Femeile din viața lui Petru cel Mare: Anna Mons, prima metresă oficială

Anna Mons s-a născut în 1672 la Moscova și a fost fiica negustorului olandez de vinuri Johan Mons. Originile familiei erau din Westfalia, Germania, iar frații ei mai mici vor fi Willem Mons, care va deveni secretarul privat al viitoarei țarine Ecaterina, I și Matryona Ivanovna Balk, care se va căsători cu Fedor Balk, guvernator al orașului Riga.

Pe măsură ce relațiile lui Petru cu soția sa, țarina Evdochia Lopuhina, s-au înrăutățit treptat, Anna Mons i-a luat locul devenind amantă permanentă și semi-oficială a țarului.

În anii 1690, Petru cel Mare i-a oferit tinerei 295 de ferme și un conac lângă Moscova. Relația lor a durat 12 ani.

După ce Petru a divorțat de Evdochia, Anna a avut ambiția de a se căsători cu acesta, dar în 1703 s-a temut că suveranul și-a pierdut interesul pentru ea și a început să flirteze cu ambasadorul prusac la Moscova, Keyserling, în încercarea de a-i reaprinde afecțiunea.

Keyserling a cerut-o în căsătorie, dar țarul Petru cel Mare a ordonat ca Anna să fie lăsată fără avere și plasată în arest la domiciliu împreună cu mama, sora ei și treizeci de prieteni. În cele din urmă i-a permis să se căsătorească cu ambasadorul prusac, nunta celor doi având loc în 1711. Anna a murit trei ani mai târziu din cauza tuberculozei.

Următoarea soție a țarului Petru, Marta Helena Skowrońska, care va deveni țarina Ecaterina I a Rusiei, și-a vopsit părul negru pentru a nu semăna cu Anna Mons, care era blondă. Frații mai mici ai fostei metrese imperiale, Willem Mons și Matryona, s-au împrietenit cu noua țarină, dar aveau să fie înlăturați de Petru cel Mare și judecați pentru că abuzau de accesul lor la împărăteasă pentru a-i cere anumite favoruri pentru care cei doi pretindeau sume mari de bani în schimbul influenței.

Willem a fost executat prin decapitare, iar sora sa, Matryona, a fost bătută și exilată la Tobolsk, în Siberia. Cu o noapte înainte de execuție, Peter i-a spus lui Willem că, deși îi pare rău că pierde un om atât de talentat, sentința va fi executată. Capul bărbatului, conservat în alcool, a fost expus în Palatul de vară al țarului și se află acolo și în prezent.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *