Femeile din viața lui Petru cel Mare: Fiica lui Dimitrie Cantemir, metresa oficială a țarului

Maria s-a născut în 1700 la Iași, fiind primul copil al prințului Dimitrie Cantemir și al soției sale, Casandra. Următoarea fată, Smaranda, și cei 4 băieți ai cărturarului – Matei, Constantin, Șerban și Antioh au văzut lumina zilei la Istanbul, acolo unde tatăl studia la Academia Patriarhiei Ecumenice, filială spirituală a universității de la Padova.

Maria a primit o educație foarte bună, era bine instruită, vorbea la perfecție greaca veche, latina și limba italiană, avea cunoștințe de matematică, astronomie, filosofie, istorie, literatură universală, pictură și muzică.

Tatăl ei, marele cărturar și domn al Moldovei Dimitrie Cantemir, s-a alăturat țarului Petru cel Mare în Războiul ruso-turc și, după ce a fost învins de turci în Bătălia de la Stănilești, a fost nevoit să se refugieze in Rusia. Bineînțeles, familia sa l-a însoțit, astfel că, din 1711, Maria Cantemir trăiește în proximitatea curții imperiale.

În timpul festivităților din toamna și iarna anilor 1721-1722, serbări dedicate încheierii păcii de la Nystadt, Maria, ajunsă la vârsta de 22 de ani, se îndrăgostește de țarul Petru I.

Acesta era însă căsătorit cu Ecaterina Alekseevna, o fostă țărancă suedeză harnică, veselă, bună la suflet și vitează. Împărăteasa îi dăruise lui Petru 12 copii, dintre care doar doi vor supraviețui: Anna, viitoare Ducesă de Holstein-Gottorp, și Elisabeta, viitoare împărăteasă a Rusiei.

Maria Cantemir se implică, începând din acea iarnă, într-o relație intimă cu Petru I. L-a urmat pe țar în Astahan, în 1722, unde se pare că a născut un fiu. Copilul a murit în 1723, posibil otrăvit chiar de medicul împărătesei Ecaterina.

O altă variantă expusă într-un studiu redactat de istoricul rus Leonid Nikolaevici Maikov arată că Maria ar fi fost constrânsă să avorteze în secret, sub supravegherea medicului Curții, Polikala, la presiunea țarinei. După alte surse, copilul s-ar fi născut mort.

Dar e aproape cert că țarina Ecaterina a privit-o pe Maria ca pe o amenințare și a încercat să o despartă de țar pentru că s-a temut să nu fie înlocuită de ea. Relația Mariei Cantemir cu Petru a continuat, însă, până la moartea acestuia, în 1725.

Apoi metresa țarului a fost obligată să părăsească curtea imperială. Doi ani mai târziu o regăsim ca doamnă de onoare a Marii Ducese Natalia (în perioada 1727–28) și apoi, timp de un an, a împărătesei Ana a Rusiei, nepoata de frate a defunctului țar Petru cel Mare.

Maria nu s-a căsătorit niciodată, dar se știe că a găzduit un salon literar bine cotat la Sankt Petersburg. Fiica domnitorului Dimitrie Cantemir a murit la Moscova, la vârsta de 57 de ani.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *