AcasăMonarhieFabuloasele bijuterii lui Margaret Greville, fiica unei simple bucătărese, au ajuns în proprietatea reginei Angliei

Fabuloasele bijuterii lui Margaret Greville, fiica unei simple bucătărese, au ajuns în proprietatea reginei Angliei

Dame Margaret Helen Greville, s-a născut pe 20 decembrie 1863 fiind fiica lui William McEwan, un om de afaceri care a devenit multimilionar din afacerile sale cu bere și a fost ales mai târziu deputat, și a amantei sale, Helen Anderson, care era o simplă bucătăreasă ce fusese căsătorită cu William Anderson, portar la fabrica omului de afaceri din Edinburgh. După moartea lui William Anderson în 1885, onorabilul William McEwan s-a căsătorit cu Helen, fiica lor, Margaret, având deja 21 de ani.

În 1891, Margaret Anderson s-a căsătorit cu Ronald Greville, un tânăr care era cu un an mai mare decât ea, iar în 1906, tatăl ei le-a cumpărat domeniul și conacul Polesden Lacey din Great Bookham, Surrey. Soțul lui Margaret a murit doi ani mai târziu, iar tatăl ei, care locuia și el la Polesden Lacey, în 1913.

Margaret a devenit cunoscută pentru recepțiile fabuloase pe care le organiza la conacul ei, toată lumea bună din Anglia venind aici, la Polesden Lacey, reședința sa fiind extrem de rafinată, decorată cu tablouri, mobilier și decorațiuni foarte scumpe. În plus, ea era prietenă apropiată cu Regina Mary de Teck și anturajul unei prietene a familiei regale era considerat un privilegiu. Tânăra văduvă a primit propuneri de căsătorie de la Sir Evelyn Ruggles-Brise în 1917 de la Sir John Simon, dar le-a refuzat pe ambele, preferând să trăiască singură.

Englezoaica a murit pe 15 septembrie 1942, la vârsta de 78 de ani, și a fost înmormântată în curtea conacului său. Spectaculoasa casă cu toate valorile pe care le adunase și moșia care o înconjura le-a lăsat moștenire organizației National Trust, în memoria tatălui ei.

Toate bijuteriile lui Margaret au ajuns, așa cum văduva și-a dorit, în proprietatea reginei-mamă Elizabeth Bowes-Lyon, printre acestea aflându-se un colier cu diamante ce aparținuse Mariei Antoaneta, o pereche de cercei cu diamante tip candelabru, mai multe tiare și un colier cu rubine realizat de Casa Boucheron, acestea aflându-se astăzi în posesia familiei regale britanice. Valoroasele bijuterii au fost duse la Palatul Buckingham într-o simplă cutie neagră de tablă, exact așa cum le ținea proprietara lor.

O altă piesă foarte valoroasă din colecție este tiara de diamant cu model fagure de miere numită chiar „Greville Tiara”, aceasta fiind favorita Reginei-Mamă Elizabeth, iar în ultimii ani a fost purtată frecvent de Camilla, Ducesă de Cornwall.

O altă diademă, tiara Greville Emerald Kokoshnik cu platină și diamante, realizată tot de bijutierul parizian Boucheron, a fost purtată de prințesa Eugenie la nunta ei cu Jack Brooksbank, în octombrie 2018

Margaret Greville i-a lăsat, de asemenea, 20.000 de lire prințesei Margaret, sora cea mică a reginei Elizabeta a II-a, și 25.000 de lire reginei Victoria Eugenia a Spaniei.

Regina Elisabeta, cea care a moștenit cea mai mare parte a colecției uriașe de bijuterii a milionarei, a descris-o ca fiind „vicleană, amabilă, amuzantă, dar și obraznică și cu limba ascuțită”.

 

Galerie foto:

Niciun comentariu

Lasă un comentariu