Fabuloasa poveste a Bambei Müller, soția ultimului maharajah din Punjab, devenit “Prințul negru din Perthshire”

Bamba Müller s-a născut pe 6 iulie 1848 la Cairo și a fost fiica lui Ludwig Müller, un bancher german care lucra pentru compania Todd Müller and Co. și a Sofiei, amanta lui de origine etiopiană. Cum tatăl era căsătorit, și-a dat fiica nelegitimă în grija unor misionari din Cairo, plătindu-i pentru creșterea și educația ei. Fetița a fost foarte atașată de ideile și misiunea comunității creștine din care făcea parte, devenind singura femeie dintr-un grupul școlii Misiunii Presbiteriene Americane din Cairo. Destinul a făcut ca micuța Bamba să îl cunoască pe ultimul conducător al imperiului Sikh.

Duleep Singh era fiul cel mic al maharajahului Ranjit Singh din Punjab, supranumit Leul din Punjab. Copilul a urcat pe tron în 1843, la vârsta de cinci ani, după moartea tatălui său, și a domnit timp de cinci ani sub regență. După detronare a fost luat de britanici, convertit la creștinism și trimis în Anglia în mai 1854.

Băiatul a fost păcălit să cedeze, după anexarea Indiei de către Imperiul Britanic, celebrul diamant Koh-i-Nor, unul dintre cele mai mari diamante blanktăiate din lume, Companiei Indiilor de Est care a considerat piatra pradă de război și i-a oferit-o reginei Victoria. Astăzi diamantul face parte astăzi din bijuteriile Coroanei Britanice și este expus public în Jewel House din Turnul Londrei, unde este admirat de milioane de vizitatori în fiecare an.

De-a lungul timpului, guvernele Indiei, Pakistanului, Iranului și Afganistanului au revendicat drepturile de proprietate asupra Koh-i-Noor și au cerut returnarea acestuia după ce India a obținut independența față de Marea Britanie în 1947, dar de fiecare datăblank guvernul britanic a spus că bijuteria a fost obținută legal, în condițiile Ultimului Tratat de la Lahore și a respins cererile de revendicare.

La plecarea în Anglia, micul prinț a fost separat de mama sa, Maharani Jindan Kaur, care a trăit în sărăcie în India și căreia i s-a permis să i se alăture fiului ei în Marea Britanie de-abia în1861.

blankÎn 1863, tânărul a fost plasat sub supravegherea unui colonel englez și se crede că s-a împrietenit cu regina Victoria, care va fi nașa copiilor săi, fiind cunoscut ca “Prințul Negru din Perthshire”. Probabil a primit sume mari de bani de la East India Company pentru a se conforma voinței guvernului britanic, acceptând dominația britanică a Punjabului, un argument fiind stilul luxos de viață pe care l-a dus în Anglia.

Duleep a fost lăsat de britanici să viziteze India doar pentru a-și însoți mama, care a murit în Marea Britanie, pe ultimul drum, cenușa acesteia fiind depusă într-un mausoleu din Bombay.blank

La întoarcerea sa din Bombay prințul Duleep a trecut prin Cairo și i-a vizitat pe misionarii creștini din Egipt pe 10 februarie 1864. S-a întors în vizită câteva zile mai târziu și a fost dus să vadă școala de fete, unde a întâlnit-o pentru prima dată pe Bamba Müller, care era singura profesoară de la misiune. La ambele vizite tânărul prinț Duleep a donat câteva sute de lire sterline pentru ajutorarea comunității creștine.

blankDuleep Singh le-a scris profesorilor de la școala misionară la sfârșitul lunii, în speranța că ei îi vor recomanda o soție, pentru că urma să se întoarcă în Marea Britanie, dar își dorea o soție creștină de origine orientală. Regina Victoria îi spusese prințului că ar trebui să se căsătorească cu o prințesă indiană educată în Anglia, dar el își dorea o soție mai puțin sofisticată.

Misionarii i-au sugerat-o pe Bamba, dar propunerea trebuia făcută printr-un intermediar, deoarece Duleep nu vorbea araba, singura limbă pe care o știa fata.

Misionarii i-au explicat Bambei care este dorința prințului, dar tânăra nu era prea convinsă, principala sa ambiție fiind să rămână învățătoare în acea școală misionară. În final, Bamba a considerat că această căsătorie poate fi îndemnul lui Dumnezeu pentru a-și extinde misiunea creștină.blank

Cuplul s-a căsătorit pe 7 iunie 1864 la Consulatul Britanic din Alexandria, Egipt, într-o ceremonie scurtă, cu puțini martori. Toți participanții erau îmbrăcați în haine europene, inclusiv prințul Duleep, care purta pe cap un turban, singura legătură cu trecutul său indian. Bamba a purtat o rochie din moiré decorate cu perle, avea flori de portocal în păr și un voal care îi acoperea fața. Prințul a făcut jurămintele în engleză, în timp ce Bamba a vorbit în arabă.

Cuplul a avut trei fii și trei fiice pe care le-au crescut la Elveden Hall în Suffolk, Anglia, unde prințul indian avea o proprietate de 69 de kilometri pătrați pe care se afla un palat construit în stil oriental. Doi dintre băieții lor, Victor și Frederick, s-au înrolat în armata britanică și una dintre fiice, Bamba Sophia Jindan, s-a întors în India, la Lahore, după ce s-a căsătorit cu un medic, devenind cunoscută ca prințesa Bamba Sutherland.

blankÎn 1886, soțul Bambei a decis să se întoarcă în India. Pe drum a fost arestat la Aden și forțat să se întoarcă în Europa. Un an mai târziu, pe 18 septembrie 1887, Bamba, care avea doar 39 de ani, a murit din cauza unei insuficiențe renale și a fost înmormântată pe moșia de la Elveden, iar după doi ani prințul s-a recăsătorit cu Ada Douglas Wetherill și a mai avut doi copii cu aceasta.

Unele surse au spus că Ada era o prințesă franceză, dar, de fapt, nu era nici franțuzoaică, nici prințesă. Fusese amanta lui Duleep înainte ca el să decidă să se întoarcă în India, iar după ce a fost oprit la Aden de autoritățile britanice, prințul și-a abandonat familia și s-a mutat cu Ada la Paris.blank

Din respect față de prima soție a lui Duleep, regina Victoria a refuzat să o primească pe Ada la curtea sa, despre care știa că îi fusese amantă a prințului încă înainte de moartea lui Bambei în 1887, dar a continuat să aibă o relație bună cu prințul Singh.

Duleep Singh a murit la Paris în 1893, la vârsta de 55 de ani, iar dorința sa ca trupul să-i fie dus India nu a fost onorată, de teama unor tulburări, având în vedere resentimentele tot mai mari față de dominația britanică la acel moment. Trupul său a fost îngropat conform ritualurilor creștine în Elveden, lângă mormântul primei sale soții, Maharani Bamba.

Transformarea Bambei dintr-un copil nelegitim, născută dintr-un tată german și o mamă etiopiană, crescută într-o misiune creștină din Cairo și căsătorită cu ultimul maharajah din Lahore, trăind apoi o viață de lux alături de „Prințul negru din Perthshire” în Anglia victoriană a fost comparată de mulți autori cu povestea Cenușărei.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *