit foarte mult despre asta, dar relația nu s-a consumat. Chimia a fost acolo, totuși. A fost acolo.”

După ce a renunțat la Hollywood, Flynn a locuit cu ultima sa soție, Patrice, în Port Antonio, Jamaica, fiind în mare măsură responsabil pentru dezvoltarea turismului în zonă.

 

Singurul său fiu, Sean, născut pe 31 mai 1941, a fost actor și corespondent de război. El și colega lui, Dana Stone, au dispărut în Cambodgia în aprilie 1970, în timpul războiului din Vietnam, ambii fiind la acel moment fotojurnaliști independenți pentru revista Time. Trupul lui Sean nu a fost găsit niciodată și se presupune că cei doi au fost uciși de gherilele khmerilor roșii în 1970 sau 1971. Sean a fost declarat oficial mort în 1984, după ce, timp de zece ani, mama tânărului finanțase căutările sale.

 

Până în 1959, Errol Flynn s-a confruntat cu mari dificultăți financiare, așa încât a zburat pe 9 octombrie la Vancouver, în British Columbia, pentru a negocia închirierea iahtului său, Zaca, omului de afaceri George Caldough. Pe 14 octombrie, în timp ce acesta îi conducea pe Errol și pe însoțitoarea sa, tânăra actrița Beverly Aadland, la aeroport, Flynn a început să se plângă de dureri severe de spate și picioare.

 

Caldough l-a transportat la reședința unui medic, Grant Gould, care a presupus că durerea se datorează unei boli degenerative a coloanei și i-a administrat 50 miligrame de analgezic intravenos, i-a făcut apoi un masaj la picioare în dormitorul apartamentului și l-a sfătuit să se odihnească acolo înainte de a-și relua călătoria. Errol a răspuns că se simte mai bine, dar rămâne un pic în pat. După 20 de minute, însoțitoarea sa l-a verificat și a descoperit că nu reacționează. În ciuda tratamentului medical de urgență administrat de Gould și a transferului rapid cu ambulanța la Spitalul General din Vancouver, Errol nu și-a recăpătat cunoștința și a fost declarat mort în acea seară. Raportul medicului legist și certificatul de deces au indicat drept cauză a decesului un infarct miocardic din cauza trombozei coronariene și aterosclerozei coronariene.

Errol Flynn a fost înmormântat la Cimitirul Forest Lawn Memorial Park din Glendale, California, un loc despre care spusese cândva că îl urăște, iar în coșciugul lui au fost puse șase sticle din whisky-ul său preferat.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *