AcasăMonarhieExilarea reginei adultere a Danemarcei. Amantul regal a fost executat, iar ea nu și-a mai văzut niciodată copiii

Exilarea reginei adultere a Danemarcei. Amantul regal a fost executat, iar ea nu și-a mai văzut niciodată copiii

Caroline Matilda a Marii Britanii s-a născut pe 11 iulie 1751 și a fost cel mai mic copil al Frederick, Prinț de Wales și al Prințesei Augusta de Saxa-Gotha la Casa Leicester din Londra, fiind botezată zece zile mai târziu de episcopul de Norwich. Cum tatăl ei a murit brusc, cu trei luni înainte de nașterea ei, prințesa a fost crescută de mama ei departe de curtea engleză

La vârsta de 15 ani, Caroline Matilda a fost trimisă în Danemarca pentru a se căsători cu verișorul ei, Christian al VII-lea al Danemarcei. Nunta a avut loc pe 8 noiembrie 1766, la Palatul Christiansborg din Copenhaga, iar cuplul a avut doi copii – Frederic al VI-lea și Prințesa Louise Auguste a Danemarcei.

Mariajul lor a fost însă nefericit pentru că regele era grav afectat de o boală psihică, posibil schizofrenie, care se manifesta cu episoade de paranoia, automutilare și halucinații. Totuși, regele danez a fost convins să consume căsătoria ]n scopul asigurării succesiunii. După nașterea primului băiatului, Christian s-a apropiat de curtezana Støvlet-Cathrine cu care a vizitat bordeluri din Copenhaga, iar Caroline Matilda a fost neglijată și disprețuită de soțul ei care, în episoadele de luciditate, considera că e demodat să-ți iubești soția.

În 1768 regele Christian al VII-lea a început un tur al Europei și, în timpul absenței sale, Caroline Matilda făcea lungi plimbări prin Copenhaga, lucru considerat scandalos, pentru că nobilele daneze mergeau numai cu trăsura în oraș. Regele a revenit acasă un an mai târziu, însoțit de un anume Johann Friedrich Struensee care a devenit medic regal.

Acesta l-a încurajat pe regele bolnav să reia relația cu tânăra sa soție, dar tânăra a devenit mai interesată de fermecătorul doctor decât de soțul cu probleme psihice. Afecțiunea ei față de medic a crescut, așa că, în ianuarie 1770, el a primit propriul dormitor în palatul regal, iar în primăvara aceluiași an a devenit amantul reginei.

În acest timp, sănătatea mintală a regelui se deteriora gradat. Caroline Matilda, până acum ignorată la curte, a devenit centrul atenției supușilor danezi. Susținut de noua poziție a reginei, Struensee a devenit aproape un rege. Pe 15 septembrie 1770 devine consilier privat, autoritatea medicului devenind completă. Timp de zece luni a emis 1069 de ordine de cabinet, mai mult de trei pe zi, în locul regelui Christian. Pe 7 iulie 1771, Caroline Matilda a născut cel de-al doilea copil, pe Prințesa Louise Auguste, al cărei tată a fost aproape sigur medicul Struensee. De-abia acest lucru a fost considerat scandalos la curtea regală, fetița fiind numită în batjocură „la petite Struensee”.

Struensee și Caroline Matilda au fost arestați în noaptea de 16 spre 17 ianuarie după un bal mascat desfășurat la teatrul regal de la Castelul Christiansborg. Regina a fost dusă la Castelul Kronborg pentru a-și aștepta judecata și inițial ea a negat relația cu doctorul sperând că astfel se va salva.

Dar lucrurile avansaseră prea mult, astfel că, în aprilie 1772, căsătoria dintre Caroline Matilda și regele Christian se încheie printr-un divorț.

Amantul regal Struensee și un complice de-al său au fost executați pe 28 aprilie 1772. O lună mai târziu, pe 28 mai, Caroline Matilda a fost deportată la bordul unei fregate britanice, stabilindu-și reședința la Castelul Celle.

Regina adulteră nu și-a mai văzut niciodată copiii, dar a devenit cunoscută pentru opera sa de caritate față de orfanii săraci. Tânăra a murit brusc de scarlatină pe 10 mai 1775, la vârsta de 23 de ani, fiind înmormântată la Stadtkirche St. Marien.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu