HomeOameni care au intrat în istorieFilantropi și binefăcătoriFabiola a Belgiei, asistenta medicală devenită regină

Fabiola a Belgiei, asistenta medicală devenită regină

Fabiola
DS TW

Doña Fabiola de Mora y Aragón s-a născut pe 11 iunie 1928 la Palacio de Zurbano din Madrid, în Spania, și a fost fiica lui Don Gonzalo de Mora, al 4-lea Marchiz al Casei Riera, și a soției acestuia, Doña Blanca de Aragón, nașa fetiței fiind regina Victoria Eugenie a Spaniei.

Fabiola a fost al cincilea copil al părinților săi și a avut șase frați, a lucrat ca asistentă medicală într-un spital din Madrid și, înainte de căsătorie, a publicat o carte de basme pentru copii.

Pe 15 decembrie 1960, Fabiola s-a căsătorit cu Baudouin, care era regele Belgiei din 1951, anul abdicării tatălui său, Leopold al III-lea. La ceremonia de căsătorie de la Catedrala Sf. Mihail și Sf. Gudula, mireasa a purtat o diademă Art Deco din 1926 care fusese un cadou al statului belgian pentru mama soțului ei, Astrid a Suediei. Rochia Fabiolei, din satin alb, era garnisită cu blană de hermină și a fost proiectată de creatorul de modă Cristóbal Balenciaga.

Fabiola era încă asistentă medicală în momentul logodnei, iar revista TIME, în numărul său din 26 septembrie 1960, a numit-o “Cenușăreasa”, deși tânăra aparținea unei familii aristocratice, și a descris-o ca fiind “atractivă, fără a avea o frumusețe specială”.

Cuplul regal nu a avut copii pentru că cele cinci sarcini ale reginei nu au putut fi duse la termen. În 2008 Fabiola a vorbit deschis despre avorturile spontane pe care le-a suferit: “Știți, eu însămi am pierdut cinci copii. Înveți ceva din experiența asta. Am avut probleme cu toate sarcinile mele, dar cred că, în cele din urmă, viața este frumoasă”.

În septembrie 1993, ea a devenit președinta Fundației Regele Baudouin înființată în 1976 pentru a marca cea de-a douăzeci și cincea aniversare a domniei soțului ei. Regina Fabiola a fondat, de asemenea, Secretariatul Social al Reginei pentru a soluționa cererile de ajutor ale persoanelor nevoiașe și a sprijinit programe de studiu care vizează prevenirea și tratamentul dislexiei în rândul copiilor. Suverana a înființat Fondul Regina Fabiola pentru Sănătate Mintală pentru a ajuta persoanele cu probleme mentale și a primit mai multe premii umanitare în timpul vieții sale.

În fiecare an, Regina Fabiola a participat la Summit-ul privind progresul economic al femeilor din zonele rurale ale țărilor sărace, eveniment găzduit la Geneva.

Regele Baudouin a murit la sfârșitul lunii iulie 1993 și a fost succedat de fratele său mai mic, Albert al II-lea. În acel moment Fabiola s-a mutat de la Castelul Regal din Laeken la castelul Stuyvenberg și și-a redus aparițiile publice pentru a nu o umbri pe cumnata ei, regina Paola.

Admirată pentru romano-catolicismul ei devotat și implicarea în

cauze sociale, în special cele legate de sănătatea mintală, problemele copiilor și problemele femeilor, regina Fabiola a primit în 2001 Medalia Ceres, ca semn de recunoaștere a activității sale de promovare a femeilor din țările în curs de dezvoltare.

În iulie 2009, presa belgiană a publicat mai multe știri despre amenințări anonime cu moartea pe care le primise regina, iar ea a răspuns amenințărilor în timpul festivităților de Ziua Națională a Belgiei cu un gest simplu: a ridicat un măr deasupra capului său.

Regina Fabiola a fost spitalizată timp de 15 zile în ianuarie 2009 fiind diagnosticată cu pneumonie, starea ei fiind descrisă ca fiind “gravă”. Ulterior, și-a revenit și a apărut din nou în public, dar sănătatea sa a rămas precară, mai ales că suferea de osteoporoză de ani de zile. În seara zilei de 5 decembrie 2014, Palatul Regal a anunțat că regina Fabiola a murit la Castelul Stuyvenberg.

Guvernul federal a declarat o perioadă de doliu național de șase zile, până pe 12 decembrie, când a avut loc înmormântarea reginei la Catedrala Sf. Mihail și Sf. Gudula din Bruxelles. Membri ai mai multor familii regale din întreaga lume, inclusiv Marele Duce de Luxemburg, împărăteasa Japoniei, regina Danemarcei, regele și regina Suediei, regele Norvegiei însoțit de sora sa, prințesa Astrid, regele Juan Carlos și regina Sofia a Spaniei, prințesa Beatrix a Țărilor de Jos, prințul suveran de Liechtenstein, împărăteasa Farah a Iranului și prințesa Maha Chakri Sirindhorn a Thailandei au participat la înmormântarea reginei Fabiola.

 

DS TW
No comments

leave a comment