HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseExcentrica și scandaloasa viață a lui Lady Craven

Excentrica și scandaloasa viață a lui Lady Craven

DS TW

Elizabeth Berkeley s-a născut pe 17 decembrie 1750 în Mayfair, Londra și a fost al treilea copil al lui Augustus, cel de-al 4-lea Conte de Berkeley și a lui Elizabeth Drax. Viața tinerei a fost una scandaloasă pentru societatea occidentală a timpului. După treisprezece ani de căsătorie cu cel de-al 6-lea baron de Craven, șapte copii și mai multe infidelități în familie, pe care le-a comis atât ea, cât și soțul său, William Craven, cuplul s-a despărțit definitiv în 1780.

În mărturiile epocii este consemnată o aventură a doamnei Craven cu Charles Greville care ar fi avut loc la sfârșitul anului 1783, apoi se știe că femeia s-a mutat în Franța, dar a călătorit mult pe tot teritoriul european. În anii 1785-86, a plecat din Europa Centrală spre Sankt Petersburg, Moscova și Crimeea, de unde s-a îndreptat spre Constantinopol. Apoi Lady Craven a vizitat insulele grecești Andros, Siphnos, Naxos, Antiparos, Melos, iar prin Smyrna a ajuns din nou la Bosfor.

În călătoria de întoarcere, a trecut prin Iași și București. Astfel a făcut cunoștință cu cercurile fanariote și a călătorit prin toată Moldova și Țara Românească. Lady Craven a lăsat descrieri remarcabile, deși ironice, despre grecoaicele din insule, despre muzica grecească și despre momentul numirii ca domn al Țării Românești a fanariotului Nicolae Mavrogheni, fiind martoră la plecarea lui din Constantinopol la București. În capitala Țării Românești, excentrica doamnă a fost bine primită și s-a împrietenit cu cei mai de seamă boieri, fiind oaspetele lui Constantin Dudescu, a cărui fabuloasă grădină englezească a admirat-o, a participat la baluri și serate, dar a făcut și o descriere a relațiilor de la vârful puterii:

“Țara Românească plătește Porții un tribut de patru sute de pungi de aur anual, pe lângă cereale, lână și multe mii de oi. Ciobanii adună în fiecare an optzeci mii de piei de vită, unt, brânză și pui. Pot spune că pe acest pământ toate sunt superioare prin natura lor, fie animate, fie lucruri, dar sunt impozitate crunt. Această țară frumoasă, solul și clima care fac să crească recoltele, toate sunt însă în mâna soartei, sub o putere care exploatează oamenii după necesitățile Porții, iar boierii îi presează pe oameni atât de tare, încât adesea bieții valahi fug în munți, unde, cel puțin pentru un timp, scapă de cruzimile unor conducători tiranici”, observa englezoaica.

Lady Craven a participat în 1786 și la un ospăț domnesc care a impresionat-o foarte mult, la curtea lui Nicolae Mavrogheni, el însuși un domn excentric, care a rămas în istorie pentru că a poleit cu aur coarnele cerbilor de la trăsura sa. Englezoaica a fost uimită când a văzut că pe masă se aflau cuțite, solnițe, recipiente pentru oțet și untdelemn, toate provenind din Anglia, iar salonul era decorat cu patru sfeșnice de alabastru, împodobite cu flori cu rubine și smaralde, toate extrem de frumoase. Lady Craven povestește că în timpul mesei un taraf de țigani a întreținut atmosfera, invitatei plăcându-i mult cântecele duioase de petrecere.

Această călătorie a fost consemnată în una dintre cele mai importante cărți ale prințesei, “A Journey through the Crimea to Constantinople in a series of letters”. După acest periplu european, timp de mai mulți ani Elizabeth a avut o relație cu Carol Alexander, Margraf de Brandenburg-Ansbach, iar în timpul anilor petrecuți la curtea din Ansbach, a fondat o companie de teatru amator.

Soția lui Carol Alexander, Prințesa Frederica Caroline de Saxa-Coburg-Saalfeld, a murit în Germania pe 18 februarie 1791, iar soțul doamnei Craven murise la Lausanne pe 26 septembrie 1791, astfel că a fost posibilă o căsătorie a celor doi, evenimentul având loc la Lisabona pe 30 octombrie 1791, iar după aceea cuplul s-a stabilit în Anglia.

Noua doamnă de Brandenburg a fost însă privită cu dispreț de nobilele de la curtea britanică care îi cunoșteau prea bine reputația, de vărul soțului ei, regele George al III-lea, și de regina Maria-Antoaneta, care a primit-o cu răceală atunci când Lady Craven a vizitat Franța.

Cuplul a trăit o viață opulentă în casa din Londra și la conacul Benham Park din Berkshire, dar Elizabeth nu a primit rangul și titlul german al soțului ei. Pe 20 februarie 1801 i s-a acordat titlul morganatic de Prințesă Berkeley de către ultimul împărat romano-german al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană, Francisc al II-lea, iar după moartea lui Carol Alexander, în 1806, s-a mutat la Napoli. Lady Craven a murit pe 13 ianuarie 1828, la vârsta de 77 de ani, și a fost înmormântată în cimitirul englezesc din Napoli.

DS TW

leave a comment